Endelig er fotball-festen snart i gang. Frankrike er åstedet for fire vidunderlige uker med topp-fotball. Lidenskapen, galskapen og kjærligheten til verdens viktigste idrett. Europa skal sloss om å bli best. Innfrir favorittene?

Kun ett lag kan stå igjen som europamester. For en rekke nasjoner er det å ikke bli best en gedigen nedtur. Blant favorittene er det tre nasjoner som utmerker seg før en ball er sparket. Tittelforsvarer Spania, regjerende verdensmester Tyskland og vertsnasjon Frankrike. Alle tre deltar for å vinne. Utfordrerne vil gjøre det vanskeligst mulig, for aller første gang er det 24 lag med i sluttspillet.

4698516784_8bae8007d6.jpg

Danmark, Nederland og Norge f.eks, er ikke med i det gode selskap, men kan skylde seg selv. Island, Wales og Sverige er derimot med på den gjeve festen. Ser man på hvilke overraskelser man har hatt i tidligere mesterskap i EM i fotball; Danmark i 1992 og Hellas i 2004, så kan fortsatt mirakler skje. Heldigvis. Hellas er dessverre ikke med denne gang.

Hvilken av de 24 nasjonene kan være gode nok til å vinne? Og kan Zlatan og Sverige gå videre fra vanskelige gruppe D?

Ble du spurt om potensielle vinnere i 1992, ville du neppe valgt Danmark, ble du spurt i 2004, ville du heller ikke hatt med Hellas på din favorittliste. Nettopp derfor elsker millioner mennesker denne uforutsigbare idretten, folkefesten starter 10. juni, og avsluttes 10. juli med finale i Paris. Da vil flere hundre millioner mennesker sitte spikret for å heie fram sine favoritter.

Sjansene er åpenbart størst for at en av favorittene innfrir, men det behøver slett ikke bli en av de største. Hva med Italia? Antonio Conte vil gjøre alt han kan for sitt elskede Italia før han tar over Chelsea. En vinnerskalle som vet hva som skal til. Et generasjonsskifte på gang hos “Azzurri” der kun Buffon er igjen av den gamle garde. Allikevel et godt nok lag til å gå hele veien.

Med 24 lag som skal spille innbyrdes i seks forskjellige grupper, som først skal gjøre seg opp i mellom om de to øverste plassene, slik at det blir 16 lag igjen, gir grunnlaget for hvem som går videre. Da står det altså 16 lag igjen i det som kalles for åttedelsfinaler som gir 8 lag videre. Så kvartfinaler som gir 4 lag, deretter semifinale som forteller oss hvilke nasjoner som går til finale, og hvilke som må spille om tredjeplassen.

Her er de 24 nasjonene fra gruppe A til F:

  • Gruppe A      Gruppe B      Gruppe C      Gruppe D     Gruppe E     Gruppe F
  • Albania             England          Nord-Irland    Kroatia             Belgia              Island
  • Frankrike         Russland         Polen                Spania              Irland             Ungarn
  • Romania           Slovakia          Tyskland          Tsjekkia           Italia               Portugal
  • Sveits                 Wales              Ukraina            Tyrkia               Sverige          Østerrike

Siden det skal 16 lag videre, fra grunnspillet, må også tre nasjoner som ikke bli bedre enn nummer tre fra sin gruppe, også gå videre. Ikke vanskelig og komplisert, bare litt rotete å få satt opp i noe diagram. Følger du med i sendingene fra NRK og TV2, vil dette bli forklart nøye.

Spania har vunnet det som vinnes kan de siste årene og vi anser spanjolene sammen med Tyskland som de største favorittene. Iniesta, Silva, Busquets, Ramos og Fabregas kan avgjøre kamper på egenhånd. Men toppscorer i dette EM, kan fort bli Paco Alcáer, Valencia-spissen som bøtter inn mål, både for klubb og landslag. Merk deg navnet.

Tyskland. Bare navnet får deg til å tenke på et eller annet sluttspill i et eller annet mesterskap. Fotball-maskinen som maler all motstand i stykker, ble verdensmestre mot Argentina i 2014. Har fortsatt de aller fleste stjernene med. Müller, Kroos, Götze, Özil og Hummels, med kanskje verdens beste keeper i mål med Neuer – vil Tyskland komme langt også denne gang. Joachim Löw er dessuten fortsatt en lur rev på benken.

Frankrike som inviterer til fotballfest har kunnet forberede seg til mesterskapet i ro og mak. Sist gang festen gikk nettopp her, ble det trofé. Kapteinen den gang er trener for Frankrike nå i Didier Deschamps. Selvsagt vil vertsnasjonen være med på eget party. De vil gå lett videre fra gruppe A, og med spillere som Pogba, Matuidi, Giroud, kaptein Lloris og Griezmann, ser vi for oss Frankrike langt inn i sluttspillet.

Logo Football England - The Three Lions

Blant de landene som kan og bør hevde seg med positivt fortegn i bakgrunn av spillere i respektive tropp, nevner vi i fleng følgende nasjoner – foruten de topprangerte tre. Italia, Belgia, England, Portugal og Kroatia. Skulle det bli en annen vinner enn disse åtte, vil det være på linje, kanskje enda mer overraskende, enn da Danmark og Hellas sjokkerte fotball-Europa.

Vi synes England har et spennende lag med masse unge, gode spillere som kan slå hvem som helst på en god dag.

Vi har lyst til å plukke fram Jamie Vardy som skjøt Leicester til Premier League-trofé. Hans makker som ble toppscorer med 25 mål, Harry Kane i Tottenham. Like viktig er faktisk Raheem Sterling med sin slepne teknikk og hurtighet. Stortalentene Eric Dier og Dele Alli, også begge fra Spurs og en frisk Sturridge gir Roy Hodgson hodebry, hvem som skal spille med kaptein Wayne Rooney framover i banen.

Pubene på balløya vil gå tomme for øl, skulle “Three Lions” vinne EM i fotball, nøyaktig 50 år siden de tok sitt første og eneste trofé. Sannsynlig er det ikke, men er det ikke nettopp derfor vi setter og klistret foran skjermen og ser nær 50 kamper? Midt på sommeren?! For å bli sjokkert, overrasket, imponert, engasjert, forbanna, glad og tårevåt?

EM i Frankrike går i byene: Paris, Marseille, Toulouse, St. Etienne, Saint-Denis, Nice, Lyon, Lille, Bordeaux og Lens.

Vær obs på spilletidene. Noen kamper begynner allerede kl. 15:00. Resten går kl. 18:00 og 21:00 norsk tid. Første kamp er 10. juni, Frankrike møter Romania kl. 21:00 i gruppe A. Måtte det hele gå smertefritt og fredfullt for seg på hver enkelt stadion.

God fornøyelse!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
13-åringen som kan bli tidenes vakeste fotomodell

Alle har hørt om smellvakre Kate Moss (42) og alle hennes oppdrag for blant andre Vogue-magasin. Nå er hennes 13...

Lukk