Hele Verden holder pusten, ihvertfall alle innbyggere i Sør Afrika. Nelson Mandela ligger for døden, lagt i kuvøse for å få hjelp til å puste. Er det riktig å holde en mann på snart 95 år kunstig i live?

Folkehelten, ikonet, Nobelprisvinneren, brobyggeren og frihets-kjempen, landsfaderen og ikke minst Sør Afrikas tidligere president, Nelson «Madiba» Mandela. Mannen som satt tilsynelatende uskyldig i 27 år i fengsel.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=NHCAfmE_lJg[/youtube]

«Madiba» er navnet som Nelson Mandela tilhører som stammelder, men det er en fellesbetegnelse for stammeledere i Afrika. Kan sammenlignes med høvding.

Mange mennesker verden over har tatovert den tidligere ANC-lederens fange-nummer, 46664 på kroppen, til ære og evig minne om den meget populære afrikanske lederen.

Mandela var Sør Afrikas første svarte president (1904-(1999) og landets første president valgt i frie valg blant alle landets borgere. Før han ble president hadde han i en årrekke vært en av de førende anti-apartheidaktivister i landet, og hadde sittet fengslet i 27 år, mye av tiden på Robben Island.

– Ikke vær et sekund i tvil om at dette er en av tidenes største politisk aktive personlighet som nå ligger for døden. Spørsmålet er allerede stilt. Bør ikke folkehelten og den tidligere presidenten få lov til å reise til de evige jaktmarker nå?

Selvsagt et moralsk og etisk vanskelig spørsmål, og lege-teamet rundt Mandela er helt sikkert de beste i landet. Spørsmålet tvinger seg allikevel på, hva er poenget?

Også norske leger har kommet med undrende bekymring rundt hvorfor den gamle og syke staslederen skal holdes i live, med en sviktiende helse og voksende alder. Mandela blir 95 år om han lever til 18. juli  i år.

Dette skrev den norske legen Washim Zahid på sin Twitter-profil nylig: «Betenkt over at de etter 3 u med kritisk sykdom velger å legge en 94-åring i respirator. Mandelas er ikonisk men naturen må få gå sin gang»

Legen presiserer at det er hans egen mening, og er sikker på at legene i Sør Afrika vet hva de gjør. Allikevel stiller han spørsmålstegn ved behandlingen da Nelson Mandela er kritisk syk, da er man døden nær.

Hva mener du?

Bør mannen,som de fleste som blir spurt, hvilken person ser du mest opp til, svarer mange Nelson Mandela. Få lov til å dø?

Uansett når Nelson Mandela trekker sitt siste åndedrag, han vil bli husket blant mange, både sorte og hvite mennesker over hele verden i mange generasjoner.

Kilde: TV2.no

Vargas

 

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Skuddpremie på feite mennesker?

Skuddpremie på feite mennesker? "Du er jo så feit at du har slett ikke livets rett, gå et sted å...

Har du noen å avse til årets drukningsdød?

Har du noen å avse til årets drukningsdød? Du, eller i noen i din familie kan bli en av mange...

Lukk