Får du ikke pengene til å strekke til? Sliter du hver eneste måned med å ha penger til neste lønn? Du er ikke alene, men du kan fikse det med noen gode, men brutale grep. 

– Hvis du tjener 30.000 pr måned, og har 20.000 i fasteutgifter, har du 10.000 igjen til bruk på deg selv. Det er et godt budsjett for de fleste. Dessverre så er det ikke alle som tjener 30.000 kr pr. mnd. Poenget er at du må tilpasse inntektene til de faste og uforutsette utgiftene.

– Hver nordmann bruker mest i Europa på julegavekjøp i desember. Noen velger også å bruke andres penger til det de trenger og ikke trenger. Det er veldig lite klokt, da vil du før eller siden havne i et uføre du kan få problemer med å komme ut av.

Kreditt er bare smart å bruke om kreditten betales innen avtalt tid.

Om du klarer å redusere dine utgifter så blir det mer igjen i potten. Kjøp så sjeldent som mulig lunsj på bensinstasjon, helst aldri. En halvliter brus koster 25 kroner. Det er 175 kr uka. På et helt år er det mer enn 9000 kr om du handler en brus hver dag.

De små summene du bruker på det du egentlig ikke trenger, blir til sammen mye penger du kan bruke på noe du faktisk har behov for. Det er logisk å tenke langsiktig, men vanskelig når du er i butikken og er både tørst og sulten.

Abonnerer du på aviser du ikke leser? Hvor mye betaler du for dette pr år? Alt for mye sannsynligvis. Bare ved å fylle drivstoff på de «billigste» dagene er det mye penger å spare pr tank du fyller.

– Press banken for beste rente, det er dyrt å være lojal mot en bank som har dårlige betingelser. Sjekk også ut hvor mye du betaler i forsikring på hus, bil, båt og hytte. Her kan det være tusenvis av kroner å spare pr år.

– Planlegg en hel uke av gangen. Kjøp inn stort av gangen, og helst når du har spist. Da unngår du å handle masse fristende som ikke stod på handlerlappen. En sydentur for hele familien kan fort bli veldig dyrt. Søk opp restplasser, eller reis i fra Sverige i stedet for Norge.

Bare ved å bestille reisen i svenske kroner har du tjent igjen mange middager i syden.

Uansett hvor mye eller lite du tjener pr år, det er ditt forbruk som avgjør om du er rik eller fattig. Har du en stor inntekt har du større sjanse til å ha mye igjen av lønna, før en ny kommer. Allikevel kan du lett bruke opp alle pengene på tre dager.

– Med litt struktur, planlegging og et smart budsjett trenger du ikke å tjene mer enn naboen eller mange av dine «rike» venner. Du kan ha mer igjen på bok enn de fleste hvis du bruker mandag til torsdag på å bruke kun penger på det du må ha. Så bruker du litt ekstra på deg selv og dine på helga.

Alle som ønsker å være bedre enn de egentlig er, de som skryter uhemmet av seg selv så snart de får en mulighet. Spesielt via Facebook. De har ofte langt mindre enn de gir seg ut for å ha.

kjenner du til noen?

Det er lystløgneren som prøver å framstå som perfekt som har flest kredittkort i flest banker. De har også ofte flest betalingsanmerkninger og flest inkassosaker.

Vær ærlig, betal dine regninger i tide, og bruk penger på det som er viktig, og ikke gå i fella for å bruke kredittkort på julegaver og julemat. Handelsnæringen har budsjettert med at du skal bruke rekord mye penger i desember.

Vær smart, kjøp heller julegavene på Internett, med sterk norsk krone mot mange europeisk valuta sparer du helt sikkert penger også her.

Om du skulle være i tvil, det er ikke pengene du har som er viktigst, det er det du har råd til å bruke som har størst betydning.

Fattig eller rik- husk at det er helt gratis å være snill!

 

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Verdens beste Zlatan- vinner alle mulige priser i Sverige!

Sveriges beste fotballspiller gjennom tidene, ubestridt nr 1 Zlatan Ibrahimović (31) vinner priser som han selv vil. Beste spiller i VM...

BBC i krise, starten på slutten for mediagiganten?

BBC, velkjente og fram til nå svært så anerkjente British Broadcasting Corporation er i den største krise siden det ble grunnlagt...

Lukk