Er du forberedt på alvorlige kriser? Vi ser på nyhetene at Europa er i brann, krisene er mange og svært alvorlige. Enten det være seg krig, konflikter, naturkatastrofer eller terror. Alt kommer nærmere, men er vi ikke trygge her hjemme i Norge, da? Eller bør vi være bedre forberedt enn det vi er i dag?
Bergenet lesetid: 4 minutter
DSB
DSB mener vi bør være forberedt på å klare oss selv, med eget beredskapslager i minst én uke. Ikke tre dager som tidligere anbefalinger.
Les også: Krisestemning på verdens børser
DSB står for Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap. Ekspertise for hva vi behøver å gjøre, for å være best mulig forberedt, når, om eller hvis vi havner i en krise.
Naturkatastrofene har rammet store deler av Norge de siste årene. Liv har gått tapt og store verdier har også forsvunnet. Kan man være forberedt på det?
DSB mener at verden rundt oss har endret seg så dramatisk, iht krigen i Ukraina og Israels angrep, og jakten på Hamas i Gaza. At vi bør være bedre rustet på at også nordmenn kan bli rammet av en alvorlig krise.
Selvsagt er det ingen direkte trussel mot nordmenn i Norge, at Israel og Hamas sloss i Gasa, eller at Russland fortsetter sitt overgrep mot Ukraina. Men verden blir et stadig vanskeligere sted å ferdes og leve i. Naturen blir vanskeligere å spå, vindene sterkere og nedbøren kraftigere.
Det bør vi ta konsekvensen av, alle som én.
Verden og livet slik vi har vært vant til å leve, har blitt mer uforutsigbart, noe som krever mer av oss i hverdagen. Vi må være mer på vakt enn tidligere. Både der vi bor, jobber eller går på skole.
Hva bør du gjøre nå, tenker du sikkert? For å være best mulig forberedt på dagene, ukene og årene som kommer.

Bildet er tatt av CSU-Extension fra Pixabay
Vann
Det er mange grunner til at noe uforutsett kan skje i ditt nabolag, som gjør at du ikke kommer deg til nærmeste matbutikk. Veiene kan være borte, oversvømt eller butikkene har måtte stenge grunnet langvarig strømbrudd. Da brenner det på dass, du må klare deg selv med det du har på lager.
Sørg for å ha nok vann tilgjengelig. Kjøp treliters-dunker, eventuelt lagre vannet på egne fat eller egnede beholdere. Du vil kunne klare deg uten mat, ganske lenge, men ikke vann. Vann brukes også til matlaging og for å opprettholde god hygiene.
Er du forberedt på alvorlige kriser? Du bør begynne med å ha tilgang på nok rent vann, det er faktisk livsviktig.
DSB anbefaler alle husholdninger å ha et lager på hele 9 liter vann, per person i sine nye anbefalinger. Gjerne mye mer, fordi man ikke vet hvor lenge en eventuell krisesituasjon varer.
Man bør legge på minnet at man behøver vann (ikke nødvendigvis drikkevann) til å trekke ned i toalettet.
Beredskapslager
Et beredskapslager bør inneholde følgende:
- Ved/ parafin/ gass
- Kontanter
- Drivstoff/ rødsprit/ gass/ rødsprit/ parafin
- grill/ kokeapperat
- Lommelykt/ batteri/ radio m/ batteri/ mobillader til bilen
- Sanitetsprodukter/ medisiner/ toalettpapir/ førstehjelpsskrin
- Mat for én uke, tørrvarer, sjokolade, hermetikk, kjeks, nøtter, tørrmat, pålegg med lang holdbarhet
- Tilgang til varme klær, pledd, sovepose
- Fyrstikker, lighter
- Stearinlys, lommelykt, hodelykt med batterier
Folk flest bør ikke, i følge DSB, gå å frykte krig i Norge i dag. Men det kan skje uforutsette ting, som gjør at du ikke kan leve som normalt i en begrenset periode. Det er da et beredskapslager skal gjøre denne perioden overkommelig for deg og dine nærmeste.
Er du forberedt på alvorlig krise? Vel, du er herved advart.
Kilde: Aftenposten.no
Vargas
Trackback/Tilbaketråkk