Når du skal be sammen venner, familie, svigermor, onkler og tanter og andre som står deg nær, i julehøytiden, er ikke menyen viktigst, men gjestene rundt bordet. Mennesket, er menneskets glede må vite.

I Norge har vi kanskje verdens beste mat, av ypperste kvalitet. Faktisk kjøtt og fisk i verdensklasse. Men ha i tankene at det er den du spiser den sammen med, som gjør måltidet. Et måltid er bare vomfyll om det foregår i ensomhet.

Å sitte ufrivillig, alene og spise i julen, må være noe av det verste man kan oppleve. Derfor bør vi tenke over om vi kjenner noen som kan og bør bli bedt til bords, nettopp i julen. En nabo, en bestefar, en bror, en søster etter en gammel tante som ikke har så mange å bli bedt bort av – vil bli henrykt over å spise sammen med dere.

Les også: Har vi sluttet å bry oss? 

Mat er kanskje ikke viktigere enn når året går mot slutten, for mange. Julebord, festbord, på julaften, nyttårsaften, og i romjulen innbyr til sosiale sammenkomster der mat og drikke er i fokus. Rester skal fortæres, akevitt og juleøl må vekk før det ny året kommer. Da er det nyttårsforsettet som kommer i fokus. Da skal ribbefettet trenes vekk. Kjenner du deg igjen?

Dinner Table

Jori Samonen via Compfight 

xmas 2015

lordtyler via Compfight

Et hvert festbord i julehøytiden blir trist om man ikke har de riktige gjestene på plass. Dine nærmeste, de du bryr deg mest om, fortjener plass ved ditt bord. Derfor skal du som gjest, huske på vertens ansvar og innsats og ta med en liten oppmerksomhet, for å vise din takknemlighet for å bli bedt til bords. Det trenger ikke være noe overdådig eller dyrt, en flaske fin vin er alltid en riktig gave, med mindre det ikke er en barnebursdag, eller en dåp du skal til.

Les også: Mennesket, er menneskets glede!

Vår tilmålte tid på denne kloden, bør nytes i store monn, derfor er maten en viktig del av en sammenkomst, for store og små. Det trenger ikke være digre middager med forrett, hovedrett og dessert. Det kan være noen blingser med noe godt pålegg på, på et lite kjøkken med stoler nok til hver og én.

Igjen er de man spiser sammen med, langt viktigere enn hva som går inn i munnen.

Har ikke din familie gode måltidsrutiner, så forsøk å endre dette. Du vil se en endring hos den enkelte du deler livet med, store som små. En frokost er ingen frokost uten at det er flere enn bare deg rundt bordet. Er man bare to, blir det dobbelt så hyggelig. Tenn lys og nyt maten, men også det faktum at du deler den med en som betyr noe for deg. En som du betyr mye for.

Skal du overraske noen, f.eks i julen. Gjør det med mat. Nei. Vent. Gjør det med et måltid, der du har invitert alle som du vet betyr noe for hovedpersonen. Vi tør vedde på at det blir en overraskelse vedkommende vil huske lenge. Ikke på grunn av den gode maten, men på grunn av menneskene rundt bordet.

Et pyntet festbord er aldri så vakkert som når gjestene er på plass.

Gledelig måltid!

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Singel og lykkelig?

Vi har gjennom 6 år på denne bloggen, hyllet kjærligheten og det å være i et forhold. Nå skal vi...

Sosiale medier – Til alle over førti

Er du ikke på sosiale medier, går det helt fint, men har du lyst til å vite hva som skjer...

Lukk