Er det noe? I de aller fleste forhold kan det oppstå diskusjon, krangling og dårlig stemning med jevne mellomrom. Noen ganger drar den ene i gang en samtale som utarter seg, der sinne tar overhånd og det hele ender med munnhuggeri.

Andre ganger er hun stille, lenge, uten å møte blikket hans. Da skjer det, for han spør: “Er det noe?

Kjenner du deg igjen? Kjenner du igjen settingen og den trykkede stemningen som verker langt inn i margen og som kan vokse seg enorm, som en smertefull svulst? Den pinlige stillheten gnager begge langt inn i sjelen, de vet det er noe, men kanskje ikke hva det er, men noe er det. Som må fram på bordet.

Vi har skrevet om det mange ganger, og vil garantert flagge tema igjen. God kommunikasjon mellom mennesker som elsker hverandre, og som skal bo sammen, og som vil leve sammen i uoverskuelig framtid – er utvilsomt den røde tråden som må eksistere. Ja, bortsett fra kjærligheten da selvsagt.

Er det noe?

Er det noe?
Forelskelsen går over, da bør man huske å holde samtalen i gang Foto: Wikimeida.org

Utroskap, økonomi, oppdragelse, felles venner, jobb, husarbeid, alene-tid, kosetid, nok tid til sex, familie-tid, besøke familie, svigermor, sommerferie, reisemål, klær, mat, kosthold, trening og fjernkontrollen til TV’n. For den som vil, finnes det mye å krangle om, for de som ikke vil – kan det allikevel bli krangling om så mangt.

Har man levd sammen over tid, vil man også kjenne hverandre på godt og vondt. Man leser sin partner som en åpen bok, og de fleste har et kroppsspråk som ikke kan misforstås, særlig når man er irritert, oppbragt eller lei seg.

Kvinner leser kanskje mannen best, men også menn ser raskt at det er noe, når hans elskede har mer på hjertet, enn hva hjertet kan bære.

Da er det smart å liste seg lett på tå og finne ut hvor skoen trykker, for det kan være en bagatell, men det kan være starten på et aldri så lite helvete også. Alle vet at premenstruelle kvinner kan være krevende. Hormonene herjer i kroppen, hun ser ikke løsninger, bare problemer med seg selv og alle rundt seg.

Er hun gravid, bør du selvsagt vite hva du går til. Neppe ‘er det noe‘, mer enn nettopp da. Hun ser vekten øke, kroppen ese og har mistet kontrollen over seg selv, og kanskje deg som kjæreste. Da kommer tårene og du som mann må vise deg som en – snarest. Enda hun er den deiligste på jord, nettopp da, kan kvinner selv føle motløshet og kun det. Da skal du være der for henne.

Skal forholdet vare over tid, er det overflødig å fortelle at man må elske hverandre, være ærlig og snill, men begge skal også tåle en diskusjon, kalle en spade for en spade og få all ‘dritten’ opp på bordet. Hver dag. Man bør tåle den andres mening, og ‘er det noe‘ bør man rydde det av veien før det utarter seg.

De fleste forhold bryter sammen fordi man slutter å se hverandre, glemmer å gi hverandre oppmuntring, ros og blikk. Men viktigst av alt, starten på slutten kommer når man ikke snakker med hverandre lengre.

Den krisen kan dere komme unna ved å kommunisere mer og bedre.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Frykter du døden?

Frykter du døden? Mange mennesker frykter døden og ser det som et elendig tema som ikke bør bringes på bane....

Lukk