Mange øyer er forsvunnet i havet. Filippinene har blitt truffet av en Tyfon som kom i 315 km/ t – den sterkeste målt noen gang i det den traff land. Så mange som 12.000 mennesker er fryktet omkommet. Katastrofen er et faktum. 

– Mangelen på mat, vann, medisiner og husly er helt prekær. Millioner av mennesker er husløse og har kun de klærne de går i. Mer enn 4 millioner barn er rammet av tyfonen «Haiyan». Du har kanskje hørt om orkanen som rammet Nordmøre 1. nyttårsdag i 1991. Dne hadde vindstyrke på 150 km/ t.

Vi ser tragedien på TV og kan lese om den i avisene men skjønner vi omfanget over hvordan mennesker i ytterste nød har det?

Vinden som tok tusenvis av menneskeliv da det slo innover Filippinene hadde mer enn dobbelt styrke som orkanen som tok strømmen i 5 døgn på Nordmøre. Kongen kom på besøk og kunne bare konstatere hundrevis av trær og en del hustak som måtte gi tapt. Tragedien i øysamfunnet helt øst i Asia er av en helt annen målestokk. Ingen har full oversikt.

Republikken Filippinene er en øy-nasjon i Stillehavet, som består av 7 107 øyer omkring 100 km sørøst for det asiatiske fastlandet. Landet var spansk koloni fra 1521 til 1898, og deretter kontrollert av USA til 1946.

FILIPINENE

Foto: Aaron Favila / AP


Selv om flere enn 800.000 ble evakuert før uværet kom, mistet mange av dem livet fordi tilfluktsstedene ikke kunne motstå de sterke kreftene. Kirker, skoler og offentlige bygninger der folk hadde søkt skjul, ble knust. Lokale myndigheter sier at de ble blåst til pinneved eller skylt vekk av vannmassene. Likstanken er uutholdelig og verre vil det bli.

– Ingen andre steder er det trolig så ille som i Tacloban på øya Leyte, en by som normalt har 220.000 innbyggere. Fra luften ser byen ut som en søppelplass, med noen få betongbygninger som fremdeles står. Lik henger fra trærne og ligger strødd langs veiene. Mange ligger begravd inne i knuste bygninger.

Desperasjonen vil stige for hver time som går, alle mangler mat, vann, klær og tak over hodet. Diaré og infeksjonssykdommer blir livstruende, spesielt for barn,  fordi det ikke finnes medisiner.

Ingen kan på noen måte forestille seg de enkelte skjebnene som ligger bak tragedien. Nå må de rike nasjonene i vest sørge for å gjøre alt som er mulig for å få på plass hjelpen det filippinske folk trenger. Nødhjelp er på vei, men utfordringene er enorme pga de enorme ødeleggelsene. All infrastruktur, veier, flyplasser, skoler og butikker er jevnet med jorda.

I ren desperasjon etter mat og vann har en del ødelagte butikk-lokaler bitt plyndret av mennesker i ytterste nød. Nå må vi som kan hjelpe, hjelpe de som ikke har noen verdens ting. Vi nordmenn har planer om å svi av svimlende 50 milliarder kroner bare i desember.

Vi bør klare å gi så det monner til de som trenger hjelp.

Røde Kors deler ut bl.a. telt, mat, tepper, medisiner og rent vann i de verste områdene som er rammet. Nå trenger de DIN hjelp til å kunne hjelpe flere millioner mennesker som ikke vet hvor de skal gjøre av seg. Hjelpen haster, gi det du kan avse allerede nå.

Tyfonen som rammet Filippinene er den største naturkatastrofe siden Tsunamien i 2004.

Vis at du bryr deg!

Kontonummer:   8200 06 10190
Gavetelefon: 820 44 000 (kr 200)
SMS: Send HJELP til 2272 (kr 200)
Start din egen innsamlingsaksjon for Filippinene: Start her 

Bedrifter kan få faktura, send epost til: bedrift@redcross.no

 

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Utfordrerne lager uro på Farmen

 Deltagerne har vært på gården i seks av ti uker. Så kommer det plutselig fremmede til gårds. Det er det...

Kvinner fantaserer om andre kvinner

Du klina med henne på fest og skulle ønske dere gikk litt lengre. Kjenner du følelsen? Du så det på...

Lukk