Mange foreldre vil at barna skal få det de ønsker seg. 10 åringen ønsker seg det de andre guttene i gata får, spill til PS3, X-box 360 og Wii. Spill på PC er også en ettertraktet gave. Problemet er at svært mange av de mest populære spillene har 15 eller 18 års aldersgrense. Ofte grunnet voldelig innhold. 

Mange gutter helt ned i 12-årsalderen spiller voldelige dataspill med aldersgrense 18 år. Mange foreldre er usikre på hvordan de skal sette grenser på spillfeltet, erfarer Medietilsynet.

– Den psykologiske forskningen gjennom flere tiår peker stort sett én vei: Én time med spilling påvirker tankeinnholdet vårt, vi tenker flere aggressive tanker. Dette øker igjen sjansen for at en tolker en situasjon aggressivt. Sjansen øker for at barn havner i slåsskamp, at knuffingen og dyttingen tar en negativ vending, sier psykolog Svein Gran.

Noen er derimot mindre kritisk til at barn skal få spille spill av voldelig karakter.

En 12-åring vil ofte betrakte dataspillvold som kunstig og overdrevet, og skjønner som regel at det ikke handler om virkeligheten, sier dataspillforsker Faltin Karlsen.

 

Foto: Carat.no

– I den nasjonale undersøkelsen Barn og digitale medier fra 2010 kom det fram at 30 prosent av 12-åringene spiller dataspill med voksent innhold, spill som har aldersgrense 18 år. Medietilsynets inntrykk er at butikker og produsenter generelt er opptatt av at aldersgrensen blir overholdt. Likevel får de jevnlig klager på at mindreårige enkelt har fått kjøpe voksne spill.

Sett begrensinger for spilletid. La ungene få et pusterom, kanskje med en dag uten spill der uteaktiviteter står på programmet i en lang juleferie.

Står det et spesifikt ønsket spill på ønskelista til poden, så er det ikke lett for foreldre å la være å kjøpe nettopp dette. Allikevel bør det være rom for sunn-fornuft. Barn som spiller voldelige spill med drap, normaliserer en voldelig tankegang til tross for at man skjønner forskjell på virkelighet og spill fiksjon.

– Kanskje vi voksne bør slutte å bedømme spill ut ifra om de er voldelige eller ei. I stedet bør vi spør oss: Hvilke verdier, normer og ideologier ønsker vi å videreformidle til våre barn, sier Ulf Dalquist, forskningsansvarlig ved Statens medieråd.

Kjøp heller et alternativ til ønsket gave, og spill sammen med barna så får du som forelder en oversikt over hva ditt barn bedriver sin tid med.

Det er svært mange spill som er populære, men som ikke har voldelig karakter. Slåssing må ikke ende med blod, bil-spill og Fotball-spill har stor underholdningsverdi.

Kjøp gaver som barna har glede av, men som ikke har en direkte utfordring mht innhold.

 

Vargas

 

Kilde

 

Aftenbladet.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
IDOL- Jenny er storfavoritt til å vinne

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rmN0LrkppqI[/youtube] Jenny Langlo Foto: Dagbladet/ Kjendis.no IDOL finalen står mellom Jenny Langlo (18) Vegard Leite (19). Jenny har imponert voldsomt, Vegard...

Swingers, partnerbytte og planlagt utroskap tenner nordmenn

Hadde du klart å dele kjæresten din med en annen for en kveld?Man kan ha mange fetisjer, og mange mennesker...

Lukk