Det norske språk er i ferd med å bli utvannet og ødelagt av den yngre generasjonen-

Ord som «lissom», sykt, sinnssykt, i tillegg til at det bannes for annen hver setning. At det brukes engelske ord blandet inn i det norske språket er også med på ødelegge språket vårt.

– Mange av de TV seriene som nå starter opp utover våren har ungdom i fokus, og da er det lett å irritere seg over det svært begrensede ordforrådet. Både «Farmen, Paradise Hotel og Big Brother» er typiske reality serier som er svært populære på forskjellige TV kanaler, med ungdommer fra 18 år og oppover. Her florerer det med sleng ord og forsterkninger som sykt og sinnssykt, blant annet, veldig ofte-

Per Egil Hegge (Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX)

Foto: Poppe, Cornelius/SCANPIX

Per Egil Hegge er mangeårig språkspaltist og redaktør i Aftenposten. Han lar seg irritere over språkbruken i de nye TV-programmene.

– Det vitner om et forferdelig fattig ordforråd om man ikke har andre ord. Det som er synd med det er at hvis man har et fattig språk blir tankelivet fattigslig. Norsk er faktisk et ganske rikt og nyansert språk, da er det ganske synd ikke å bruke det, sier Hegge til NRK.no.

Hvis man skal si noe som er viktig som man vil berette så kan man gjøre det uten ord som sinnssykt. Da er det bedre å bruke flere ord som gir et inntrykk av at dette er av stor betydning, både for deg og de som hører på.

Ki/kj lyden som man har i kino, kjøtt og kjole, har blitt til skjino, skjøtt, og skjole.  Om hundre år er det ingen som sier dette på den måten man skal uttale det, som i dag. Språket blir ødelagt og forsvinner gradvis.

– Lærere i den norske skole bør sette dette på agendaen. Prøve å få elevene til å bruke riktige ord på riktige sted, med riktig uttale. Også ordforråd bør være et av hovedpunktene i norsk, og elevene bør øve seg til å la være å bruke støtte ord som «lissom» og » sinnssykt.

Lar du deg provosere av det dårlige ord forrådet i norske reality serier?

Vargas

http://www.nrk.no/kultur-og-underholdning/1.7534423Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kunne du hatt en elsker?

  Jeg kunne ikke hatt en på si, fordi jeg har ikke behovet. Men det er det stadig flere som...

Spellemannsprisen 2010

  Spellemannsprisen er en av de store musikk begivenhetene i Norge- Og det er her man skiller klinten fra hveten....

Lukk