Det finnes ingen fasit på hvordan foreldre skal oppdra barna sine, det finnes ikke noen fasit på hvordan man skal oppføre seg som barn eller ung heller.

«Det er lov å bruke hue og oppføre seg som folk» sa bestefaren min når han ble irritert på «ungelyder».

-Men det er ting som er langt mer innlysende enn andre ting, som f eks å la ungene få utfordringer, oppgaver og muligheter til å lære ting selv. Prøve for så å feile, prøve for så å mestre. Det er slik man mestrer de fleste utfordringer gjennom livet. Men det er foreldre og ansvars personers oppgave å la de unge få muligheten til å prøve.

Om du opplever at dine egne barn er vanskelige så kan det skyldes at du bruker for liten tid sammen med de. Du har kanskje dårlig samvittighet for å være til stede mental, åndelig og fysisk.

Du vet at det er så lett å gi de noe snacks og sette de foran TV mens du gjør andre «viktigere» ting, det du egentlig gjør er å neglisjere ditt eget barn for din egen skyld. Du burde skamme deg!

Vær en forelder ikke en bestevenn.

– Blir de unge feks kjørt til skolen hver eneste dag, så er det til slutt en dårlig vane å få hjelp til å komme seg til bestemmelses stedet. Det er å sy digre puter under armene til de unge. Det er det motsatte av å være snill. Dette vet de fleste.

Om din ungdom kom hjem og sa at han/ hun skulle på fest, og det er flere som skal drikke alkohol. Poden i huset er ennå ikke 18 år, men du vet at det drikkes i vennekretsen. Må ungdommen være hjemme? Kjøper du alkohol? Eller lar du ungdommen dra på fest med tre cola?

Selvsagt er det forbudt å kjøpe alkohol til noen under 18 år, men de får tak i noe å drikke uansett.

Hva mener du er det viktigste du kan gjøre, ved å være en god omsorgsperson, mor eller far for den håpefulle- som tross alt betyr all verden for deg som forelder?

Det går bra på skolen, men du får signaler om selv-skading, som du selv ikke har oppdaget, du får signaler om at det er mobbing i klassen- og din datter er mobberen. Du får signaler om at sønnen din ikke spiser på skolen og du synes han blir stadig tynnere…

– Utfordringene kan være enorme, ingen vet svaret på alt, det er viktige og svært vanskelige temaer å snakke med ungdommer om, og ikke minst du føler med de unge fordi du er så inderlig glad i din sønn og/eller din datter.

Jeg mener det viktigste man kan lære de unge er å snakke med de voksne hjemme om så mange temaer som mulig. Gi positive tilbakemeldinger når det går bra.

– Forklar hvorfor du blir skuffet og lei deg når det er negative tilbakemeldinger. Jo mer tillit de unge har til de voksne i hjemmet, jo lettere har de for å komme med problemer når de oppstår.

For det gjør de. Problemer oppstår i alle familier, uansett hvor vellykkede de tilsynelatende er.

– Det er ingen selvfølge at de voksne skal lykkes som foreldre heller, det er som sagt masse utfordringer. Men de voksne i hjemmet er med på å forme ungdommen til den voksenpersonen de en gang blir. Derfor ser jeg på gjensidig tillit, respekt og frihet under ansvar som de viktigste «knaggene» å gi de unge.

– Lærer de unge å være snille fra de er små, så er det nok  svært sannsynlig at de IKKE går gjennom livet uten å gjøre noe galt. Men de får med seg en ballast i livet der det er lettere for de å skille riktige mot gale avgjørelser.

Jeg er en forelder, og jeg ser på det som et av livets mest verdifulle og viktigste oppgaver. Jeg tror det er vanskelig å være perfekt både mor og far. Men gjør man så godt man kan, og er til stede i de unges liv, lytter, respekterer, og gir de beste rådene man kan finne. Så er det stor sjanse for at ungdommene blir all right. Men det gir ingen garanti.

Det er mye som spiller inn i de unges liv. Miljø, venner, arvelige gener, lærere og alt annet som påvirker deres hverdag. Media, internett og TV, og  andre lettpåvirkelige ytre krefter kan påvirke de unge mer enn hva foreldre kan styre.

Derfor mener jeg det er viktig å vite hva de ser på TV, hva de surfer etter på nettet og ellers hva de driver med. Her er det lett å gå i fella, lett å tro det beste om sine egne barn.

Blir jeg halvparten så klok som min bestefar, så vil det gå meg godt- han var klok, men streng. Og litt skummel.

Gi de unge ansvar, og gi de sjansen til å prøve seg på livet, men husk å vær støttespiller og ikke motstander hvis det går galt de første gangene.

Å være forelder er en gave, men kan også bli et mareritt. Det er egentlig opp til deg.

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Gareth Bale- Englands heteste spiller på vei til Real Madrid

Ingen spillere har vært bedre denne sesongen enn Gareth Bale. Han var også veldig god i fjorårs sesongen, men i...

Se det siste intervjuet før bruddet mellom Tone og Aksel

Se det siste intervjuet før bruddet mellom Tone og Aksel. Hva skjedde egentlig i Sverige? Tone og Aksel ser tilsynelatende...

Lukk