Forfengeligheten når nye grenser. Sommeren er her og mange unge vet at det er pop med brunfarge, og store pupper. Noen velger også å forstørre leppene sine for å få et så “perfekt” utseende som mulig.

I den anledning velger stadig flere unge også å bruke stoffet Melanotan får å få den perfekte brunfarve. 

– Melanotan selges ikke over disk i noe land i Europa eller USA, men det omsettes ulovlig fra flere forskjellige nettsteder. Legemidler generelt kan på visse vilkår lovlig kjøpes via Internett innenfor EØS-området. Det stilles krav om at legemidlet er lovlig anskaffet, eksempelvis må reseptpliktige legemidler være forskrevet av lege.

Noen går så langt at de velger å sette sprøyte på seg selv for å få den perfekte brunfarve, et livsfarlig eksperiment skal man tro på ekspertene.

Sophie Elise Isachsen (19), en av Norges mest kjente bloggere,  innrømmer at hun har tatt dette stoffet og skriver om det på sin blogg som er blant de mest leste i Norge. Hun, og en rekke andre bloggere har også fått refs fra Forbrukerombudet for å reklamere for produkter de ikke presiserer nok i sine  blogginnlegg, faktisk er reklame.

Forfengeligheten når nye grenser...

Forfengeligheten når nye grenser…

– Bloggere som har titusenvis av unge lesere hver eneste dag, har et ansvar de bør ta på alvor mht hva de faktisk skriver om på sin blogg. De er forbilder for mange og det er liten tvil om at deres gjøren og laden lett påvirker de som lesere de mest kjente bloggerne.

Unge jenter er lett påvirkelig og ønsker å gjøre det samme som sine idoler.

«Barbiedopet» lover mørkere hud, vektreduksjon og økt sexlyst. Det er ikke godkjent som legemiddel, og kan ikke kjøpes over disk i Norge. Omsetningen skjer derfor ulovlig over nettet, og bruken har vært spesielt økende blant ungdom.

På Statens Legemiddelverk står det følgende:

«Fagfolk er også redd for at Melanotan ved lengre tids bruk kan føre til utvikling av ondartet føflekkreft fordi Melanotan overstimulerer melanocyttene. Slik overstimulering kan føre til at cellene mister styringen og blir til kreftceller»

Foreldre med overivrige ungdommer bør stoppe galskapen før det går liv. Er din datter så opptatt av sitt utseende at hun er villig til å bli alvorlig syk for å få riktig hudfarve, så må du som forelder ta grep, ikke minst for din egen datters skyld.

“Barbiedopet” er lett å få tak i på Internett. Dersom kjøpet ikke er gjennomført i samsvar med regelverket, vil tollmyndighetene stanse forsendelsen.

Mange svært unge jenter velger å ta silikon i puppene for å fylle ut bikini-toppen. Også her kan mange oppleve å få komplikasjoner. Mange unge jenter bruker også “Restylane” i leppene for å få det “perfekte” “Duck-face” utseende. Når leppene fylles blir de mer fyldige. Dette er et produkt som utelukkende brukes for å endre utseende.

Melanotan et svært farlig stoff, og økningen i melanotan bruk begynner å bli et stort problem i Norge.

Stoffet kan være forurenset, og brukere vet ingenting om hvordan det blir fremstilt. Det kan være laget i en garasje eller framstilt av amatører som skal tjene raske penger på naive brukere.

Melanotanet sprøytes inn i huden, og kan være fullt av bakterier som i verste fall kan føre til alvorlige bivirkninger. Stoffet blir kjøpt over Internett, og blir ofte videresolgt fra brukere som har importert inn store mengder.

– Forfengeligheten blant mange unge når stadig nye grenser, mange er villig til å gjøre hva som helst for å bli så fornøyd som mulig med sitt utseende. For noen foreldre ville det ha kommet som et sjokk om de fikk vite om alle tenkelige måter unge gutter og jenter strekker grenser, for sin egen forfengelighet.

 Fakta Melanotan:

  • Melanotan er en kunstig variant av det naturlige hormonet MSH (melanocyttstimulerende hormon).
  • MSH stimulerer blant annet celler i huden (melanocytter) til å danne mer av stoffene som gir brunfarge.
  • Melanotan gis i store doser og har sterkere virkning enn kroppens eget hormon.
  • Melanton har andre virkninger i kroppen enn å gi økt brunfarge. Melanotan påvirker binyrene og en rekke andre funksjoner i kroppen. Dette kan blant annet påvirke matlyst, seksualfunksjon og sukkerbalanse.
  • KILDE: Statens Legemiddelverk

Har du en ungdom i huset, bør du kanskje spørre vedkommende om Melanotan er noe som brukes i deres vennekrets, svaret kan overraske og sjokkere.

Foto: Flickr/ Jessica.James

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Probably the most sexy woman in the world…

Robyn Rihanna Fenty ble født på vakre Barbados 20. februar 1988. Probably the most sexy woman in the world. Siden...

Lukk