Maria «Tjorven» Grankvist legendarisk spørsmål fra «Vi på Saltkråkan», serien handler om «Tjorvens» somrer i den idylliske Stockholm skjærgården. En fantastisk svensk TV produksjon skapt av selveste Astrid Lindgren.  Hun står også bak  Pippi Langstrømpe og Emil i Lønneberget med flere. 

Det er ikke mange mennesker i Norge over 25 år som ikke har hørt om «Tjorven», Malin, «Farbror Melker», hunden «Båtsmann» og lille Pelle.

I hver eneste episode hadde «Tjorven» mange spørsmål, spesielt til sin onkel, eller «Farbror Melker» som han så kledelig heter på svensk.

– Om jeg husker riktig så ble aldri «Tjorven» mobbet på noen måte fordi hun var godt i stand på barne TV på åtti og nitti tallet. Selvsagt mobbes det ikke når barn skal kose seg foran fjernsynet. Men hadde denne serien vært ny i dag,  I 2011 så er jeg ikke så helt sikker på at det var Maria Grankvist som fikk rollen som sjarmerende og nysgjerrige «Tjorven».

Sjansen er stor for at det hadde blitt valgt et barn som var en datter av en kjendis, som var både pent kledd og hadde de riktige målene. Aller helst hadde Lavkarbo dietten vært godt prentet inn på minne, og aldri spiste sukker eller drakk brus.

Skal man bli stjerne så må man spise som en stjerne.

«Tjorven» var både lubben og hadde skikkelige bollekinn, nesten på grensen til å være tykk i manges øyne. Altså en frisk og rask svensk jente, som alle var på navn med.  «Tjorven» var stjerne- i ordets rette forstand.

Hun ville ikke fått den samme statusen om serien ble laget nå. Hun ville fått beskjed om at hun var for tykk. Dessverre.

Ja, jeg er enig i at hun ikke er tykk.

Nei, jeg skjønner ikke hvorfor hun skulle slanket seg et gram.

Dagens barn og unge har et forvrengt bildet av hva som er tykk og ikke. Det er in å være sunn, det er dumt å slanke seg. Det  er hverken farlig å være lubben, eller å ikke være tynn.

Bare «Pippi» og «Emil» er større stjerner enn «Tjorven» i Norge vil jeg påstå. I hvertfall av de svenske seriene som alle nordmenn har trykket til sitt hjerte.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rriTX0Nn6Io[/youtube]

Barn skal være barn, og de blir kun lykkelige om de kan spise hva de vil, og hva som er bra for de. Barn er barn til de er 16, noen vil påstå 18 år. Ingen barn skal måtte gå på diett, lavkarbo, eller «Atkins-kurer».

Jeg vet at det finnes skoler i Norge der elever gruer seg for å gå på skolen fordi at de selv eller andre blir mobbet for at de er for tykke. Man skal ikke være mye overvektig  før det mobbes, og skiller man seg ut på noen måte mht kropp, er man et lett offer for de som mobber.

– Alle rektorer på norske skoler burde hatt nulltoleranse for all mobbing på sin skole. Det er umulig å gjennomføre i praksis. Det er allikevel mulig å ta elevene på alvor og ta de med på antimobbe- prosjekter, skuespill eller teater. La alle jentene være «Tjorven» og kjenne på ubehaget som ligger til grunn for å bli mobbet for sin kroppsfasong eller vekt.

Er mange nok elever i mot mobbing, blir det vanskeligere å være den som mobber.

Jeg hadde en helt på barne TV på åtti og nittitallet. Det var selvsagt «Tjorven».

 

Har du hørt om mobbing, eller blitt mobbet selv på din skole?

Har du som barn fått beskjed av noen voksne om å gå ned i vekt?

 

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
22. juli 2011- marerittet fortsetter i media

    Det er enda lenge til rettsaken mot massemorderen. Media har nå vært på Utøya, vi vil få se videoopptak og...

Anders Behring Breivik- Ute om 10-15 år og bosetter seg hvor?

    CopyrightVidarKolstad.jpg Alle barn trenger minst en voksen, og alle barn i Norge har rett til å være trygg. Reidar...

Lukk