Fem tips til den perfekte middagen. Når du er sjef på kjøkkenet er det smarteste du gjør å bruke så god tid som mulig. Ikke begynne å lage maten en uke før, men at du ser at du rekker alt du skal gjøre fram til gjestene kommer og at maten er klar i tide.

Estimated reading time: 6 minutter

Vanedyr

Et godt måltid er faktisk ikke bare maten, men også menneskene rundt bordet. Her skal du få fem gode råd for den perfekte middagen. Vi nordmenn er litt trauste vanedyr som gang på gang tilbereder den samme maten.

Den samme middagen, kjøttdeig og spagetti, med ketchup er ikke middag, det er vomfyll for å unngå å sulte ihjel. Spagetti Bolognese slik Eivind Hellstrøm bruker å tilberede den, det er skikkelig middag det. Fem tips til den perfekte middagen 17. mai!

Med masse gode rå varer, god smak, fylde, lag den gjerne litt sterk, slik at smaksløkene får utfolde seg.

Ikke glem å kjøpe inn nok drikk, det perfekte måltid blir aldri bra nok, om du glemmer den riktige vinen eller noe kaldt å drikke om du lager deilig sommermat. Husk at det finnes en rekke gode alternativer til alkoholfrie drikkevarer, er det barn til stede under måltidet bør man vise måtehold.

Gjestene

Du kan lete på nettet etter måter å servere, tilberede, pynte og dekke bordet på, men du finner sjeldent fokus på det aller viktigste av alt. Nemlig gjestene. Du har ansvaret for festen som vert.

Er det 17. mai, så ber man kanskje nærmeste familie og må ta til takke med de foreldrene, tantene og svigerforeldrene man har, men skal du til fest, er det du som kan bestemme.

Sørg for at det ikke er bare de største festløvene av venneflokken som kommer, pass på at det er en jevn miks med mennesker, ikke nødvendigvis kun par, men kvinner og menn som utfyller hverandre.

Både sosialt og hvem som kjenner hvem til innbydelsen, men også ved bord-sammensetningen. Er det to venninner som har for vane å viske og tiske om alt, bør de sitte litt fra hverandre.

Det er ikke bare du som vert og kjæresten som vertinne som skal være rene og pene, det bør barna, inngangspartiet, toalettet og huset for øvrig være også. Seneste dagen før festen, er det fram med grønnsåpa, rumpa i været og vask alle vaskbare gulv. Huset bør skinne. Dere bør dele på oppgavene.

Fem tips til den perfekte middagen 17. mai!

Grillmat

Grillmat er perfekt til 17. mai. nok pølser til alle, kanskje hamburgere til de mer sultne voksne og alt bør gå bra. Men også her er det viktig å forberede seg litt. Er det noen som er allergisk mot pølser? Har du husket Halal-pølser til de som ønsker det? Har du husket alt tilbehør? Er du klar over hvor mye tilbehør som skal til for en vellykket pølse i brød-fest?

Det er ikke bare Ketchup og Sennep må vite.

Rekesalat, agurkmix, rå løk, sprø løk, majones og gjerne en dæsj med syltet rødløk, bacon og stekt broccoli fra blenderen med masse hvitløk. Bare når det kommer til pølsebrødene kan man velge minst ti forskjellige brød, hjemmelagde inkludert. Selvsagt hører også lomper til pølsefesten og rikelig med brus til ungene.

Poenget med denne voldsomme utbroderingen er følgende: På din fest, er det du som bestemmer, bruk fantasien og server mat som du vet blir godt mottatt. Du behøver ikke tømme butikken for varer, bare være kreativ i ord og gjerning.

Lag noe for alle, men som du smaker deg fram til er godt nok for dine gjester. Det er tross alt 17. mai, herregud, hva blir større enn det?

Fem tips

  • Vær mer vert enn kokk, du skal være med på festen
  • Be gjester som går godt sammen, ikke den grinete naboen
  • Bruk de beste råvarene d finner og nok til på forberedelsene
  • Vær kreativ, pynt der maten skal tilberedes
  • Dyrt? Be gjestene ta med en rett hver, så blir det spleiselag

Til tross for regjeringens mislykkede bompenge-krav, for mye ulv, for mye flom i Gudbrandsdalen, for tørre jorder på jæren, for mye vær i Nord-Norge, for mange innvandrere på Grønnland i Oslo og for mye fake news fra Donald Trump, så har vi det tross alt ganske så greit i dette landet.

Norges bursdag

Champagne, Cava, Prosecco, sprudlevann, brus, rødvin, hvitvin, vann, saft eller øl? Spør gjestene på forhånd hva de ønsker å drikke, dermed er du sikker på at alle får det de ønsker i glassene, verre er det ikke. I beste fall, bør gjestene ta med seg drikke selv, så er du spart for de tusenlappene. Nå er det alltid noen, som ikke fortjener alt de selv ønsker i glassene, til enhver tid. Du er sjefen, gi klar beskjed om at det ikke skal være noe flatfyll på din fest.

Hvor festen blir arrangert, er alltid med værforbehold i Norge. Sol og varme gir økte muligheter, da bør du holde festen utendørs, både for deg selv som vert, men også for å spare parketten og skinnsofaen. Ute kan alle kline så mye de vil. Med maten altså.

Blomster og lys, pent service og rene glass, varme tallerkner og nok bestikk, det er en hel del å måtte huske på som vertsskap for en fest – på en stor dag. Ikke bare at det er nok- og god mat. Men for at festen skal bli hyggelig for alle, fordi vi er så forskjellige med individuelle behov, bør maten stå på bordet så lenge som mulig, for at alle skal kunne få spist så lenge de ønsker.

Den perfekte 17. mai!

Noen spiser raskt, andre snakker mer enn de burde og spiser derfor saktere. Andre vil gjerne forsyne seg både to og tre ganger, det er vanskelig om maten forsvinner etter første borddekning. Som vertsskap er det dere som skal dra i trådene, fylle glassene og sette på den riktige musikken, uten å være for lenge borte fra gjestene.

Siden du er så smart å lese denne bloggen, ønsker vi å gi deg fem tips til. Nemlig noen sikre retter som er perfekt til 17. mai:

  • Reker er alltid populært, kjøp gjerne med litt kreps i tillegg
  • Koldtbord, eggerøre, asparges, karbonader, kalde retter av ymse slag
  • Tapas! En rekke småretter som de fleste elsker, bak Focaccia til
  • Spekemat, nesten ingen tilberedning, men du blir tørst da
  • Helstekt indrefilet eller Entrecôte – helst på grillen med poteter som tilbehør, krever litt jobb, men du blir snakket om i ukevis etterpå – det kan det være verdt

Kaker

Når maten er fordøyd, store og små har spist lenge og vell, er det tid for kaffe og kaker. Mange kaker og desserter. Helst hjemmebakt, men, ærlig talt, så vanskelig er det faktisk ikke. Med litt prøving klarer selv far å bake en kake. Ikke koster det stort heller.

Man er ikke konditorer de fleste av oss, man er en sliten småbarnsfamilie med begrenset økonomi.

Her tar du som vert, saken i egne hender og forlanger at alle tar med seg en kake eller dessert, hver. Punktum. Da blir det nok kaker og alle er fornøyde.

God 17. maifest!

Vargas

Pin It on Pinterest