Forbrukslån – Derfor er renten så høy. Hvilken rente ville du krevd dersom du skulle låne ut 100.000 kroner til en vilt fremmed? 2 prosent? 20 prosent?

Kanskje du ikke en gang ville vurdert å låne ut pengene i det hele tatt. Selv om banken blant annet krever å se siste års selvangivelse, vil også banken måtte ta høyde for at lånet kan bli misligholdt.

Vi har en tendens til å sammenligne lånerenten med hva vi har i boliglånet. Lån som kredittkortgjeld, billån og forbrukslån, blir derfor sett på som dyre lån. Men er det egentlig rettferdig å sammenligne boliglån med disse lånene?

Når folk tar opp et boliglån, så krever banken at det etableres pant i boligen som sikkerhet. Det betyr ganske enkelt at dersom banken ikke skulle få innbetalt månedlige terminbeløp som avtalt, så har banken krav på å få pengene tilbake ved et eventuelt tvangssalg av boligen.

Banken bærer derfor minimalt med risiko, med tanke på å tape penger dersom lånet blir misligholdt. Når i tillegg boligverdien har steget i de siste 20 årene, vil heller ikke banken risikere at lånet overstiger verdien på boligen. Lav risiko for banken gjør at de kan låne ut penger til en lav rente.

Forbrukslån – Derfor er renten så høy
Forbrukslån – Derfor er renten så høy

Banker som tilbyr forbrukslån står ovenfor en helt annen situasjon. Hvis låntaker misligholder lånet, vil ikke banken ha like gode rettigheter til å få pengene tilbake. Det er ofte andre som kommer før i prioriteringslisten, og andre kreditorer som også skal ha sin del av kaken.

Det banken klarer å få tilbake av penger er som oftest en langt mindre sum enn det skyldige beløpet. Det betyr at banken risikerer å tape penger. Høyere risiko gjenspeiles i en høyere rente. Det er grunnen til at lånerenten i lån uten sikkerhet, gjerne er 10-15% høyere enn i boliglån.

For det er ikke slik at banker som tar en høy rente nødvendigvis tjener penger – snarere tvert imot. Folkia AS, et finans- og kredittselskap, har tapt flere millioner de siste årene. Bank Norwegian kunne på sin side vise til et årsresultat på over 300 millioner kroner(!) i 2014. Det er et tydelig bevis på at det kan gå begge veier.

Det blir feil å sammenligne renten i et boliglån med renten i et forbrukslån, når risikoen banken bærer er som natt og dag. Det er derimot ikke sagt at forbrukslån er noe man bør ha. I utgangspunktet bør man strengt talt ikke ha lån i det hele tatt, men det er uoppnåelig for de aller fleste av oss.

I ulike situasjoner kan forbrukslån være det eneste alternativet for å få lånt penger. Om lånet er verdt rentekostnadene som oppstår er individuelt. Det er uansett viktig å være klar over hva lånet vil koste deg totalt sett, slik at du kan veie det opp mot det lånet skal brukes til.

Husk å alltid prioritere nedbetaling av lån med den høyeste renten først.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Vinterferie – 10 ting å finne på i skoleferien

Vinterferie - 10 ting å finne på i skoleferien. Man må verken til Syden eller på fjellet for å få...

Nettovergrep – Dine bilder og videoer kan bli publisert

Nettovergrep - Dine bilder og videoer kan bli publisert. Norske myndigheter og Kripos står maktesløse og ser på at en...

Lukk