1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag, og siden 1947 har den også blitt regnet som offentlig høytidsdag i Norge. Men hvordan ble egentlig dagen til, og hvorfor feirer vi den fortsatt i dag?

1. mai er dagen da den politiske og faglige delen av arbeiderbevegelsen viser seg fram og markerer seg politisk. Helt fra 1890 har den norske arbeiderbevegelsen brukt denne dagen til å markere sin politikk og til å stille krav.

Det første toget gikk i Oslo i 1890 med 3 600 deltakere. Arbeidere i Oslo, Kristiansand og Vikersund demonstrerte for kravet om 8-timersdag. Feiringen av 1. mai har altså lange tradisjoner i Norge.

På den internasjonale arbeiderkongressen som kom sammen i Paris i 1889 for å stifte Den annen Internasjonale, ble det vedtatt at 1. mai skulle være arbeidernes demonstrasjonsdag. Forslaget kom fra de fagorganiserte i USA. I 1935 ble 1. mai gjort til offisiell flaggdag. Stortinget vedtok i 1947 å innstifte 1. mai og 17. mai som offisielle høytidsdager.

For den norske arbeiderbevegelsen har feiringa av dagen vært viktig både for profilen utad, men også for samhold i egne rekker. Både fagbevegelsen, partiet, kvinnebevegelsen og ungdomsbevegelsen har stått sammen om arrangementene. 1. mai er en viktig del av vår egen kulturtradisjon. Både arbeidet framover mot dagen og det som skjer på selve dagen er en fin mulighet til å styrke samholdet, og til å skape god aktivitet for alle deler av arbeiderbevegelsen. Det er dagen da vi mobiliserer, ikke bare for å vise styrke utad, men også for å skape styrke innad.

Dagen blir altså brukt til å heve stemmen, si fra om ting du mener er feil, og stå på barikadene for det du brenner for. Enten du vil ha kortere arbeidstid og høyere lønn, eller vil ha flere buss-skur i ditt nabolag, eller flere vinmonopol til din by. Det er sikkert mye å kjempe for i en by nær deg. Bruk dagen fornuftig.

Og har du glemt å kjøpe søndags kotelettene så må du på en «brustad-bu» (kolonial under 100kvm) eller over til Sverige for å handle, for i morra er «alt» stengt!

God 1. Mai!

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Universet, hallo, er det noen der?

    Universet er alt som eksisterer; universet er tid og rom alle former for materie, energi og bevegelsesmengde samt de fysiske lovene og...

øl salget stenger før butikken

Hvorfor det? Hvorfor skal det ikke være mulig å kjøpe en vare i hele butikkens åpningstid? Jeg er nok litt...

Lukk