Fire middager til fredagen, fire middager du ikke trenger mye tid til å lage, fire middager du kanskje har smakt, men dette er fire middager du kommer til å lage igjen og igjen. Fellesnevneren er fantastiske råvarer og nydelig mat.

Du som har lest denne bloggen gjennom de ni siste årene, vet kanskje at vi hyller menneskene framfor noe annet. Så også i mat-innleggene vi skriver. Hvem skal du lage mat til, om ikke viktige mennesker du liker å omgås? Å spise alene, håer vi så mange som mulig slipper å oppleve – særlig på fredag. Fire middager til fredagen!

Når vi skal fortelle våre lesere om maten vi tilbereder, er det kjedeligste som finnes å sette opp en slavisk, slik-gjør-du, meny, det gidder vi ikke, dette er ikke en matblogg, vi skriver om alt, les teksten og se på bildene så skjønner du greia – avtale?

Fisk er vår favoritt-mat, derfor kommer det like godt to retter med fisk som hovedråvare, når du har lest hele artikkelen, er du enig med oss. Jo da! Fisk passer til middag på fredag. Lover!

Fire middager til fredagen!

Laks og pasta, eller laks i taco-lefser ( det er kun én av fire retter vi presenterer), vi klarte ikke å bestemme oss. Sorry. Laks, ovnsstekt, 15 minutter i ovnen på 180 grader, fersk pasta, må være fersk, helst den du lager fra bunnen av selv. Denne kokes i 4-6 minutter, serves med ferske aspargestopper, urter, delikatesse-tomater, sukkererter og drysset med litt parmesan. Det er minst like godt som det ser ut. Om du skal gå helt amok, må du gjerne servere med noen baconterninger og gjerne focaccia til.

Laks i tacolefser, er altså vanlig taco, der du bytter ut kjøttdeigen med grovhakket laks og bytter ut tacokrydder med mer fisk-vennlig krydder.

Fire middager til fredagen!
Laks og pasta Foto: Vargas12.com

Mer fisk, men, denne gangen den utsøkte Bacalaoen, en fortryllende rett som spises over hele verden, men kanskje mest i Portugal og Spania. Der fisken de serverer, ofte er fra Kristiansund eller Ålesund. Det er disse stedene langs kysten, på svabergene blant annet på Nordmøre, klippfisk-kjerringene la fiskene på svabergene, for å tørke og salte den til den kunne brukes i verdens beste middagsretter. Torsk, brosme, hyse, lange og sei ble brukt i denne prosessen.

Klippfisken og Bacalaoen man får servert i min fødeby, Kristiansund, er nok den beste i verden. Et av de viktigste kjennemerkene i byen til Manchester United-sjefen, Ole Gunnar Solskjær, er altså tørket og saltet fisk, som importeres på lik linje med røde drakter fra Old Trafford, med Solskjær på ryggen – fortsatt.

Uansett hva som er på menyen, anbefaler vi at du setter av dobbelt så mye tid som først planlagt, ting tar tid, og tiden går fort når du begynner å kødde det til på kjøkkenet.

Her litt mer om maten.

Du må huske på å bruke god tid på å vanne ut klippfisken, minst i to døgn, bytt vann hver tolvte time. Alt du behøver er 2-3 løk, til to kilo fisk trenger du to kilo poteter, nok chili, 2 x glass tomatpure, 2 x hermetiske tomater og 2 dl olivenolje, kaldpresset. Ikke glem hel pepper, men bruk gjerne en hylse å ha den i, så du slipper å sitte å plukke deg ihjel.

Cayennepepper, hvitløk, minst fem fedd, og spansk pepper hører med, men smak deg fram, du skal klare å spise det. Husk at Bacalao alltid smaker enda litt bedre dagen etter den er tilberedt, når smaken har fått satt seg skikkelig.

Koker du potetene, de kokefaste, litt på forhånd, sparer du litt tid på fiskegryta. Legg fisk og poteter lagvis, hell på 1 dl vann i bunnen, begynn med poteter nederst. Hell alle andre ingredienser over før det koker, men skal så vidt bre putre så vær obs på varmen. Retten er ferdig når potetene er møre.

IKKE RØRE I GRYTA. Da får du mos, bare riste og vende på kjelen, så slipper du at maten svir seg i gryta.

Fire middager til fredagen!

Alle biffers mors, entrecôte, er og blir de fleste kokkers yndlingsbiff.

Fettet, altså marmoreringen man kun finner i dette kjøttstykket, gjør det langt mer saftig og smaksrikt, perfekt på grillen eller i en grillpanne. En rett som er lett å lage, men enda lettere å ødelegge om den særlig stekes for lenge. Hviletid er også viktig for et godt sluttresultat på entrcôte-biffen.

Vi griller all mat, bortsett fra suppe, så også biffen. La kjøttet få romtemperatur før steking, pensle med smør eller marinade, gnu gjerne inn kjøttet med hvitløk og salt, noen venter til etter å fått stekeskorpe på kjøttet, med å pepper, fordi pepperkornene lett kan bli svidd. Dette er en smakssak. Prøv deg fram.

Husk at det finnes en rekke gode alternativer til en god biff. Noen vil ha kokte, stekte eller bakte poteter, andre vil ha fløtegratinerte poteter eller pes frites. Andre skal ikke ha annet enn ris eller en deilig frisk salat til. Uante muligheter, bare ikke glem bearnaise-sausen. Den er viktig til denne type mat. Usunt, ja da, vi vet det.

Fire middager til fredagen!

Har du kylling har du muligheter. Dessverre har vi ikke testet ut nok om vegetariske retter, vi er for glad i kjøtt og fisk som sagt, til at vi havner på vegetariske retter, men vi lover prøve det ut, for én gangs skyld. En gang. Kanskje. Kylling er ikke bare kylling, kylling som har hatt en godt og fritt liv, hvor kostholdet har vært bra for fuglen og ikke lommeboka til bonden – merkes på kjøttet, utvilsomt.

Får kyllingen naturlig fôr som mais og korn, der dyrevelferden kommer i fremste rekke, for å få best mulig kvalitet på kyllingkjøttet, vil det være et langt bedre produkt, enn billig masseproduksjons-kylling. Slik er det dessverre med mye norsk mat. Man må betale for god kvalitet. Har du endelig fått tak den kyllingen du vet er av beste kvalitet, kan du trylle fram de deilige retter.

Fire middager til fredagen!

Kylling

Kyllingfileter fylt med krydderost, surret med bacon og krydret med all verdens deilige krydder og urter. Stek kyllingen i øl eller Creme Fraise, skjær den i biter og lag en kyllinggryte med alle de råvarene du foretrekker. Med kylling, finnes det hundrevis av retter du med hell kan tilberede, på under 30 minutter.

Kylling er dessuten sunt og magert, her kan du boltre deg i nydelig mat med god samvittighet. Eller hva med frityrstekte kyllingklubber, kjøttfylte kyllinglår eller fileter med salt og tynnskårede potetskiver, fylt med parmesan?

Med fersk og god kylling, er du en kunstner på kjøkkenet, du må bare velge riktig rett og passende tilbehør. Ris, frisk og fersk salat, poteter tilberedt på alle måter, samt pomes frites e.l, passer til kylling.

Passer ikke fredagen, velger du den dagen som passer deg best, men finn noen av de beste menneskene du kjenner og nyte måltid sammen med, da smaker maten mye bedre. Mennesker, er menneskers glede.

Velbekomme!

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Mødre som forgriper seg …

Mødre som forgriper seg på egen eller andres barn, er et stort tabubelagt område i Norge. Det snakkes lite om...

Lukk