Student og dårlig råd? Les! Alle studenter har en ting felles, en anstrengt økonomi gjør at man blir en mester i å finne de rimeligste varene og de beste rutinene på å spare penger. 

Skolestart er rett rundt hjørnet for både barneskoleelever, Ungdomskole- videregående og høyskole. Til og med universitetene fylles opp i løpet av august. Heldigvis kan elevene på de første trinnene og i ungdomsskolen leve en stund til på mor og far. De fleste andre skal klare seg selv for aller første gang.

Lest? Markedsføring? Les!

Nærbutikken blir saumfart på jakt etter rimelig middag og nedsatte varer til halvpris eller andre varer som er på tilbud – nettopp for å spare en slant. Det er jo snart helg, studentene skal på fest og øl er dyrt. Gode råd mottas med takk. Kjenner du deg igjen?

Student og dårlig råd? Les!

Student og dårlig råd? Les!
Student og dårlig råd? Les!

Forskudd på arv, salg av bil, hytte eller annen eiendom, refinansiering eller å betale boliglånet over lengre tid, eventuelt bare betale renter i en gitt periode; foreldre med sine håpefulle på skolebenken, boende på hybel er ofte svært kreative – for å hjelpe til med å lette den økonomiske perioden studentlivet varer for sine håpefulle.

Lest? Allerede blakk i sommer? Les! 

Ingen er mer prisbevisste enn blakke studenter, ingen er mer dritt lei av knekkebrød med magerost, nudler og ris heller. Mange studenter har grint seg i søvn fordi fester har blitt gjennomført uten at man har hatt noen mulighet til å delta, grunnet trang økonomi.

Priskrigen som foregår i matvarebransjen, er kjærkomment for alle studenter. Problemet er at KIWI, Rema 1000, Prix og Bunnpris, nekter å publisere eller offentliggjøre hvilke varer som til enhver tid er presset på pris. Det er nemlig ikke bare ved høytider som jul og påske forretningene dumper prisene.

I dag koster f.eks en Troika-sjokolade, kun 12 kr på Rema 1000 i Fredrikstad.

Det skal ikke forundre meg at en pose rosenkål er nede i 9 kroner, og at rosiner koster et par kroner og risengrynsgrøt er sterkt prisredusert i samme forretning – 4 måneder før jul. En bagett til lunsj, kjøpt på bensinstasjon – hver dag, kan fort runde 20.000 kr. per år.

Men det er på boligutgifter de fleste studenter betaler mest. Bo sammen med andre i kollektiv, hos tante eller en venninne. Kom deg ut av sentrum og reis kollektivt. For å vite hvor pengene havner, kan det være smart å sette opp en oversikt, slik at du vet hva du har. Et budsjett er undervurdert av mange, et glimrende verktøy til å få kontroll over hvor blakk du faktisk er.

Noen studenter lykkes med å jobbe ved siden av å studere. Det kan være krevende, men også svært nyttig mht økonomi. Man må ikke på død og liv jobbe døgnet rundt, men i ferier og helger. Det hjelper garantert.

Trøste deg med at den dagen du er ferdig å studere, har betalt ned studielånet og har skaffet deg hus, bil, møbler og familie – vil du se tilbake på studietiden, som en eneste lang fest. Enda du var blakk hele tiden.

Vargas

Pin It on Pinterest