Forfattere du aldri glemmer? Hvilke forfattere har du lest bøker fra og som har satt seg på minne? Mange vil kanskje svare Harry Potter, skapt av J.K. Rowling, andre vil rose Dag Solstad som Norges beste, mens andre igjen, klarer ikke å legge vekk bøkene til John Grisham.

Selv synes jeg den svenske forfatteren GW skriver bra bøker, og datteren, Malin Persson Giolito har gitt ut en ‘page-turner’ av de sjeldne i romanen “Størst av alt” Måten bøkene skrives på, hvordan handlingen er presentert for leseren, er av uvurderlig betydning.

Å bli antatt

Vi som skriver, lærer av de beste hele tiden, noen av oss makter til slutt å gi ut egne verk. Andre forblir skrivere som bare skriver. Men der manuset blir liggende oppe på andre manus – langt inn i nederste skuff. For alle skal ikke bli forfattere. Slik er det bare.

Kun de som klarer å formidle godt nok, har disiplin og fortellerevne god nok til å bli antatt, har muligheten til å bli en forfatter leserne aldri glemmer. Å bli antatt av et forlag handler mer om tilfeldigheter enn noe annet. Forfattere du aldri glemmer?

Forfattere du aldri glemmer?

Man bør ikke dømmes på om man skriver godt nok, om forlaget ønsker manuset omgjort til bok. Man bør dømmes ut i fra innholdet av leserne – ingen andre. Derfor er det en kjent sak, at mang en kunstner, skriver og forfatter har blitt refusert en rekke ganger, for så å endelig bli oppdaget og publisert. Ja da, J.K Rowling ble også jaget på dør med sin Harry Potter i sin tid.

Stieg Larsson

Det stemmer at forlaget bestemmer om et manus skal bli til bok, men veldig ofte behøver det ikke bety at manuset er bra nok, om forlaget velger å takke, nei takk.

Er du i tvil om at forfattere er kunstnere, bør du revurdere den tanken. Å skrive et manus til en roman, krever enorm kunnskap, tålmodighet, gjøre inngående research. Skrivetekniske ferdigheter, god fantasi og vilje til å skrive mye og ofte. Kunst i ordets rette forstand, utgitt og publisert eller ei.

Stieg Larsson, svensken som døde brått, bare 40 år gammel i 2004, fikk aldri oppleve sin enorme suksess etter at Millenium-triologien, om Lisbeth Salander, var utgitt og senere filmatisert. Bøkene er solgt i nær 65 millioner eksemplar, verden over og dermed Sveriges mest publiserte bøker gjennom tidene.

Forfattere du aldri glemmer?

Selvsagt ble også Stieg Larsson også refusert før bøkene etterhvert ble publisert, etter hans død.

Hva man leser kommer åpenbart an på hva man liker å lese. Noen liker ikke krim, men vil ha romaner med et mer romantisk preg, andre skal på død og liv lese kun krim. Andre er alt-etende og vil lese forskjellig genre ut i fra hvilken setting man befinner seg i. Selv leser jeg mest på turer og ferier, ofte krim, andre ganger kan det gå i faglitteratur og klassiske romaner.

Har du ikke lest “Havets Katedral” av Ildefonso Falcones, bør du sette i gang nå. Denne fantastiske boken, er også filmatisert i egen serie og kan sees på Netflix, også den er imponerende.

Jo Nesbø

Jo Nesbø vet åpenbart hva han driver med, men mange jeg har snakket med. Påstår at krimkongen har en tendens til å bli lik i sine bøker, at man føler at man har lest det samme før. Kanskje en streng karakteristikk av forfatter som har solgt bøker for to hundre millioner kroner.

Peter James med “Levende Begravet” eller “Dead Simple” som original-tittelen heter, er manges favorittkrim. En roman du utvilsomt ikke klarer å legge i fra deg. Anbefales!

Skal jeg plukke fram en roman som ikke er krim, men som du ikke vil glemme med det første, er “Bienes Historie” av Maja Lunde. Den er en klassiker allerede, selv om den kom ut så sent som i 2015. Lunde. Som nå har enorm suksess med den fantastiske “Snøsøstrene” en julefortelling for barn,  har satt salgsrekord hos Kagge forlag, en bok du vil gråte til, du også.

For det er det som er så spesielt med bøker, enten de har illustrasjoner og bilder eller ikke. De er skapt for å nå inn til deg, nå inn til følelsene dine, nå sjelen din – slik at du aldri glemmer.

Øyvind Teige for

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Kan Mourinho lure Pep igjen?

Kan Mourinho lure Pep igjen? Manchester United og deres manager har et godt tak på de fleste av sine konkurrenter....

Lukk