Når ski-VM går av stabelen går det norske folk av hengslene, eller stopper opp hele nasjonen fordi våre helter er i aksjon. Kan det bli for mye media-fokus på de aller beste og mest profilerte stjernene?

Fra 20.februar til 3. mars arrangeres det 50. ski-VM. Det skal arrangeres i vakre Val di Femme i Italia.

– Sannsynligheten er stor for at du eller noen du kjenner skal besøke VM i en eller fler dager så lenge mesterskapet pågår. Noen vil ha det til at det er fler nordmenn på slike idretts begivenheter enn det er igjen her hjemme.

Nordmenn er verdenskjent for å elske å hylle sine store helter, spesielt de med ski på bena.

– Spørsmålet er om det ikke kan bli vel mye fokus på de aller beste? Kan Marit Bjørgen, Therese Johaug og Petter Northug, de antatt tre beste norske utøverne få for mye press, forventninger og fokus på egen person, slik at de under-presterer når det først gjelder å være best?

Marit Bjørgen har fått mer hvile enn hun selv ønsket rett før jul da hun fikk problemer med hjerterytmen, slik at hun måtte gjennom omfattende testing. Hun stod også over Tour De Ski. Etter all sannsynlighet er dette nå fordel Bjørgen, all den tid hun har fått trent og gått de løpene hun trenger for å vite at kroppen hennes igjen er helt optimal, og klarer av de tøffe VM-løypene i Italia.

Therese Johaug er yndlingen som ble hele Norges VM-prinsesse med et fantastisk VM-gull på 30 km i Oslo i 2011, der hun stakk fra Bjørgen og Justyna Kowalcyk lenge før mål. Durasell- Johaug kastet seg i armene på Hans Majestet Kong Harald rett etter mål-gang. Kanskje i bedre form og sterkere enn noen gang.

– Landslagstrener Egil Kristiansen har et overordnet ansvar for sin jenter, og det er å beskytte de beste fra å brenne av for mye krutt på media, TV og journalister som skal ha noe på trykk eller til sin sending til nyhets-kåte nordmenn.

Petter Northug har med seg eget støtteapparat og den største fan-klubb som noen gang har vært med i et ski VM for en enkelt utøver. Det alene bør være en stor motivator for trønderen til å gå styggfort på ski. Dessverre er det også en hel del andre elementer som er med på å trekke kreftene ut av muskelbunten.

Marit og Therese Foto: Skiaktiv.no

Sponsorer, TV og media, dopingkontrollører, testing av utstyr opp i mot forholdene osv. Alt detter er en naturlig del av et enormt stort arrangement som det et VM er. Hvordan kan hver enkelt utøver verne seg selv, og få støtte apparatet til verne om den verste «støyen» utenfra?

Kanskje burde de andre på lagene ta mer ansvar, få mer ansvar og i tillegg være langt mer synlig, nettopp for å skjerme de største profilene. Ola Vigen Hattestad og Heidi Weng burde vært håndplukket for samtaler med media de første dagene, så kunne f.eks Astrid Uhrenholdt-Jacobsen og Eldar Rønning tatt et tak for fellesskapet dagene etter.

På den måten ville TV-seerne ha blitt kjent med andre utøver enn de mest profilerte, og de mindre kjente utøverne ha fått kjent på media-fokuset selv, som kan gi selvtillit og større fart i sporet.

Hele Norge gleder seg til ski VM, men det kan bli en stor nedtur med for store forventninger og dødsslitne stjerner før et eneste stav-tak er tatt i VM- løypene i Val di Femme. Skal Norge igjen knuse svenskene og alle andre gode nasjoner i sporet, må «vi» være bedre i hodet også.

– Det kan løses om de aller beste får best mulig, og mest mulig fritak fra alt som kan være fysisk og mentalt belastende. Våre beste kvinner og menn har vært med på dette fler ganger og har god erfaring, allikevel er det ingenting som er lett ved å forsøke å bli verdensmester på ski.

Norge er foran de fleste nasjoner på alle plan, jeg er rimelig sikker på at det fortsatt er endel å hente på det å forberede seg mentalt til viktige oppgaver. Derfor bør landslagledelsen finne optimale måter å samle gruppene på herre og kvinnesiden, for å gjøre dagene så korte og innholdsrike som mulig. Det inkluderer selvsagt masse hvile og riktig kosthold, der er Norge også best i klassen.

Her er utøverne på kvinnesiden som skal representere Norge:

Marit Bjørgen
Therese Johaug
Astrid Uhrenholdt-Jacobsen
Kristin Størmer Steira
Heidi Weng
Maiken Caspersen Falla
Celine Brun-Lie
Ingvild Flugstad Østberg
Martine Ek Hagen
Reserve:
Marthe Kristoffersen

På herresiden:

Petter Northug jr.
Martin Johnsrud Sundby
Eldar Rønning
Sjur Røthe
Finn Hågen Krogh
Petter Eliassen
Didrik Tønseth
Tord Asle Gjerdalen
Pål Golberg
Eirik Brandsdal
Ola Vigen Hattestad
Reserve:
Øystein Pettersen

Heia Norge!

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Fantastiske Ari Behn med Fjær

Ari Behn (41) er en fin fyr som sier og gjør det som han selv synes passer seg, og som...

Valentinsdagen er 14. februar, har du planene klare?

 ST.Valentine's Day på originalspråket, eller på norsk også kalt alle hjerters dag, markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. Dagen feires særlig i...

Lukk