Hva skjer? Når skolebarn på barnetrinnet har sko til 2500,- og jakke til ti tusen kroner? Fjerdeklassinger med jakke til ti tusen kroner er ikke annet enn tragisk. Hvilke skole tenker man fort, har slike elever, dette må vel være et unntak. Oppe i Bærum eller noe.

Dessverre er det ikke det. Flere skoler på sentrale Østlandet opplever mobbing av ulike årsaker, men altså, dyre klær er en av disse.

I Storbritannia, selve mobbe-landet nummer 1, har de i hvert fall tatt grep om nettopp dette tema. Der har skoleelevene nemlig skoleuniform som gjør det hakket verre å mobbe elevene som ikke har råd til dyre merke klær, fordi elevene går helt likt kledd. Jentene i bluse, genser og skjørt. Guttene med genser og bukse. Smart.

Lest? Slik berger du økonomien i vinter!

Martine Halvorsen

En tanke for Trine Skei Grande å ta tak i som kunnskap- og integreringsminister. Selvsagt blir det ikke tatt tak i dette, all den tid det er andre ting som opptar den nye ministeren fra Venstre. Når ble de yngste og svakeste i samfunnet noen gang prioritert av politikerne?

Rabaldret startet da den flotte bloggeren, en av våre favoritter i bloggosfæren, Martine Halvorsen skrev innlegget, “Har det klikka for oss?” som har fått enorm oppmerksomhet og gjengitt på blant annet VG.no.

Barn ned i barneskolealder flyr rundt med mobiler dyrere en husleia mi. Barn på ungdomsskolen flyr rundt med vesker til titusenvis av kroner. Barna som henger på det lokale kjøpesenteret mitt flyr rundt med vinterjakker så dyre at jeg blir svimmel av å tenke på det.

Martine Halvorsen

Som Martine er inne på i sitt meget populære innlegg, det er selvsagt foreldrene som må ta tak.

Fjerdeklassinger med jakke til ti tusen kroner

Fjerdeklassinger med jakke til ti tusen kroner.

Det blir aldri ungene sin feil at de går med dyre merke klær, mobiltelefon til 15.000 kroner eller bukse til 5000 kroner. Uansett om de kommer hjem og forteller at “alle andre har det” derfor må også jeg ha det. Slik fungerer det normalt ikke, derfor bør foreldrene holde stand og si at et langt billigere produkt – er det vi har råd til her i huset.

Skolen burde ha et pensum som omhandler privatøkonomi for lenge siden. Hører du det, Trine?

Økonomi og forståelse

Hvorfor har ikke politikerne som bestemmer hva barna skal lære, forstått viktigheten av å forstå pengenes verdi? Du kan spørre et tenåring du kjenner, om vedkommende kan forklare hva inntekter, utgifter og renter er. Du vil neppe få et fullgodt svar fra de aller fleste. Noe som burde ha vært førsteklassepensum, og mer inngående jo lenger opp i skoletrinnene man kom.

Fjerdeklassinger har neppe noe formening om hvor lenge foreldrene må jobbe, for faktisk å tjene inn en jakke til ti tusen kroner. Spør poden i din umiddelbare nærhet hva et brød koster, eller en liter melk. Du vil få en gjetning langt unna fakta. Hvem har skylda? Foreldrene, men også altså skolen.

Alle rektorer i Norge har pålagt en nulltoleranse for mobbing i den norske skolen. Konsekvensene skal være strenge nok, der rektoren selv må gå, om dette ikke gjennomføres. Likevel vet vi at det er tusenvis av barn og unge som gruer seg for å gå på skolen – hver dag.

Mobbingen vil aldri forsvinne, men vi kan ta grep om mobbing for hvordan går kledd. Du som forelder til en mobber vet ikke at barnet ditt skader andre barn. Det er et stort samfunnsproblem som foreldrene selv har ansvaret for. Skolen kunne ha løst dette ved å tvinge inn skoleuniform for elevene.

Fordi barna ikke er kledd som forventet, ut i fra de normer som er satt i 2020.

De mest populære elevene har det fineste og dyreste, slik det alltid har vært. Hvem kan gjøre noe med det? Foreldrene og skolen. Men vi som jobber med omsorg for barn, enten det er i det private eller offentlige instanser – vet at det slett ikke er de foreldrene med høyest inntekt som kjøper dyrest.

Foreldre må sette ned foten

Å framstå som bedre enn man er, rik, vellykket, snill og omsorgsfull, kan ha en sammenheng med hvordan barna går kledd, men det er foreldrenes holdninger vi ser gjennom barnas garderobe. Det er dessverre en forkvaklet dreining av virkeligheten. Alt for mange foreldre er for opptatt av det ytre, kanskje særlig for barna sine.

Fjerdeklassinger i Norge er 9 – 10 år gamle. De skal være barn som er opptatt av leke og læring. De bør slippe å konkurrere med vennene sine og andre medelever om hvem som har dyreste og fineste klær. Dette kjøpepresset er skapt av sosiale medier, handelsnæring, med andre ord, kyniske voksne som skal tjene penger. Men det er åpenbart foreldre som må sette foten ned.

Samtidig som skolen bør ta grep, lære ungene om privatøkonomi som igjen får ungene til å forstå betydning av sparing og overforbruk. Om gjenbruk og miljøvennlige tiltak som burde ha fått foreldrene til å gå på loppemarkedet framfor å handle steindyre merkeklær.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Liverpool sjokkerer på Deadline Day?

Liverpool sjokkerer på Deadline Day? Liverpool kjøpte ingen spillere i sommer og kun to i januarvinduet, Minamino fra Salzburg og...

Lukk