Ensom og usynlig? Du ser venninner gå arm i arm i gågata, knisende, lykkelige og hemmelighetsfulle. Sikkert med store planer for helga eller neste Sydentur, sammen. Nettopp da, er det lett å kjenne at du savner en å kalle en venn eller venninne.

Du kjenner på ensomheten, du savner en å være venn med, en å dele hemmeligheter med – en du kan betro deg til. For tusenvis av nordmenn i alle aldre, er ensomheten en tabubelagt og vanskelig utfordring. Den rammer stadig flere, også unge og aktive mennesker, kvinner som menn.

Man skulle kanskje tro at det å være usynlig for omstendighetene, var noe som rammet eldre og godt voksne mennesker som hadde et lite nettverk eller som selv valgte å være alene. Slik er det ikke, alle kan oppleve å føle seg usynlig med jevne mellomrom, men for noen er ensomheten konstant. Kall det gjerne en folkesykdom som kan ramme oss alle.

For noen har den vært der hele livet, for andre kommer den snikende. Ensomhet kan ramme alle, men er ikke lett å oppdage.

NRK.no

Er enkeltmennesket for selvsentrert og egoistisk, at man ikke bryr seg nok om andre, slik at det skaper ensomme mennesker i hopetall? Hvor dust er det ikke at det sitter tjue ensomme mennesker i samme blokk, få meter unna naboene sine? Når man kunne ha valgt å møtes over en kaffe, en fest, en dugnad, en samtale eller for å være hyggelige og sosiale med hverandre? Slik er det faktisk i mange norske byer.

Ensom og usynlig?

Skaper våre nye landsmenn, flyktninger og emigranter en kløft i samfunnet?

Tvilsomt. Vi lever i det 21. århundre, vi bør lære oss å leve med en nabo fra Iran, Irak, USA, Sverige eller Afghanistan. Verden er ikke større enn at vi må kunne leve i fred og fordragelighet, uansett hudfarge eller språk, med visse unntak, går dette greit i Norge. Vi nordmenn har vel heller godt av å få nye venner fra nye kulturer, som kan lære oss at pizza Grandiosa, ikke bør være nasjonalretten her i landet.

Ensom og usynlig?

Flytter man til et nytt sted, ny bygd eller ny by, kan det være en utfordring å finne nye gode venner. I Trondhjem bor det tusenvis av studenter på hybel, mange av disse kommer fra andre steder i landet, men det betyr ikke at man må være ensom av den grunn, man kan ta kontakt, ta initiativet for å bli kjent med andre i samme situasjon.

Dette gjelder selvsagt ikke bare studenter, men andre unge som voksne, som kjenner på usynligheten i livet, på ensomhet og lengsel etter å være sosiale – sammen med andre. Få snakke om alt og ingenting. Bare det å slippe å være alene, er nok for den som har kjent på den vonde følelsen å ikke strekke til, eller være til nytte. Man bør gjøre en innsats selv, for å unngå å havne i denne nye trenden blant svært mange nordmenn.

Lest? Perfekt sex? Du oppnår det slik …

Når hadde du besøk siste gang? Ett år? To år? Forrige uke, fordi du har aldri vært ensom, kanskje? Mange nordmenn har ikke besøk i det hele tatt, men skulle så inderlig ønske å få det. Småbarnsmødre, studenter, voksne som eldre – det er ingen aldersbestemte grenser, eller kjønnsbestemte grupper som er mer ensomme enn andre. Med noen unntak, ifølge undersøkelser.

I følge Helseministeren, er det i aldersgruppen 18-24 år og de over 80 år, som er mest ensomme og som føler seg mest isolert. I følge samme minister, er det forbundet med helseskader å være ensom over tid. Derfor skal man gjøre det man kan, for selv å komme ut av ensomheten så snart som mulig. Fordi det er utvilsomt mulig for de aller fleste å unngå denne situasjonen.

Noen har noen få gode venner som betyr svært mye for den enkelte.

Alle som har opplevd å ha eller har hatt en god venn eller flere, vet betydningen av en god venn og lengter seg tilbake til den situasjonen. Vi mennesker trives best i flokk, ikke nødvendigvis så mange, men noen få er nesten alltid bra. Har du ingen flokk å dele livet med, blir du en ensom ulv, ulykkelig og søkende. Det er sjeldent noe godt liv.

Enda det finnes unntak. Noen velger å leve alene, uten særlig mange venner og vil ha det slik, det må være opp til den enkelte av oss. De aller fleste ensomme og usynlige savner denne ene vennen, kompisen eller venninnen som er der for en i tykt og tynt. En å dele sorger og personlige opplevelser med, en å gå på kino sammen med, en å drikke seg full sammen med, en å reise til Syden med.

Ensom og usynlig?

En bestevenn, skal være en person ved siden av kjæresten, altså, man kan ha en kjæreste, men allikevel være dundrende ensom. Det er belastende og tungt, vondt og tabubelagt. Å innrømme at man er ensom er vanskelig og sikkert ikke mulig for noen.

Det er også forbundet med skam, å være ensom over tid, man kan oppleve seg selv som mislykket. Og uten en kjæreste blir selvsagt tankene enda tyngre.

«Alle andre» har jo venner, kan man man komme i fare for å tenke, men det er altså veldig feil. Du som føler deg usynlig og ensom, er sammen med mange andre i akkurat samme situasjon, litt flåsete sagt, burde dere ha snakket sammen, møtt hverandre for å utfylle dette tomrommet. Så enkelt er det selvsagt ikke.

Når man akkurat har fått førerkort, man er voksen og skal kjenne på det å være fri og endelig voksen, så er altså svært mange, heller ensom og ulykkelig. Det er graverende og nesten litt vanskelig å ta innover seg, men slik er det altså i Norge – når vi snart skriver 2020.

Det er nemlig en viss forskjell på å ikke være ensom og det å ha et par gode venner. Man trenger slett ikke å måtte ha en eller flere gode venner, for å unngå å være ensom. Er man sosiale med andre, går ut og møter likesinnede, på danseskole, i kor, på vinkurs eller melder seg inn i et politisk parti. Man bør innse at man selv må ta grep, for å komme seg ut av uføre.

Kjenner du på ensomheten? Har du råd eller tips til andre som kan oppleve å være alene for ofte og føle seg usynlig, ta gjerne i bruk kommentarfeltet.

Følg gjerne vårt nyhetsbrev for å få de neste artiklene, gratis og uten betingelser. Vi tar opp i de mest tabubelagte temaene – for å gjøre dagen din bedre.

Kilde: NRK.no

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves i gruppe K!

Wolves er i gruppe K av i alt 12 grupper med 4 lag. En gruppe som ikke har de helt...

10 tegn på at du bør ned i vekt!

10 tegn på at du bør ned i vekt! Enten du vil se bedre ut eller ikke dø ung og...

Lukk