Er du forberedt på en krise? Kriser i Norge skjer svært sjeldent, men samfunnet er i endring og i skrivende stund, mottar du en liten brosjyre fra norske myndigheter, eller fra DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap), som ikke gjør dette uten grunn.

Har du nok vann, om din daglige vannkilde ikke fungerer? Har du kilde til varme om strømmen går, har du nok mat om butikkene stenger i mer enn tre døgn? Om du er avhengig av medisiner, har du nok i mer enn tre døgn?

Selvsagt er det ingen umiddelbar krise for at du eller andre innbyggere i Norge skal havne i krig eller annen krise, sånn over natta, men myndigheten mener det er på tide å tenke alternativt. 

Er du forberedt på en krise?

Foruten en væpnet konflikt eller terror, som kan sette vann- og strømforsyning ute av spille i ukevis, har vi også sett skremmende eksempler på hva naturkatastrofer fører til – både ute og hjemme. Er du forberedt til å være ‘innesperret’ i egen bolig uten strøm og nok vann i 72 timer? Det kan være vanskeligere enn du tror, særlig om du har flere i husholdningen med særskilte behov.

Husk at ikke engang toalettet virker som det skal uten vann. Hva er ditt alternativ?

Er du forberedt på en krise?

I TV-serien “Valkyrien” som er renspikka fiksjon, og går produsenten langt for å fortelle oss hva som kan skje om en krise rammer oss, der flere elementer har rot i virkeligheten. Du kan være i en bedre beredskap, ved å være litt forberedt, med noen få grep. 

Det er ikke så fryktelig mange ting du behøver, for å klare deg bra gjennom en krise. Det er tre ting som står øverst på myndighetenes anbefalinger som viktigst: 

  • Varme
  • Vann
  • Mat

For å holde varmen innendørs uten strøm kan være en utfordring, vinterstid. Har du nok ved og kan fyre, er mye gjort, men en gassbrenner er å anbefale.

Du bør også beregne 3 liter vann per person, per døgn. Du bør ifølge myndighetens anbefalinger, sørge for å ha nok batterier, tørrmat som knekkebrød, hermetikk eller annen type mat som tåler romtemperatur. Maten i kjøleskapet er som du sikkert vet ødelagt på få timer, uten strøm. 

Har du naboer i umiddelbar nærhet, kan det være smart å gå sammen om å hjelpe hverandre når krisen rammer lokalsamfunnet. Husk også å ha tilgang til fyrstikker, radio (med batterier) lommelykt og førstehjelpsaker. 

myndighetene anbefaler også jodtabletter, i tilfelle atomhendelser, så er du herved advart.

På nettsiden: Sikkerhverdag.no, finner du en rekke anbefalinger, som gjør at du overlever lengre, enn om du er totalt uforberedt til en krise nær deg.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Smellvakre Iskra!

Den 28 år gamle fotomodellen, som er født i Wolverhampton, har 4,2 millioner følgere på Instagram, noe som er lett...

Lukk