Fiskemiddagen som slå det meste er etter vår mening, skrei. Skreien er som kjent en fisk i torskefamilien som svømmer langt til havs, langt mot nord. Derfor er det hvite kjøttet en fantastisk resurs om vi har tilgang på, en liten periode per år. Denne perioden er nå.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Skrei

Dette er Atlanterhavstorsk av ypperste kvalitet, kall det gjerne fiskens Rolls-Royce.

Les også: Vi må snakke litt om egg

Skrei kan tilberedes på like mange måter som all annen fisk. Den kan trekkes, grilles, stekes og med fordel være en av flere ingredienser i en god fiskesuppe. Mange foretrekker den som lett grillet i pannen, den trenger ikke mange minuttene, se oppskrift lenger ned.

Skreien som oppholder seg og vokser opp i Barentshavet, kommer til norskekysten for å yte, fra januar til april – hvert år.

Det gjør at vi kan få tak i denne nydelige fisken som du garantert vil like, enda du sier du “hater fiks”. Om du ikke liker skrei er du sannsynligvis kulinarisk analfabet. Du har ikke peiling på gode råvarer og fantastisk mat.

Nordmenn er blitt oppmerksomme på skreisesongen, og de stiller også høyere krav til fisken de kjøper. Stadig flere etterspør «loins» eller ryggfileter uten bein, sier Christina Sollie, norgesmester i sjømat og fiskeansvarlig hos Ultra på Bryn i Oslo

Aperitif.no
Skrei fra Vesterålen Foto: Vargas12.com

Nord-Norge

Skreien oppholder seg særlig i områdene Vesterålen og Lofoten, men før de havner hit, har de skreien svømt mer enn 1000 kilometer. Det er hovedårsaken til at kjøttet blir som den møreste biff, du trenger egentlig bare en fyrstikk, for å tilberede perfekt skrei.

Nord-Norge har mye av det beste, den fineste naturen, det vakreste lyset og de aller beste råvarene, direkte fra storhavet.

Sist vi sjekket kostet en kilo skrei, skarve 149 kr per kilo i en av Norges billig-kjeder. Det er faktisk veldig billig, løp og kjøp.

Som tilbehør kan du ha bacon, purreløk, løk, servere poteter og grønnsaker til. Og selvsagt gode norske poteter og andre rotgrønnsaker du liker. Som saus er det faktisk bra nok med smør, ikke melange eller margarin, men smør.

Fiskemiddagen som slå det meste fortjener kun det beste tilbehøret og de gode smakene.

10 fakta om skrei, du kanskje visste, eller som kommer som gode nyheter til deg.

Fisk er sunt godt og enkelt å tilberede, skrei er en så vidunderlig råvare at du bør serve dine nærmeste. Minst én gang per mulighet, fra januar til april – når skreien er på plass langs kysten i nord, bør du tilberede denne skatten fra havet.

På menyen

Her er en helt ok oppskrift på fiskens Rolls-Royce, skreien.

Vargas12.com har skrevet om mye forskjellig siden starten i 2010 og mer skal det komme – mye mer.

Hele 13 år med mye ulike artikler om alt fra sex og samliv, fotball, privatøkonomi, børs, aksjer, kjendiser, nyheter og ikke minst mat.

Vi har publisert mer enn 8000 artikler om temaer som har gjort deg glad, sur, sint, forbannet og engasjert. Men også tekster vi håper du har funnet fornøyelige, glad, men også melankolsk og kanskje trist.

På vår meny og i våre arkiver har vi publisert gode råd om å bli rik.

Om tabubelagte tema som kåthet og glede, men også alvorlige blogginnlegg om det å være psykisk syk, være suicidal og urettferdighet mot unge mennesker. Men husk at vi skriver alltid for deg.

Når vi legger ut blogginnlegg om mat, handler det alltid om selvvalgte menyer eller om mat vi har fått servert.

Hva er vel bedre enn å få de aller beste retter fra de beste kokkene – rett fra kjøkkenet?

Vargas

Pin It on Pinterest