Forplantningslære er sikkert ikke verdens mest spennende skoletimer, men det er viktig at barn allerede fra skolealder vet hvordan barn kommer til verden.

– Det er selvsagt endel barn som vet gangen i det innen de starter på ti års utdannelse, men dessverre så er det noen som ikke vet, og det er flaut for de det gjelder.

Seksualundervisningen er selvsagt et must når man kommer på ungdomskolen, dessverre så blir ungdommene litt skuffa da de aller fleste vet hva pensum forteller dem.

Norsk pensum i læren om å ha sex, elske og lære seg å nyte dette og få det til å bli en positiv opplevelse er nesten helt fraværende dessverre.

– I dag starter ofte ikke seksualundervisningen før i 14-års-alderen, men Ulla Ollendorf, seniorrådgiver i Helsedirektoratet sier det er altfor sent for at barna får styrket sin seksuelle autonomi.

Hun er medansvarlig for den nye læreplanen for seksualundervisning, som er laget i samarbeid mellom Utdanningsdirektoratet og Helsedirektoratet. Selv om hun helst hadde sett at undervisningen startet i første klasse, så starter planen opp i 4.klasse.

– Vi lever i et samfunn der alle er på nett, vi tilegner oss masse kunnskap, også om sex. De fleste vet at ungdommen er langt mer datakyndig enn sine foreldre og andre voksne. Nettopp derfor hadde det vært viktig at skolen var et ok sted å få en meget viktig og nyttig lære på en positiv og konstruktiv måte. I stedet må de finne ut vanskelig og kompliserte ting selv, via nettet.

Det er ikke like enkelt for alle unge å spørre foreldre, lærere eller andre voksne omsorgspersoner om personlige og intime ting man lurer på.

– Alle vet om kjønnssykdommer og smittefare, men 80 prosent bruker likevel ikke kondom ved første samleie.

 

– Da trengs ikke mer kunnskap og skremselspropaganda. Ollendorf mener vi må styrke ungdommens egne ressurser og ferdigheter. For eksempel trene på hvordan snakke om seksualitet, og å kunne handle i seksuelle relasjoner, også på internett. Hvordan skal de komme med ønsker, sette grenser, eller foreslå bruk av prevensjon? Hvordan skal unge håndtere følelser knyttet til seksualitet?

– Lærerplanen gir rom for akkurat dette. Men det hjelper ikke, om ikke læreren selv har ferdigheter.

Seksualundervisningen skal være givende, lærerik og engasjere. Slik den er pr i dag gjør den ingen av delene. Skolen bør ta barna på alvor og gi de den informasjonen de trenger. Det er den eneste måten barn blir trygge på seg selv og ikke skammer seg om man har en annen legning eller på en annen måte ikke er som alle andre.

Det er ikke lett for en tolvåring å forstå sine følelser om man tiltrekkes av eget kjønn om det er gutt eller jente. Spesielt om ingen har forklart at dette faktisk er helt normalt og trygt kan snakkes om.

Selvsagt kan det være andre vanskelige ting å forstå for de unge.

Hvorfor får man hår både her og der? Hvorfor har jenter pupper? Hvorfor får gutter endret stemme i stemmeskiftet, og hvorfor blir man kåt?

Disse og mange andre spørsmål er det fortsatt mange som lurer på. Hvorfor kan det ikke gå an å få et godt svar på dette allerede på barneskolen?

Kilde: Cupido.no

 

Vargas

 

 

 

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Maria Mohn med ny singel!

Maria Mohn er en norsk artist som du helt sikkert har både sett og hørt om. Også kjent fra IDOL,...

Ta på meg! Ta på meg nå, Ta på meg da!

Vi mennesker er jo flokk dyr og er avhengig av andre av vårt slag. Det er derfor vi liker å...

Lukk