Er bøker på vei ut og vekk? Mye tyder på at vi har tillagt oss andre vaner enn å lese den fysiske boken vi holder i hendene. Bøker i tradisjonell form, mellom to permer, som lukter papir fra et ekte trykkeri, kan faktisk forsvinne helt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Bøker

Vi ønsker gjerne å vite om innholdet, men vi har stadig vekk dårligere tid eller bruker tiden annerledes enn før. Kjenner du deg igjen i det bildet?

Derfor vil kanskje lydbøkene komme og ta mye av salgstallene som er tilegnet bøkene. Men bøkene har også andre konkurrenter som påvirker våre vaner og måten vi ønsker å tilegne oss kunnskap og underholdning på. Og da har vi ikke vært innom sosiale medier og alt som kan sees på en TV.

Forfatterne som lever av å skrive bøker er ikke nødvendigvis prisgitt boken. Lydbøker gir leserne, unnskyld, lytterne, en unik måte å bli underholdt på. Samtidig som man strengt tatt kan gjøre noe annet, mens man lytter. Det er nemlig ikke like lett å stå over grytene på kjøkkenet med en bok i hendene, som med propper i ørene. Enig?

Vi har fått øynene opp for Podcaster, lydbøker eller stemmestyrt-blogg – vi lytter mer enn noen gang. I hvert fall langt mer enn vi leser. Men vi nordmenn har fram til i dag, vært, og er, et folkeslag som virkelig har elsket å lese tradisjonelle bøker gjennom generasjoner. Det vil være mange som protesterer høylydt om de ikke får tak i boken de ønsker å lese.

Selv om nye vaner er vonde å vende om på for de staeste av oss, så tvinger nytenkningen seg på oss. Papirutgaven av bøker mellom permer vil kanskje ikke dø helt ut, men den vil kunne forsvinne som hovedverk på bibliotekene på sikt. Ikke nå, eller i morgen, men om noen generasjoner, kanskje.

Jo Nesbø

Jo Nesbø, en fyr som vet endel om bøker og som skriver fantastiske romaner selv. Nå innrømmer moldenseren faktisk at bøker i seg selv, slett ikke er viktigst som “innpakning”, men budskapet han vil formidle i sine bøker, lydbøker, podcaster eller lydverk.

Bok i lydform er noe verdensstjernen selv har vært svak for lenge og vil mer enn gjerne gi ut egne bøker via dette formatet. Men foreløpig ikke kun som lydbok – helt åpenbart.

Er bøker på vei ut og vekk?

Nylig kom hans siste verk, “Sjalusimannen” som lydverk og kun det. Nesbø selv har én av stemmene. NRK som anmeldte lyd-dramaet, ikke ulikt radioteater, men happeningen fikk en heller lunken mottakelse av anmelderen. Det er dog et skritt i samme retning som at de aller beste bøkene, kommer som podcast, lydbok eller går rett til filmen. Det er å dra det langt, men slett ikke utenkelig.

“Sjalusimannen” av Jo Nesbø, kan faktisk komme som film via Amazon.

Er bøker på vei ut og vekk? Ja, mye tyder på det. Heldigvis er det sterke krefter som vil gjøre mye for å beholde boken som det den er blitt i Norge. Litteraturens viktigste holdepunkt gjennom mange hundre år. Selvsagt ikke bare i Norge for nordmenn, men for millioner av mennesker verden over – har bøker enorm betydning. Den første trykte bok som er registrert, kommer fra Kina og er fra 868 e.Kr. Da kødder man ikke med sånt.

Deichman Bjørvika

Er bøker på vei ut og vekk? Alt tyder på det, men vi kan ikke spå så langt fram.

Tenk så bortkastet, tenker vi. Endelig er det nye fantastiske biblioteket, Deichman i Bjørvika, på plass – som tok seks år å bygge, til en prislapp på flere milliarder kroner. Så skal man slutte å produsere bøker? Det er heldigvis ikke slik.

Et bibliotek er jo ikke bare et bibliotek, det er raskt en institusjon, en møteplass for intellektuelle, for de som forsøker å bli det. Studenter, lesere, skrivere, pensjonister, innvandrere, barnehager, mennesker i alle aldre, på jakt. På leting etter den storslåtte romanen, etter oppslagsverk, etter underholdning eller kanskje en kjæreste.

Hvor ofte møtes ikke potensielle partnere mellom reolene på nettopp et bibliotek i filmens verden?

Dårlig tid

Vi som elsker å lese tradisjonelle bøker. Setter av tid til å ta boken fram, setter oss ned og bruker den tiden det tar å lese, helt til vi skal noe annet. Det er rom for det i disse nedstengåningstider, ikke sant?

De som ikke har tid, ro eller interesse av å lese, savner ikke den gleden det er å sitte med en god bok, med noe rødt i glasset og nyte roen. De haster kanskje av gårde til en venn, eller til noen som kanskje kan bli noe mer enn det. Gjerne med proppene i ørene. Kanskje er det en podcast eller en lydbok som går der inne?

Vi som har litt mer tid enn alle andre, vil heller ha boken i hendene enn proppene i ørene. Og enn så lenge er det fordel oss. Om to hundre og femtiår, kan det hende Deichman i Bjørvika er omgjort til nattklubb, eller teststasjon for Covid-25.

Alt vi vet er at vi har dårlig tid. Skal vi rekke å lese alt vi liker.

Vargas

Pin It on Pinterest

vargas12.com
Les også vår forrige artikkel
Hvordan kjøper man aksjer på Børsen?

Hvordan kjøper man aksjer på Børsen? Mer enn 90.000 nordmenn har brukt nedstengningen og hjemmekontor-pausene til å forsøke å bli...

Lukk