Engelske klubber herjer i Europa, kanskje mer enn noen gang i én og samme sesong. Premier League er toppdivisjonen i engelsk fotball, men elsket av millioner av mennesker over hele kloden. Da blir det lagt merke til at Champions League-finalen går for aller første gang mellom to engelske lag.

Når Europa League-finalen også fylles med lag fra fotball-øya, skaper det åpenbart overskrifter i hele verden.

Liverpool og Tottenham gjør opp om det gjeveste trofeet i Madrid 1. juni. Arsenal og Chelsea, begge fra London, skal sloss om Europa League-trofeet, i Baku 29. mai. Engelske klubber herjer i Europa. Dessverre stopper det meste av det britiske hegemoniet her, det er svært få briter involvert i denne fantastiske suksessen. Engelske klubber herjer i Europa!

Aldri før har en nasjon samlet alle fire finaleplassene i Europa-cupene.

Pep Guardiola

Av de fire mennene som har ansvaret for sine respektive klubber i de to finalene, er det en tysker i Liverpool, en spanjol i Arsenal, en argentiner i Tottenham, samt en italiener i Chelsea. På det beste laget i engelske fotball de siste sesongen, Manchester City, er det enda en spanjol, nemlig i Pep Guardiola.

På spillersiden er det litt bedre, men ikke mye. Tottenham har flest engelske spillere, men det er utvilsomt flere utenlandske på de fleste lag i Premier League, enn engelske. Slik har den moderne fotballen blitt. Få britiske managere og spillere.

I den sjette klubben, om vi tar for oss på toppen av Premier League, men som ikke er med å sloss om trofeer, og som i bunn og grunn sliter mer enn de fleste andre – finner vi Manchester United, og der styrer en nordmann. I den syvende klubben, den største sportslige overraskelsen av dem alle, med dundrende suksess to sesonger på rad, finner vi Wolves. Der styrer en portugiser ved navn, Nuno Espirito Santo.

Engelske klubber herjer i Europa!

Det stilles ikke engang spørsmål ved det faktum at engelske fotballklubber eies, drives eller spilles av utenlandske aktører. For fansen er det klubben som teller mest, den er engelsk. Og for alle oss som er litt mer opptatt av engelsk fotball enn annen fotball, er det hyggelig å se den enorme suksessen som nå presenteres. Om det er tilfeldig er vanskelig å si så mye om. Det vet vi litt mer om, om et års tid. Så langt i inneværende sesong, har de fleste andre toppklubber sviktet.

Ajax

Lille Ajax lå lenge an til å vinne mot Tottenham, men London-laget gjorde mål i det siste og femte tilleggsminuttet, som sendte Pochettinos menn til finalen. Og når Barcelona dummer seg ut igjen, Juventus og Real Madrid undervurdert de unge Ajax-spillerne. Og PSG ikke klarer presset, sitter vi igjen med en håndfull engelske lag i begge de største Europa-cup finalene.

Det er imponerende og gledelig, samtidig et tankekors for de andre som bruker mye penger for å nå toppen, men svikter.

Arsenals Unai Emery og Chelseas Maurizio Sarri er nye fjes i Premier League. Begge har hatt stor suksess og én av de to, kanskje begge, kan være med å sloss om ligagullet i mange sesonger framover. Av de managerne som har hatt suksess og løftet det viktige Premier League trofeet, er det heller ingen briter.

José Mourinho er fra Portugal, Leicesters mirakelmann som tok ligagullet i 2016 heter Claudio Ranieri og er fra Italia. Arsene Wenger tok tre ligagull med Arsenal og kommer fra Frankrike. Men, spør du kanskje, han derre tidligere Liverpool-spillerne, som vant med Blackburn, Kenny Dalglish, het han vel, han må vel være engelsk?

Nope! Skotte, akkurat som Sir Alex Ferguson, som tok hele 13 ligagull for Manchester United i sin fantastiske karriere. Tro om Solskjær tenker ofte på nettopp det? Hvordan han skal få laget sitt til å tilnærme seg storhetstiden under Fergie, er nok noe flere har i tankene, når man sammenligner f.eks Liverpool og hvordan Manchester United spiller fotball om dagen. Det er som natt og dag.

Liverpool

Liverpools tap mot Barcelona på bortebane var vidunderlig underholdning. Fra begge lag. Aldri før har man sett et lag spille så bra over 90 minutter å tape med tre mål. Neppe har vi sett et penere frispark enn Messis perle fra 25 meter, heldigvis for Liverpool, klarte de å tryll på Anfield.

Heldigvis, for de som heier på Spurs, klarte Lucas Moura å presse inn tre mål mot Ajax, det siste i det helt avgjørende øyeblikk, slik at det ble hel engelsk finale i Champions League.

Tidligere har det vært spanske klubber som har vunnet de gjeveste trofeene, Barcelona og Real Madrid har dominert stort, samt at Spania har vunnet både EM og VM med sitt fantastiske landslag, er det liten tvil om et sceneskifte vi ser i den europeiske toppfotballen.

De lagene som vinner sine respektive ligaer, i land vi liker å se fotball fra, har ofte mye penger. Men det er kun Barcelona og Real Madrid, samt Juventus og PSG, som kan måle seg med de engelske toppklubbene. Tidligere var det Manchester United, Manchester City og Chelsea som hadde de største økonomiske musklene, men ikke lenger nå.

Fem av de ti rikeste klubbene i verden er fra Premier League.

Nå har Liverpool kommet opp på samme nivå og er villig til å sprenge banken for å få tak i de aller beste spillerne. Rett bak er både Tottenham, Arsenal og Wolves villige til å bruke svære summer på de antatt beste, eller nest beste spillerne. Det skal brukes rekordmye penger i sommer – overgangsvinduet åpner 9. juni.

Manchester United

West Ham har større budsjett enn Napoli, som forteller hvilken posisjon den engelske fotballen har fått. Det er Premier League som tiltrekker seg de aller største navnene, både på og utenfor banen. Noe som tvinger klubbene til å bruke enda mer penger. Men skal storklubbene, de antatt rikeste i England, holde på dominansen må de jobbe like målrettet som fram til suksessen vi ser i dag.

Tøffe ledere, rike eiere, store lommebøker, enorm interesse og en sterk vilje til å vinne trofeer, har gjort England og flere engelske klubber til de aller beste i Europa. Da står vi igjen med et stort spørsmålstegn. Hva med den største og rikeste av dem alle? Manchester United? Engelske klubber herjer i Europa!

I omsetning og sportslig suksess gjennom mange år, er Manchester United den største klubben av dem alle, men det varer ikke evig. Om valget av Ole Gunnar Solskjær som manager var riktig eller ikke, vet vi ikke før etter neste sesong. Han må få tid til å sette sin signatur på sitt lag, før han dømmes, eventuelt hedres.

Alt vi vet er at Glazer-familien, som eier klubben, er først og fremst forretningsfolk og vil tjene penger. Det gjør de ikke om aksjekursen fortsetter å stupe.

Ole Gunnar Solskjær

Solskjær har det fryktelig travelt med å rydde i egen stall. han må få vekk spillere med dårlig fokus, spillere som ikke er villige nok til å være med på hans plan og strategi, må vekk. Snarest. Og han må bygge nye Manchester United med spillere som vil gå i krigen med ham. De fleste eksperter tviler på om han lykkes. Noe har vært galt i klubben siden Sir Alex byttet kontor fra manager, til styrerom.

Finner ikke Solskjær årsaken, må han rydde pulten.

Husk siste serierunde i Premier League, som gir Liverpool eller Manchester City, seriegullet. Alle kamper av betydning blir fulgt av TV2, fra klokken 16:00 søndag 12. mai.

Husk FA-cup finalen, lørdag 18. mai mellom Watford og Manchester City på Wembley. (Vinner City, havner Wolves i Europa League, neste sesong.)

Husk Europa League finalen 29. mai, mellom Arsenal og Chelsea i Baku.

Husk Champions League finalen 1. juni, mellom Liverpool og Tottenham i Madrid.

Etter dette kan du ta en velfortjent sommerferie, men husk å følg oss på Facebook, om du ønsker det siste fra overgangsvinduet som åpner 9. juni.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kongehus i Norge eller ikke?

Kongehus i Norge eller ikke, har vært en diskusjon siden tidenes morgen, eller så lenge vi har kunnet hylle en...

Lukk