Media har til nå vært veldig forsiktige med å tørre å spørre spørsmålene stadig flere stiller seg. Er Anne-Elisabeth Hagen virkelig kidnappet? Hva har skjedd med milliardærfruen, Anne-Elisabeth Hagen (69) fra Lørenskog? Er det umoralsk å stille spørsmålet om familien kanskje vet mer enn det som kommer fram i media?

Er det feil å stille spørsmålet om en familie, med flere milliarder i formue, kanskje ikke er som alle andre familier og hun har reist av egen vilje, av ukjent årsak? Et halvt år har gått uten livstegn – selvsagt er det urovekkende for de etterlatte, men hvem det er som faktisk vet hva som har skjedd med kvinnen, vet vi ikke, foreløpig. Men noen vet.

Derfor er det betimelig å spørre langt mer ubehagelige spørsmål nå.

Må tørre å spørre

Er det feil å stille spørsmål ved ektemannen, Tom Hagen (68), som investor, ektemann og vitne i en av de mest bisarre forsvinning-sakene i moderne tid? Kan han være skyldig sin ektefelles bortførelse, eller kjenner han årsaken til hennes forsvinning – uten å røpe det til politiet? Er han kanskje skyldig?

Lørenskog ligger bare noen få kilometer fra Oslo-by, det er kort vei til Sverige og man kommer seg ut av landet med, bil, ferge eller fly på minutter om man ønsker det. Motivet er åpenbart penger, men hva om interne konflikter innad i familien, som foreløpig er ukjent for politiet, har gjort at Anne-Elisabeth Hagen uegnet til selv å stå fram? Eller enda verre – er tatt av dage? Er det forbudt å tenke høyt?

Verden er full av drapssaker der offeret kjente gjerningspersonen(e).

Er Anne-Elisabeth Hagen virkelig kidnappet?

Anne-Elisabeth Hagen  Foto: Privat/ politiet

Kidnappet eller drept?

Mediene skriver lite om det fordi det er sårende for en familie, tilsynelatende i sorg, over å ha mistet en mor og en ektefelle, å måtte lese om synsing fra synserne. Det vi vet, er at det er i de nære relasjoner det skjer flest overgrep og drap. Svært ofte utført på ektefelle, av ektefelle.

Vi påstår selvsagt ikke at Tom Hagen har drept sin kone, vi bare spør: Er det lov å tenke tanken og spørre om politiet har forsøkt å tenke nye tanker i denne mye omtalte forsvinningssaken? Saken er ubehagelig nok, men nå må noen stille de vanskelige spørsmålene. Hvem vet hva? Hvem vet hvem som kidnappet 69-åringen? Noen vet – helt åpenbart.

Det nærmer seg 180 dager siden 31. oktober, det er klart man har lov til å begynne å bli kraftig bekymret, for om det har skjedd noe alvorlig med Anne-Elisabeth Hagen, alle de som har 69-åringen kjær. At politiet brukte drøyt to måneder med å gå offentlig ut med en etterlysning, kan sees på som en stor feil, all den tid den topphemmelige etterforskningen – ikke førte fram til viktige svar.

Er Anne-Elisabeth Hagen virkelig kidnappet? Eller er hun allerede drept? Noe fryktelig må ha skjedd, all den tid hun ikke kommer til rette. Hva med familien? Hva med ektemannen? Noen må vite mer enn hva som er gitt av opplysninger til politiet.

Fra 31. oktober til 9. januar er det 70-dager. Det er lenge. Nå har det gått mer enn det dobbelt og Anne-Elisabeth Hagen er fortsatt ikke kommet til rette. Lever hun? Politiet tror ikke det, enda familien håper på livstegn, svar fra kidnapperne eller krav om penger. Det er som sagt ikke fra hvilken som helst familie fru Hagen kommer, men en av de rikeste i landet.

Politiet holdt kidnappingen skjult

Burde ikke du, jeg og hvermannsen fått muligheten til å fortelle politiet hva vi visste, hva vi hadde sett, hørt eller hatt mistanke om, om vi opplevde noe mot normalt, vi som var i området Lørenskog/ Oslo eller opp til Lillestrøm – rundt Halloween-tiden i fjor? Burde ikke potensielle vitner, som kunne ha sett noe viktig blitt spurt, på et langt tidligere tidspunkt? Selvsagt er det alltid enklere å være etterpåklok, politiet hadde utvilsomt sine gode grunner til å holde den potensielle kidnappingen skjult. Men om det var klokt og riktig, vil vi neppe få vite.

Lest? Drapsalarm i Sverige -politiet uten kontroll 

Det signalet eller kravet som er gitt i en kryptert melding i det politiet kaller for “uegnet måte å kommunisere på”, må handle om tall eller bokstav-koder eller en kombinasjon av disse. Siden det begynner å bli veldig lenge siden politiet har hørt fra kidnapperne, som ønsker et betydelig pengebeløp (tosifret millionbeløp) i kryptovalutaen, “monero”, virker dette som et forsøk på lure politiet.

Anne-Elisabeth Hagen

Hvor sporet kommer fra, skal også være ukjent for politiet fortsatt.

Det politiet nylig bekreftet, var at utenlandske kriminelle skal ha forsøkt å lure familien-Hagen for store verdier, hvor disse kriminelle skal påstått å være i besittelse av Anne-Elisabeth Hagen, med ønske om å levere henne mot betaling. I følge politiet er det forskjellige grupperinger, på forskjellige tidspunkt, som har kontaktet Hagen-familien på ulike måter. Det er fortsatt uklart om politiet ønsker å straffeforfølge disse.

I en forsvinningssak der man ikke har noen offer og svært få spor å gå etter, i tillegg til at kidnapperne har sluttet å ta kontakt med familien, betyr tre ting. Enten vet politiet mer enn de vil offentliggjøre, eller at Ann-Elisabeth Hagen plutselig dukker opp i live, eller død – eller så vil ikke saken bli løst noen gang. Norsk politi har svært få slike saker å sammenligne med her i landet, heldigvis. Enda det har skjedd, men langt oftere utenfor landets grenser.

Politiet uten spor

Politiet står uten spor etter mer enn 250-avhør og millionbeløp, brukt på den omfattende etterforskning og det skal være søkt om betydelige ressurser for å fortsette søket. Da snøen forsvant fra familiens hjem i Lørenskog tidlig i april, brukte politiet mye personale og nye ressurser, for å søke på eiendommen og i vannet like ved huset – uten å finne spor som er offentliggjort. Saken har også endret struktur fra å være en forsvinningssak til en potensiell drapssak.

I en politirapport som VG skal ha fått tilgang til, skriver politiet at de som har bortført Anne-Elisabeth Hagen, skal være i besittelse av betydelig volds- og gjennomføringskapasitet. Det vi mener kan bety trente profesjonelle med militær- eller polititeknisk bakgrunn. De visste hva de gjorde, kidnapperne som tok 69-åringen 31. oktober i fjor.

Politiet vurderer også fortløpende trusselbildet mot familiemedlemmene i Hagen-familien, uten å utdype betydningen eller detaljer rundt dette. Hovedspørsmålet for etterforskerne er åpenbare. Hvorfor, hvordan og hvor er den savnede?

Om hun er tatt mot sin vilje, som er politiets hovedteori, hva er da motivet? Hvorfor kidnappe en milliardær-kone uten å ta kontakt med familien mer enn det som til nå er gjort kjent? Hvordan kan en kvinne bli borte fra sitt hjem, uten nevneverdige spor uten vitner? Og hvor er Anne-Elisabeth Hagen nå? Fortsatt i live, drept i en ulykke i et fluktforsøk, eller i live og fortsatt i fangenskap?

Tom Hagen

Alle disse teorien er det politiet hele tiden har jobbet ut i fra, det siste halve året. Men hva med de ubehagelige spørsmålene? Politiet har utvilsomt avhørt ektemannen, Tom Hagen, som vitne. Ikke som mistenkt, for da hadde vi hørt om det. Politiet har nok også avhørt andre i den nærmeste familien, men har de turt å tenke tanken om at noen i nære relasjoner – kan ha tatt Anne-Elisabeth Hagen av dage? Svaret er ganske sikkert ja, fordi politet skal gjøre en best mulig jobb og dermed ikke utelatte noen potensielle teorier.

Politet har ved gjentatte forsøk, gjennom familiens talsperson, advokat Svein Holden, forsøkt å få kidnapperne i tale og hele tiden oppfordret kidnapperne offentlig, om å gi livstegn fra Anne-Elisabeth Hagen – til familien. For at et eventuelt beløp skal bli utbetalt, må et konkret livstegn fra kvinnen foreligge politiet, ifølge advokaten.

Anne-Elisabeth Hagen gav et familiemedlem det siste livstegn, om morgenen, onsdag 31. oktober 2018 klokken 09:14. Siden da har ingen sett eller hørt mer fra henne. Ektemannen, Tom Hagen, kom hjem fra sitt kontor ca 13:30 og da var hans kone forsvunnet.

>Skal politiet finne en løsning på denne dramatiske forsvinningsgåten, er de tvunget til å tenke tanker de aldri kommer til å fortelle offentlig – før de finner rikelig med bevis.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest