Forfatterspire? Skrive, skrive, skrive! Går du med en forfatter i maven? Da har du i realiteten kun en oppgave foran deg, om du ønsker å gjøre alvor av drømmen. Sette den ene bokstaven foran den andre, fra start til slutt.

Enten det er en roman, en novelle, fag-tekst, en diktsamling, blogginnlegg, en kronikk, et leserinnlegg eller et film-manus.

Du har gått med drømmen lenge, du har til og med sagt at du skal gi ut en bok engang, men det blir med tanken, ikke sant? Du har ikke tid, du får ikke presset døgnet nok- hvordan skal en bok bli til i dette hektiske livet tenker du. Vel, har du en time per dag til å se på TV, har du tid til å skrive bok også.

Så enkelt er det faktisk. Slutt å bruke alt annet som en unnskyldning for at du ikke tør.

Det handler om å sette av tid til det du vil aller mest, planlegge, gjøre reesurce og bare bestemme deg for å sette i gang. Har du fått ned den aller første siden, er du allerede i gang. Butter det i mot, for det vil det garantert gjøre, er det viktig å ha gode inspirasjonskilder som får deg på glid igjen.

Lest? Fra blogger til forfatter …

– Å skrive bok er faktisk veldig enkelt, det å skrive en god bok derimot er krevende. Du har lest flere bøker, og noen av disse har fengslet deg nok til at du ikke maktet å legge i fra deg boka.

Du har skrevet en del, blant annet stil på skolen. Å få leseren til å kjenne på spenningen, bli kjent med dine karakterer og få disse til å krype under huden på deg som leser, er vanskelig.

Men det er i grunn det det hele handler om.

Å imponere leserne, overraske, skildre, skape følelser, intriger og konflikter. Makter du det i tillegg til å skrive godt nok og langt nok – er du på vei til å kunne bli en forfatter. Det krever dog endel av deg. Mot, tid, kunnskap, fantasi, energi, disiplin, tålmodighet og pågangsmot. Lenge.

Forfatterspire? Skrive, skrive, skrive!

Forfatterspire? Skrive, skrive, skrive!

– En av Norges mest kjente roman-forfattere, Dag Solstad, sitter og roper så høyt han kan, når han er alene, for å åpne sinnet for nye inspirerende tanker. Det hjelper åpnebart for ham. Hva som gir deg ny giv, finner du ut av, det aller viktigste du gjør, om du går med en forfatterspire i maven, er å begynne å skrive.

Start med de første få linjene allerede i dag.

Bestemme deg for en tittel, hvem skal boka handle om, hvem er hovedrolle, hva heter vedkommende, hvor skal handlingen foregå, og hvilke roller vil du legge i teksten. Sjansen for at din tekst blir til en bok mellom en rygg og to permer, er i følge ekspertene forsvinnende liten dessverre.

En ting du aldri vil få svar på, er om din tekst blir antatt eller refusert. Å få sin tekst avslått fra forlaget, når man går med en drøm om å bli forfatter, er det samme som å få sparken. Avskjed på grått papir eller få et spark i lysken så du ser stjerner og planeter.

Gjennom historien finnes det garantert eksempler på selvmord blant verdens forfattere som har valgt å ende sitt liv; av den enkle grunn at deres eget “mesterverk” ikke har blitt antatt av mektige forlag. Til og med dyktige Karin Fossum ble i sin tid refusert, følelsen av mislykket-het slo inn som en bølge for henne, selv om det er lenge siden, glemmer hun det aldri.

Karin Fossum gav aldri opp, når kommer hennes beste roman, “Elskede Poona” ut som film. Hun har gitt ut en rekke bøker om politietterforskeren “Konrad Sejer”, og er oversatt til 25 land. Du blir aldri den nye Karin Fossum eller den nye Dag Solstad – om du ikke begynner et sted.

Forfatteren av “Skrivebok” alle Forfatterspires bibel, Merete Morken Andersen, skriver hva som skal til for å lykkes. En del av de kapitlene kan slå bena unna noen og enhver som vil sette seg ned foran tastaturet i flere tusen timer, i et desperat forsøk på å gi ut sitt verk.

Kapitlet om hvordan forlaget og deres konsulenter kan behandle din- for deg, verdifulle tekst – er besnærende.

De fleste redaktører søker assistert konsulenthjelp for å vurdere innsendte manus, det er derfor stor sannsynlighet at det er en konsulent som vurder ditt innsendte “mesterverk av et manus”. Redaktørens ansvar er å vurdere forlagets egne forfatteres manus, de manus som allerede er vurdert til å bli en bok. Disse manus har alltid første prioritet, så allerede her vi andre dødelige et lite “drawback”. Du som er en forfatterspire, bør se for deg en konsulent hos et forlag, som sitter og blar i et av svært mange manus, telefon kimer, klokka er over tre, barn skal hentes i barnehagen før den stenger, og det er fortsatt for mange manus igjen i bunken. Ditt manus, kjære forfatterspire, ligger sist i bunken.

Merete Morken Andersen

Du kan selv veie for eller i mot på bakgrunn av disse påstandene. Blir du antatt eller refusert tror du? Morken Andersen må ha satt ting på spissen i dette kapitlet om “Å motta en konsulentuttalelse” i “Skriveboka“.

Forfatterspire? Skrive, skrive, skrive!

Planlegging, researche og innlysende kunnskap om tema du skal skrive om er en selvfølge, men ikke la deg skremme av at det er få forfatterspirer som får manuset akseptert og antatt. Å lese både før under og etter du skriver manus, er heller ikke så dumt. Les masse.

Til og med Jo Nesbø, krimforfatter-kongen, over alle krimforfatter-konger går så langt som å advare forfattere inn-spe om å ikke skrive krimbøker. La heller vi som kan drive med det – gjøre nettopp det, finn på noe annet å skrive om, sier Nesbø i boka “Kunsten å skrive” av, Hans Olav Brenner.

“Hvem tror du gidder å betale 400 kroner for ei historie som du sitter og dikter opp?” fortsetter Jo Nesbø, vel kjære Nesbø, har du manuset ferdig skrevet i bokhylla så imponerer du enda litt som krimforfatter må vi innrømme.

Kanskje er det du som er den neste, Jo Nesbø? Det får du jo aldri vite om du ikke skriver manuset ferdig.

Jo Nesbø ser altså ut til å glemme helt at han begynte et eller annet sted å pludre på sin første bok han også, det ble “Flaggermusmannen” som han debuterte med i 1997.

Før den tid, var han like ukjent som forfatter som både deg og meg. Så ikke hør på dem, skriv forfatterspire. Skriv av hjertens lyst!

Vargas

Pin It on Pinterest