Feriepenger og skattepenger til overs? Juni er en gyllen måned for mange nordmenn som får både feriepenger og skattepenger utbetalt.

Noen får baksmell på skatten, og bør snarest begynne å betale mer skatt, for å unngå samme ulempen neste år. For alle som får igjen på skatten, er det brått mer penger på konto enn på lenge. 

Lest? Bedre privatøkonomi?

Eksperter med god greie på økonomi, har forskjellige formaninger å komme med for den som ikke er helt sikker på hva pengene bør gå til. Feriepenger bør kanskje gå til ferie, skattepengene like så, om du får bestemme selv, men kan det ikke være smart å sette til side en slant – til tider som kommer?

Like sikkert som at pengene kommer inn på samme tid hvert år, kommer regningene til høsten, ofte mange og digre. Om sommerferien ble litt dyrere enn antatt og lommepengene tok slutt allerede første uka, og kredittkortet ble redningen – kan man forstå at det er smart å spare litt.

Feriepenger og skattepenger til overs?

Feriepenger og skattepenger til overs?

Disse ekspertene vil gjerne at du skal ha en buffer, de vil at du skal betale dyre forbrukslån først. Huske på å betale husleie, strøm og forsikring, deretter litt ekstra på boliglånet, om det fortsatt er penger til overs. Din privatøkonomi er ingen andres anliggende, men det er ditt fulle ansvar å sørge for at hjulene går rundt.

Bruker du mer enn det som faktisk kommer inn, kan du før eller siden få problemer med å gjøre opp for deg. Da vil også banken raskt komme med sine formaninger om at du bør skjerpe betalingsevnene, om lånene dine forfaller og avdragene blir ubetalt.

Lest? Dårlig råd – slik sparer du penger!

Når det endelig kommer mer penger inn enn normalt, er det åpenbart lettere å bruke mer penger også. Problemet for mange privatpersoner er å beregne når man bør stoppe forbruket. Å betale tilbake store beløp over tid, er lettere sagt enn gjort.

Mang en nordmann har brent seg kraftig på gode finansieringstilbud, kjøp nå betal neste år-tilbud, kan være gunstig for de som har disiplin til å legge unna penger nok til å betale når man bør. Svært mange andre, «glemmer» å sette penger til side, slik at det blir umulig å gjøre opp kreditten i tide. Da begynner det raskt å brenne på dass.

Ekspertene ønsker at du setter opp et budsjett, for å få en langsiktig plan og en god oversikt over din privatøkonomi. Å vite hva som kommer inn over tid, og å vite hva som skal ut, er avgjørende for å vite at det ikke blir tomt, for tidlig. Ekspertene mener at du har mye igjen for å danne deg et så nøyaktig bilde som mulig, over din egen økonomi, for å unngå langsiktige problemer det kan være vanskelig å komme seg ut av.

Selvsagt bør feriepengene gå til kos, reising og hygge. Dette er dine hardt opptjente penger du har jobbet et helt år for å få på konto – du har fortjent en solid fest og en ferie du husker lenge. Bare sørg for at det er litt igjen, når ferien er over og hverdagen kommer.

Kortreist  ferie eller langtur, planlagt til minste detalj eller spontan og tilfeldig – er helt opp til deg. Tar man med en dose sunn fornuft, vil man komme hjem med godt humør, fornyet energi og en trygg økonomi, med penger på konto.

God sommer!

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Spissen – angriperen!

Spissen – angriperen! For alle som er glade i fotball, det være seg stjerner i VM, lokale helter, engelske helter...

Reiseradioen starter 23. juni!

Reiseradioen starter 23. juni! Norges viktigste og mest populære radioprogram kommer hver sommer i NRK P1. Så også i år,...

Lukk