Fete mennesker bør gjøre noe med vekta, fordi det er farlig å være overvektig. Det sier rikssynser Sanna Sarromaa i dette innlegget på VG.no. Den finske journalisten og forfatteren elsker å provosere med egne debatt-innlegg og hun har nordmenn på gaffelen, rett som det er. Hun elsker å provosere, men har hun også et poeng her?

Bergenet lesetid: 4 minutter

  • Skal vi la være å hylle overvektige kropper?

Overvekt

Den finske 42-åringen som selv har stilt opp naken i flere artikler, også det for å provosere og få fram egne poeng. Hun mener at man ikke skal hylle alle typer kropp og i hvert fall ikke de som er selvforskyldt overvektig. Vi mener at dette er nok et slag under beltestedet fra skribenten.

Les også: 7 veier til det perfekte måltid

Det finnes en lang rekke grunner til at mennesker kan være overvektig. Og det behøver slett ikke være at vedkommende ikke har forsøkt å gjøre noe med det. Hva synes du? Skal vi ikke hylle alle typer kropper, mennesker og personligheter?

Skal vi virkelig ha et samfunn der vi skal gjemme vekk kvinner, menn, unge og gamle som ikke er perfekte nok?

Sanna Sarromaa mener at overvekt er skadelig. Det har hun selvsagt rett i, men hva så? Skal vi ikke hylle en kropp som er stor, fordi det ikke er sunt for vedkommende? Kan ikke den store kroppen være vakker, enda det ikke er gunstig å være tykk?

Perfekt

Sarromaa sier videre i sin artikkel at det å hylle overvektige, blir som å hylle røyking. Nei, det er feil. Alle vet at det å røyke er farlig og forbundet med en rekke sykdommer. Men å være stor, overvektig og ikke innenfor idealbildet, ikke være forbundet med sykdom.

Man kan faktisk være både stor og sunn. Det er svært individuelt for hver enkelt person.

Fete mennesker bør gjøre noe med vekta

Om Saarromaa får det som hun vil, skal vi jakte det perfekte idealet, der sunne, vakre mennesker skal hylles. Alle andre skal skamme seg, gjemmes, skjules, eller i hvert fall ikke bejubles i sosiale medier – om man er overvektig. Er du med på at det er slik vi skal ha det i Norge?

Les også: Jakten på det perfekte liv

Hvilket samfunn vil vi da få om vi skal ha et klasseskille som går på vekt, form og kanskje farge? Er det ikke rom for ulikheter og størrelser vil det bli et elite-samfunn for de som er perfekte og innenfor en viss normalitets mal.

De vakreste med lav fettprosent får de beste jobbene, får vise seg på restaurant, på teater og vises i media. Alle andre må ta til takke med resten og helst ikke vise seg offentlig, med mindre det er strengt tatt nødvendig. Ærlig talt.

Fedme

Det eneste vi finner i Sarromaas innlegg som vi kan si oss enige i. Er påstanden om at fedme og overvekt koster samfunnet store summer hvert eneste år. Det kan dermed ikke bety at vi ikke skal hylle overvekt eller bilder av store mennesker. Det er å gå alt for langt.

Fedme og overvekt er primærårsak til over 3200 dødsfall i året. Sykdomsbyrden utgjør den største delen av regningen med 39 milliarder kroner

VG.no

Det er skattebetalerne som må ta store deler av den enorme regningen det koster å måtte behandle syke mennesker. Som av en eller annen årsak er overvektig og må ha medisinsk behandling.

Les også: Hva er attraktiv og sexy?

Sanna Sarromaa veide 48 kilo i tredjeklasse og har derfor førstehånds erfaring med å være chubby.

Det gir henne dog ingen god nok grunn til å hevde at vi skal la være å vise fram – eller hylle de største kroppene. Tvert i mot, mener vi. Man bør og skal vise fram et mangfold av kropper, uansett om det er sunt å være tykk eller ikke.

Fordi det er slik vi er, vi mennesker. Vi er veldig forskjellig, både mentalt, fysisk og utseendemessig. Uansett alder. Syk eller ikke.

Vargas

Pin It on Pinterest