Fordomsfull? Bare innrømme det! Du har dine meninger om det meste, du er ikke for romfolk, ikke homofile eller fete mennesker heller.

Du vil ha en verden skapt i ditt bilde, der alle er like vakre, kloke og perfekte som deg, ikke sant?

Vel, det er ikke sikkert det står så ille til, men mange nordmenn har nok snev av fordomsfullhet i seg.

Årsaken kan være mangel på kunnskap, kombinert med påvirkning utenfra. Media, venner, familie og kolleger påvirker dine meninger, og det er lett å bli påvirket av sine omgivelser.

Terror-organisjasjoner som IS og Boko Haram og deres like, dreper alle som ikke har den samme religion, bakgrunn og mening som de. Om det er kvinner og barn involvert spiller mindre rolle – dø skal de.

Bare spør Adolf Hitler, som lyktes med å få enhver tysker, ung som gammel – til å tro han hadde rett i jødeutryddelsen. Fordi han ikke likte jøder på bakgrunn av deres religion.

Å ha fordommer er menneskelig og naturlig. Vi har følelser, vi er vanedyr. Nesten alt som er nytt og ukjent gjør oss utrygg og skeptisk.

Som kjent, manet daværende statsminister Jens Stoltenberg til mer åpenhet etter 22. juli 2011. Men hva mente han med det? Og hva har AP gjort for å åpne noe som helst?

Fordomsfull? Bare innrømme det!

Hva skal vi åpne opp, hjertedøren? Politikerne er jo det aller beste eksemplet på at vi sliter med fordommene våre. FRP f.eks, er mer fremmedfientlig enn noen gang. Hvordan kan Ola og Kari be de muslimske naboene på vafler eller indisk te, om politikerne sprer rundt seg med innpakket hat?

Å være fordomsfull er faktisk litt typisk norsk. Fordi vi ønsker å ha det som vi alltid har hatt, i vår fredlige, delige andedam her oppe langt mot nord. Vi ønsker verken negre, muslimer eller romfolk velkommen – ikke faen! Kjenner du deg igjen?

– USA er iferd med å miste sitt åpne demokrati, rasehatet har igjen blusset opp i alt for mange delstater. Politifolk ser ut til å ville gjøre jobben alene, med å trakasere, arrestere, mobbe og til slutt drepe så mange mørkhudede som mulig. skremmende? Utvilsomt.

Terror-organisjasjoner som IS og Boko Haram og deres like, dreper alle som ikke har den samme religion, bakgrunn og mening som de. Om det er kvinner og barn involvert spiller mindre rolle – dø skal de.

I et åpent demokrati som vi er godt kjent med i Norge, er det yttringsfrihet, fri stemmerett for alle over 18 år og man kan stort sett si og mene hva man vil. MEN, hvordan skal samfunnet se ut, hvordan skal demokratiet overleve framtiden, om fremmedhat og intetsignede fordommer skal få grobunn? Hatet mot det ukjente må langt vekk.

Fordomsfulle mennesker fordummer debatten, vi må tørre å se mennesket bak hudfargen, bak religionen og tørre og lære ny ting, bli kjent med andre enn de som ikke ligner på oss selv.

Vi må tollerere andres meninger, religion og eksistens og slutte å tro vi er bedre enn andre. Makter vi det, å vise større storsinn og hjerterom, vil det være håp for framtiden.

Du bør, så snart du får en mulighet – be den muslimske naboen på vafler, eller indisk te, for din egen skyld. Sannsynligvis vil du bli overrasket. Positivt.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Månefestivalen – Kim Larsen til Fredrikstad!

Det er bare en Kim Larsen, og det er en bare en ekte musikkfestival i Østfold som samler et feststemt...

Lukk