Antallet barn og voksne kvinner som er ofre i de registrerte voldsanmeldelsene hos politiet, øker. Lovbrudd rammer ulike grupper av befolkningen i forskjellig grad, og er også ujevnt fordelt geografisk.

Man skal også huske på at det finnes flere typer vold, ikke bare fysisk, men også psykisk vold, materiell vold og seksuelt relatert vold.

Finnmark troner på toppen i voldsstatistikken, nå skal det forskes på hvorfor. Finnmark har ligget på norgestoppen i vold i de siste 25 årene. Det som er nytt er at politiet automatisk anmelder alle henvendelser om vold på eget initiativ.

Det er fordi de vil ha full oversikt over volden som utøves – og at familievold og vold på utesteder ikke lenger skjules under rubrikken for såkalte hendelser. Dessverre viser all statistikk at det er kvinner og barn som er mest utsatt, for vold i nære relasjoner.

15342491967_5c766d54ab.jpg

Politiinspektøren mener de nå har oversikt og at toppen sånn sett er nådd. For nå vil politiet gjøre noe med volden.

8,2 av 1000 innbyggere i fylket opplevde å bli utsatt vold i fjor. Ser vi på anmeldte voldssaker finner man 9,3 saker per 1000 innbyggere. Det er bare i Oslo det er forholdsmessig flere voldsutøvere enn i Finnmark.

Mangel på sollys, grunnlag for økt vold?

I 2013 ble det satt ny rekord i anmeldte saker hos Øst-Finnmark politidistrikt, hele 312 saker ble anmeldt.

Det er ingen hemmelighet at Finnmark er det fylke med minst lys gjennom en beinkald vinter. Men det skal ikke gi grunnlag for å slå hverandre i hjel for det.

Vi har godt av sola, den gir oss både vitaminer, en fin farve og vi blir «lysere» til sinns. Vi kan uansett ikke skylda på mangelen av lys for at vi skal gå i svart. Det vil aldri holde i en eventuell rettssak heller.

Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen har i en årrekke forsket på vold og voldsbruk. Hun mener det er mange årsaker til at folk blir voldelige, nå skal hun se om det er en sammenheng mellom mørketid og voldsbruk.

 – Depresjon kan både være en buffer mot vold, men det kan og være at vold genereres på grunn av depresjon, sier Bjørnbekk til NRK.no

Over 1500 menn og nesten 1000 kvinner ble utsatt for vold i Finnmark i fjor. Mye av volden mot kvinner skjedde innenfor husets fire vegger, på landsbasis viser det seg at 75 prosent av ofre i familievoldssaker er kvinner.

Merker du selv at du blir nedstemt, raskere sliten og deprimert når det er mørkere ute, bør du søke råd hos lege. Det kan hende at det er enkelt å få hjelp, men det er vanskelig å finne ut av alene. Søk profesjonell hjelp om – mørket påvirker din mentale helse.

Kilde: NRK.no

Vargas

Tags: barn, familievold, Finnmark, kvinner, mishandling, mørket, Oslo

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Foreldre verre enn barna på sosiale medier

Hvordan kan du forvente at barna gjør som du sier, når du som forelder og forbilde er minst like ille...

The Milf – menns drømmedame!

De fleste vet hva forkortelsen MILF står for, de som ikke vet det bør enten slå det opp, eller vente...

Lukk