Er du nordmann har du kanskje besøkt Reykjavik, byen ute i havet på vulkan-øya Island. Drukket dyrt øl og badet i varme kilder. Minner du sikkert ikke glemmer med det første. Island’s EM-bragd vil også bli husket lenge.

Er du nordmann er du samtidig skuffet over dårlig norsk landslagsfotball, men glad på vegne av våre venner ute i havet. Så langt er Island’s fotballeventyr i Frankrike – selve kilden til overraskelse og innhold i EM. Takk for vidunderlig engasjement og fandenivoldsk innsats, både på og utenfor banen. Og i kommentatorboksen.

På Saga-Øya står livet stille. Det er nesten ingen igjen der. De har nemlig reist til Frankrike – hele gjengen.

Det skal ikke være mulig at lille Island, som har færre innbyggere enn en middels norsk by, skal fosse videre i EM uten tap. Dette er så langt; en mye større sensasjon enn både Danmarks og Hellas sine EM-bragder fra 92´og 04´.

Ser man hva det islandske folk presenterer på de forskjellige tribunene i Frankrike, merker man vikingblodet mange nordmenn mener å ha i årene, bruser enda litt mer. Hører man den islandske kommentatoren piper seg hes i en voldsom ekstase i det avansementet er sikret med 2-1 mot Østerrike, ser vi etter den islandske drakta i skapet.

For et land, for et folk, for et lag, for en fest. Takk Island!

Så var det Island’s motstander, mandag 27. juni, i åttendedelsfinale i EM. England. Som åpenbart har alt å tape ved å møte eventyrerne fra Saga-øya. Faktisk kan Roy Hodgson’s menn la være å reise hjem, om de skulle tape denne kampen. De vil bli lynsjet av rasende engelske supportere. Dessverre er ikke sjansen stor for det. Island er og blir et par nummer for små mot giganten «Three Lions» – desperat etter sportslig suksess.

13524302_244742005909135_7098243528229419790_n

Kritikken mot den erfarne treneren har ikke latt vente på seg etter svakt spill gjennom store deler av mesterskapet.

Fra å spille 4-4-2 og vinne samtlige 10 kamper i kvalifiseringen, har Roy og hans stab feiget ut og spilt med en resignert og sliten Harry Kane alene på topp. Det har holdt til avansement, men England har gjort alt annet enn å imponere. Spillerne Hodgson råder over derimot, er mer enn gode nok til å feie Island av banen. Normalt.

Men, hva er normalt i dette EM? Faktisk ikke stort. Overraskelsenes tid er ikke forbi. Heldigvis. Wales, Nord-Irland samt Irland er også videre til sluttspillet. Alt tyder på at vi på ny får en meget gledelig og overraskende utvikling i ett EM. Heldigvis.

England kommer til å møte, om de slår ut Island, enten Italia eller Spania. Da kan eventyret være ute. Siden Roy og hans «Three Lions» kjenner utfallet av et eventuelt avansement, kan han velge å spare noen stjerner mot Island. Ja, takk England.

Vi er stormende forelsket i laget fra Island, enda vi kjenner bare navnet på et par av spillerne som slutter på -(s)son og han ene på -sen. Trenerne Lagerbäck og Hallgrimsson har allerede fått navnene risset inn i den islandske historien med gullskrift.

Vi, bønna i fra Nord, føler oss som islendinger så snart vi har bikket 1,5 i promille. Skulle Island gå videre i EM, venter opphold hos anonyme alkoholikere i ukene etter EM, men med denne festen vil være med Island på. Det er verdt det!

 

Vargas

Tags: England, Eventyr, fest, Island, Lagerbäck og Hallgrimsson, Reykjavik, Roy Hodgson, Saga-øya, three lions

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Forbudt kjærlighet – fristes du?

Du ser ham på jobben eller hjemme, en kollega eller kameraten av din egen sønn. Du får forbudte tanker og...

Manchester City kjøper spansk landslagsstjerne

Pep Guardiola ligger ikke på latsiden og er i full gang med å bygge et slagkraftig lag på Etihad. Ny...

Lukk