Da er endelig ringen sluttet for en av de mest erfarne managerne i Premier League, David Moyes (56) tar over for skakk-kjørte Everton, etter at Marco Silva (40) fikk sparken. Manager nummer fire er byttet ut på øverste nivå – det er spilt 15 kamper av 36 i Premier League.

Stort mer nådeløst enn i øverste nivå i England er det vanskelig å finne innen den moderne fotballen. Også forrige sesongen rullet hodene i det som må være den ligaen med størst gjennomtrekk. Få managere sitter særlig lenge.

Glem Ferguson og Wenger som satt i flere tiår i hver sin respektive storklubb. Eierne, fansen, aksjonærene og alle som er knyttet til aktiviteten i klubbene i Premier League – tenker aldri langsiktig og skylder på manageren, uansett. Når ting begynner å gå dårlig.

De godt betalte spillerne med millioner av kroner i ukelønn, blir sjelden ansvarlig eller stilt til veggs, når resultatene ikke blir som forventet.

José Mourinho har oddsen i mot seg

Se på meriterte José Mourinho som har vunnet 25 trofeer. Nå har han vært ansvarlig i Chelsea, Manchester United og Tottenham. Hvor lenge blir han sittende på deilige Tottenham Hotspur Stadium. Maks tre sesonger, kanskje bare to.

Portugiseren er aldri lenge i hver klubb. Han sliter ut folk rundt seg, også spillerne sine, som ikke orker det harde presset over tid. At han har vunnet tre ganger med Chelsea, er som kjent over to perioder. Han vant ikke annet enn Europa League og ligacupen med Manchester United.

De trofeene har med Inter Milan, Porto og Real Madrid begynner å bli veldig lenge siden. Ja, han har en bra vinn-prosent, men fotballen som spilles under Mourinho, særlig i Manchester virket primitiv.

Om han vinner noe med Spurs? Tvilsomt.

Everton henter gammel flamme!
Marco Silva ferdig i Everton Foto: wikipedia.org

Everton henter gammel flamme!

José Mourinho sin filosofi, er ikke lenger så unik som den engang var da han kom til London og Chelsea i 2004, da bygde han et godt lag, brukte mye penger, kalte seg selv The Special One – begynte å tape og forsvant. Etter 1-1 mot Rosenborg i Champions League var det over, året var 2007.

4 managere sparket etter 15 kamper

Denne sesongen fikk Mauricio Pochettino sparken etter en dårlig start og Mourinho ble hentet inn. Arsenals Unai Emery ble byttet ut med assistent-manager, Freddy Ljungberg.

Watford orket ikke flere tap under Javi Garcia, som fikk fyken allerede i september, hentet så inn Quique Flores, som har vært i klubben tidligere, men han holdt heller ikke mål.

Nigel Pearson eller ‘Big’ Sam Allardyce er sannsynlige managere, men hva kan de lykkes med i en klubb som ikke har noen begrensinger til bruk og kast på manager-siden? Watford kan fort bli nye Sunderland.

Men dette skulle altså handle om stakkars Everton som har brukt enorme beløp de tre siste sesongen på spillere som aldri har levert. Noen har lykkes, men de fleste har vært død ved. Punktum.

Det er ikke Marco Silvas dårlige sesongstart med 9 tap på 15 kamper som er årsaken til at den gamle ringreven, David Moyes, som utvilsomt er en meget glad mann i dag, er tilbake der han utvilsomt har hatt størst suksess. Vi vet altså at Duncan Ferguson blir midlertidig sjef, men det varer neppe lenge.

Feilene, manglene og den sportslige fiaskoen i Everton startet ved den ville pengebruken under nederlenderen, Ronald Koeman i 2017, der et fåtall av spillerne var gode nok – uansett pris.

Marco Silva endte med en vinn-prosent på 40, på sine 60 kamper som manager på Goodison Park. 24 seire, 12 uavgjort og 24 seire. Den aller beste perioden var i slutten av forrige sesong, der Everton sloss seg opp på en fin 8.plass, bak den store overraskelsen, Wolves, som endte på syvendeplass.

Marco Silva fikk 18 måneder i sjefsstolen i Everton. Portugiseren brukte £207m. på spillere, og er den femte manageren som forsøker seg i klubben, etter at nevnte David Moyes dro til Manchester United i 2013.

Managere med for mye ansvar på for kort tid

I England og særlig i Premier League finnes det statistikk og prognose for det aller meste. For oss nordmenn er det lite hyggelig at de fleste journalistene på ball-øya, tror at Solskjærs eventyr med sitt lag, Manchester United går mot slutten.

Til tross for at kristiansunderen stoppet storkjeften på José Mourinho, med 2-1 seier på Old Trafford, mellom Man United og Tottenham nylig. Er Solskjær fortsatt blant favorittene til å bli byttet ut. Mye fordi at nevnte Pochettino går og sparker i grusen i London.

Vi ser det som primitivt og en smule naivt, at styrtrike klubber ender opp med å ta pinlige avgjørelser og bytter ut en manager som ikke engang har blitt kjent med spillerne sine, før han blir avskjediget.

Alle vet at det tar tid å bygge opp et lag. Den tiden er det alt for få klubber som tar seg, de velger en håpløs strategi, ved å bruke enorme summer på enda dyrere spillere og ny manager. Enn heller å gi en god fotballfaglig mann den perioden som skal til for at man snur en negativ trend.

Vi ser sjeldent det faktiske potensiale på managere, fordi de får alt for knapp tid, før de må pakke sammen å dra. England har alltid vært sånn, og er så konservative at det vil forbli slik.

Det gagner verken ligaene, landslaget eller klubbene som brenner lyset i begge ender på balløya.

Takk for meg.

Øyvind Teige for Vargas12.com

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Wolves mot Champions League?

Wolves under manager, Nuno Espirito Santo, har ikke gjort annet enn å vinne kamper. Kan portugiseren, med en fortid i...

Lukk