Mor og far er sammen om å få barn, det kan det være lite å diskutere på, men særlig fedre må skjerpe seg. Men hva skjer den dagen barnet blir født, hvem skal oppdra barnet og hvilke grenser skal man sette? Helt logisk burde man tro at både mor og far burde ta dette viktige ansvaret. Sammen.

Dessverre er det ofte fedrene som svikter. Enten de stikker før barnet er tre år gammelt, de bryr seg lite eller blir kastet på dør. Tusenvis av barn i Norge, vokser opp uten en far, resten vokser opp – uten en far som er til stede. Satt på spissen, gir far faen.

Vi vet at mange fedre sliter med å få samværsrett til barna sine, det er mange skjebner som ikke alltid gjør det enkelt å være far. Særlig om forholdet til mor, av ulike grunner er over. Det gir ingen god grunn enn dog, å svikte barnet sitt, så lenge man er en forelder.

Fedre må skjerpe seg!

Vi vet det finnes noen fantastiske fedre som gjør alt de kan for sine barn. Problemet er at disse fedrene blir det stadig færre av, de som kjører til trening, er til stede i podens liv. Helt til vedkommende er voksen, slik alle foreldre bør være. Det er foreldrenes ansvar og plikt.

Lest? Relasjoner – lever du med Peter Pan?

Fedre må skjerpe seg. Slutte å være egoist, slutte å tro at mor fikser alt. Slutte å tro at barn på fjorten kan klare seg selv. Tusenvis av norske barn, helt ned i spedbarnsalder – behøver en trygg farsrolle i livet sitt, som bryr seg på ordentlig. Det norske samfunnet flommer over av unge gutter og jenter – uten en far som bryr seg.

Jeg møter ofte en far som er delvis fraværende eller helt ute av bildet. Du har de fedrene som jobber mye og har latt mor ta totalt ansvar for oppdragelsen også har du de fedrene som har liten eller ingen omsorgsrett i det hele tatt. 

Rune Fossum, politimann fra VG.no
far og barn i hengekøya snakker om livet og har det fint sammen

Menn er mer rastløse

En mor kan aldri erstatte en far og omvendt. Farsrollen er like viktig som morsrollen, men det er noe med de respektive ansvarsrollene som skiller hverandre. Det har ingenting med å gjøre hvem som er mest glad i barnet. En far kan elske sitt barn like høyt som en mor, uten å lykkes i rollen som far – av ulike årsaker.

Menn gjør ting på forskjellig vis sammenlignet med kvinner.

Menn tar mer risiko. Drikker mer, kjører fortere, eksperimenterer oftere med dop. Menn tar oftere selvmord osv. I den sammenheng, kan farsrollen bli krevende for noen menn, men ikke alle. Det er et stort ansvar å oppdra et barn, det er ikke for alle. Verken kvinner eller menn. Men når barnet er født og jobben er gjort, er det litt sent å angre.

Menn er mer rastløse. Menn er fra naturens side, jegeren. Han vil videre, ut på nye jaktmarker. Kanskje er det ikke like naturlig for menn som for kvinner å bli værende hos flokken sin? Skilte menn takler situasjonen dårligere enn kvinnen. Om menn stifter nytt bo, kan han som far, ofte “glemme” egne barn. Hvorfor det?

Far er et barn i stor størrelse

I de fleste hjem hvor mor, far og barn fortsatt holder sammen som en familie, er det mor som holder i trådene. Det er mor som bestemmer det meste, kanskje særlig om forholdene rundt barnet. Det er mor som sørger for barnehageplass, det er mor som bestiller time til legen. Det er mor som sørger for at barnet har tørr bleie osv.

Far er glad til om han får delta på oppdragelsen, eller er han egentlig det? Vil ikke far egentlig være på puben og kaste pil med gutta, eller se fotball med kompisene? Er ikke fedre egentlig barn, som har vokst seg til å bli en voksen person? Er ikke far bare et barn i stor størrelse.

Kjenner du barn som har vokst opp uten en farsfigur?

Samtlige frede vi kjenner og vi kjenner mange – er barnslige i alt de gjør og hvordan de framstår. Det skal selvsagt ikke være noen unnskyldning for å gi faen i barna sine. Enig? Du vet hvorfor fedre kjøper bilbane, droner, Playstation og annet spennende – til sine barn?

En god far er ikke en far som kjøper dyre gaver, nødvendigvis. En god far er en far som kjører og henter barna på fest. Tar de viktige samtalene, viser og forteller at han bryr seg på ordentlig. En god far er en far som er til stedet i barnets liv. Som alltid gir gode råd, gir kjærlighet, omsorg og trygghet. Og ikke minst – være et forbilde.

En god far svikter aldri, en god far er en far som setter grenser, og forteller om hvilke konsekvenser det får å bryte loven i ung alder.

Fedre må skjerpe seg!

Vargas

Pin It on Pinterest