Om du finner en lommebok på gaten som buler med seddler. Går du rett til politiet, eller beholder du pengene?

Det er å lese i media at politikere bruker tiden i Stortingssalen til å være på Twitter. Man leser om leger som utnytter sitt embete med å klå på sine pasienter, og prester forgriper seg på barn i et sett. I hvertfall de katolske.

Er menneskene egoistiske drittsekker med null moral? Det går selvsagt ikke an å ta alle over en kam. Alle er ikke umoralske svin. Men mitt inntrykk er at det blir stadig fler av oss.

– Bruktbilselgeren lar være å si fra om feil og mangler på bilen du skal kjøpe, og han skrur tilbake kilometertelleren om nødvendig, for å få solgt bilen til høyest mulig pris for å få så stor inntjening som mulig. Dette er ikke et nytt fenomen. Bruktbil-selgeren har vært en luring siden det fantes biler å selge. Mitt poeng er at det er blitt langt flere enn tidligere med svekket moral.

Butikksjefene på Meny lurte for en tid tilbake alle sine kunder med å selge frossenvarer med ny etikett, til samme pris som ny vare. Selvsagt for å få solgt varen uten nevneverdig tap. Umoralsk og forkastelig holdning fra en matvarekjede.

Det er ikke bare Meny og bruktbilselgerne som er umoralske. Du og jeg og de fleste du kjenner er umoralske mht å vri oss unna hvis vi får en sjanse. Greier vi å spare en hundrelapp eller to på å senke moralen en smule så gjør de fleste det, uten å nøle.

Etter min mening var det ikke sånn før. Og hva kommer det av at vi har fått et langt mer kynisk, egoistisk og kaldt samfunn?

Foto: utenstat.no

-En arbeidsgiver har feks lettere for å gi en pen dame med frodige former og stor byste en ledig stilling, framfor en mindre pen dame, med mindre pupper og kanskje til og med en kvise eller to, er det umoralsk, hvis begge er ellers like godt kvalifisert for jobben? Selvsagt er det umoralsk.

– Ingen regler uten unntak. Da jeg stod i min lokale kolonial her om dagen og skulle betale for mine varer hadde jeg kun en 200- lapp og betale med. Jeg regnet fort over og hadde en mistanke om at jeg kanskje hadde vært litt grådig med plukking mht å få med meg alt innenfor 200 kroner. Derfor la jeg en tube majones til side om det skulle bli over nevnte sum. Og det ble det. «Da må du legge den tilbake for meg», sa jeg til kassadamen.

– Damen bak meg i køen hørte hva jeg sa, og tok affære med det samme. » Den betaler jeg for deg» -sa hun….!! Jeg holdt på å besvime. Ikke for det at det er så mye penger den snille damen betalte for min tube majones, men bare det å komme på å si det. Også jeg da som ikke har godt av majones engang…

Jeg takket og bukket etter beste evne.

Så det finnes unntak.

-Jeg er ikke så sikker på at alle er helt enig mht moral, men hvis du tenker deg godt om. Og du slapp  å betale en regning eller du fikk sydenturen en tusenlapp billigere enn du trodde fordi reiseselskapet gjorde en feil med din bestilling. Ville du sagt i fra om det?

De fleste mennesker ønsker å framstå som både rik, vellykket og med høy moral. Men sannheten er at vi er noen egoister. De aller fleste av oss. Ikke fullt så rik, vellykket og med fullt så høy moral.

Det er i hvertfall rom for forbedringer de fleste steder.

Og hadde du behold lommeboka med sedlene? Selvsagt hadde du det…

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
«Anonymous» hacker seg til oppmerksomhet

  Hackergruppa Anonymous har overtatt dagligvarekjeden KIWI´s hjemmeside med klar beskjed til Jens Stoltenberg og hans regjering.   Anonymouse er...

Afghanistan- Helvetes forgård for norske soldater

      NORSKE SOLDATER ØNSKER Å JOBBE I AFGHANISTAN, MEN HVORFOR RISIKERE LIVET FOR EN TAPT SAK?   Alle...

Lukk