Er du et nett-troll? En klovn som kaster av deg av edder og galle i kommentarfeltet? Kanskje uten å vite det, trår du over en rekke grenser ved å være både usaklig og frekk når du skal argumentere eller få fram din sak og din mening?

Nettavisene

God folkeskikk er ingen selvfølge for mange, men det er ikke ungdommen som er verst, det er faktisk middelaldrende kvinner og menn med lav utdannelse, som ser på utlendinger og mennesker med en annen hudfarge, som en trussel mot seg og sitt. Der deres egen mening er eneste riktig svar. Punktum.

Er du et nett-troll? Tøff i flokk, men bare som anonym? Er du klar over hvor patetisk du egentlig er?

Av og til, kan det dessverre være både lærere og andre foreldre, som blir for ivrig i debatter de brenner for og hvor de har sterke meninger om et tema, men da er det viktig å puste med magen og tenke over at det sitter mange mennesker, som skal lese det du faktisk lirer av deg. Bruk hue, og ikke skriv når du er som hetest. Gå deg en tur til temperaturen har gått litt ned.

Både Dagbladet og Nettavisen har valgt å legge ned sine kommentarfelt, fordi det går med for store ressurser til å slette kommentarer, redigere og rydde i kommentarfelter. Der særlig tema som innvandring, ulv og bompenger er agendaen, går det ofte for vilt for seg.

Sosiale medier

Da koker det på Twitter, Facebook og sosiale medier forøvrig, det er rett og slett ikke forsvarlig å la nett-trollene få utløp for sine ofte svært streke meninger, som ofte går utover kvinner som har en annen mening enn dem selv, som til slutt ender opp med trusler og sjikane. Kjenner du deg igjen? Er du på vei til å bli et nett-troll? Er du stolt over det?

Er du et nett-troll?

Du som beskytter deg selv bak anonymitetens tastatur og skriver til verden via alle mulige kommentarfelt, bak lukkede gardiner. Du tror du er smart hva? Du er ikke det, tvert i mot. Du er jo bare en liten pingle, som ikke tør å stå opp for meningene dine, derfor kommenterer du på falske Facebook-profiler eller som anonym.

Heldigvis er det ytringsfrihet her i landet, men det krever og ender også med høy temperatur i de kommentarfeltene som er åpen for alle – også de som ikke tør å stå for sine meninger i sosiale medier. Er du et nett-troll?

Drapstrusler

Det er forskjell på stor takhøyde, heftig debatt mot mobbing og trusler. Man skal tåle og diskutere uten å falle for fristelsen til å sjikanere den man er i ferd med å tape diskusjonen mot. Det er alt for lett å snu en diskusjon rundt, med å kalle den man er uenig med, med ukvemsord og bruke hersketeknikker i et forsøk på å skjule sine svake argumenter.

I Sverige, er nett-trollene mange og de går langt for å stoppe sine offer. Her, i Sveriges forskjellige kommentarfelt, enten det er hos nettavisene eller på Facebook, ender det noen ganger med drapstrusler.

Så ille har det blitt at journalisten Robert Aschberg, gjorde sin egen etterforskning i programmet “Trolljegerne” for å stille pinglene til veggs. De fleste som fikk kamera og mikrofon opp i ansiktet beklaget, men andre gikk enda lengre og fortsatte sin sjikane og sine trusler – til tross for at de var avslørt som nettopp nett-troll.

Fra filmens verden, ble vi kjent med hackeren “Lisbeth Salander” i trilogien “Millenium” hvor hun hadde sin måte å takle menn som hatet kvinner på. Heldigvis er det et stykke fram fra fiksjon til virkelighet, men det blir verre og verre i Norge også. Kvinner som tør å stikke hodet fram i offentligheten, det være seg forfattere, journalister eller programledere i TV. Kan risikere å få trusler for å ytre sin mening, til mange menns store frustrasjon.

Dagbladet

Kjendiser og artister, kvinner som menn, er fritt vilt, bloggerne også. Er du et nett-troll? Er du jævlig tøff, men bare i kommentarfeltet hvor du kan være anonym? Din lille lort.

Det er slett ingen hemmelighet at de fleste nettaviser har mest trafikk når folk flest har fri, det vil si i helgene. Da stenger altså Dagbladet sitt kommentarfelt. Det kan sees på som to forskjellige løsninger fra avisens side.

Nett-trollene har vunnet, de har lykkes med å moderere et stort norsk kommentarfelt, eller disse må finne seg andre fora å spre sin propaganda. Dagbladet.no har fram til nå vært et trekkplaster for alle med sterke meninger, spesielt mot kvinnelige samfunnsdebattanter. 

– Årsaken er kamuflert inn i at «moderatorene» skal ha muligheten til å behandle debattfeltet, det er selvsagt bare tull og tøys, det handler om ressurser riktig nok. Men faktum er at Dagbladet ikke prioriterer verken tid eller penger på nett-troll som sprer om seg med trusler, usannheter og belærende kommentarer til høyre og venstre.

Ytringsfriheten

Ytringsfriheten er dermed satt til side. Vi bør derfor vokte oss vel for ikke å bli for engstelige med å uttrykke våre meninger offentlig. Da er vi virkelig på ville veier. Vi bør ikke eller kan ikke la nett-trollene kneble oss, vå må alltid stå opp for egne meninger, uansett hvor mange som er uenige med oss. Det er det som er selve kjernen i vårt demokrati.

Fra småbarnsfedre eller butikksjefen i nærbutikken. Du kan være uenig og bli forbanna, men det er faktisk forbudt å true andre mennesker til taushet i Norge. Ytringsfriheten står fortsatt sterkt, men vi må slå hardere ned på verbale trusler som kommer i åpne forum på sosiale medier.

Det er et stykke fra å true til å drepe. Men hatet er farlig nok. Hater man lenge nok og ikke får respons for sine meninger som sies eller skrives i klartekst kan hatet vokse, derfor bør det slås hardt nedpå allerede fra starten av. Ingen norske kvinner har blitt drept for å ytre seg. Ennå.

Anna Politkovskaja

Den russiske journalisten, Anna Politkovskaja, turte å si Vladimir Putin midt i mot. Det kostet henne livet i 2006. Uten sammenligning forøvrig. Anna Lindh ble også drept, hun var Sveriges utenriksminister når en mann stakk henne ihjel på et kjøpesenter i Stockholm i 2003. Kloke, sterke, modige og tøffe kvinner med makt og meninger, som ikke tålte dagslys for andre. For mye makt kan være livsfarlig, derfor bør hatet stoppes på et tidlig stadium.

Særlig profilerte kvinner i Sverige, men også Norge, får passet sitt påskrevet, enten de er politikere, kjendiser, TV-vertinner eller Influencere på en annen scene i sosiale medier, blir forsøkt kneblet. Det er en farlig utvikling vi bør ta på største alvor og vi bør ikke gå lengre enn til oss selv.

Om du er i ferd med å bli et nett-troll bør du endre kurs. Bli en bedre utgave av deg selv, ved å velge en ny sti å gå. Du kan veie opp samtalen med dine barn rundt middagsbordet, hvem sier hva om hvem? Omtaler du andre barn eller voksne i riktige termer og ordelag foran barna?

Retter du på egen barn om det kommer noen gloser? Man bør alltid feie for egen dør før man dømmer eller omtaler andre negativ. Framsnakking er undervurdert, det er verdt å prøve. Er du et nett-troll?

Ikke glem å subscribe på nye artikler, vi lover overraske deg.

Vargas

Pin It on Pinterest