Forskjellen på god og dårlig service er helt avgjørende for å overleve som næringsdrivende. Det er viktig over alt, uansett bransje, men kanskje aller mest i restaurant-bransjen. Her overlever du ikke lenge med dårlig service over tid.

La oss gi deg et eksempel. En helt ny restaurant i Fredrikstad -startet opp våren 2019 – med store overskrifter og stormende jubel. Og tjue ansatte. Midt på brygga – full fest, alle hjerter gledet seg over kommende suksessen alle forventet. Men slik gikk det altså ikke.

Grunnet elendig service, dårlig planlegging som gav lang ventetid og lange køer, samt terningkast én for maten i lokalpressen. Er restauranten i dag stengt. Dette var en restaurant som lå midt på brygge-promenaden, i en av landet mest attraktive byer. Det skal egentlig ikke være mulig å ikke klare å leve av mat og drikke her. Med et stempel om dårlig service – overlever du ikke.

Kråkerøy

På motsatt side av gangbrua, på Kråkerøy-siden. Her øker omsetningen hvert år, på byens mest populære restaurant, som er kjent for sin fantastiske mat. Ekstraordinære service, med evnen til å strekke seg over det som er forventet. Denne restauranten åpner i disse dager et bakeriutsalg, også. Ikke langt unna sin andre restaurant i byens beste strøk – midt i sentrum.

Det er forskjellen på å forstå hva god og dårlig service faktisk er. Og utøve det som er veldig krevende, i et hektisk yrke.

Du skal stå på pinne, overraske gjesten med et smil. Forklare på menyen hva som serveres, anbefale gode alternativer om det gjesten ønsker – ikke finnes på kjøkkenet, for øyeblikket. Det er å yte det lille ekstra som er bedre enn gjesten forventer som er viktig å lykkes med.

Vi kjenner en rekke godt kvalifiserte fagfolk i service-yrket. Samtlige er villig til å betale litt ekstra for god mat og god service.

Forskjellen på god og dårlig service

Du forventer å vite hva som er på tallerkenen

Det er nemlig ikke nok å slenge maten på bordet idet øyeblikket kokken plinger i bjella. Du skal briljere ved bordet. Servitøren er restaurantens ansikt utad. Det er du som bør imponere de krevende gjestene, for at disse skal ønske å komme tilbake.

Forskjellen på god og dårlig service er de ansatte. Enten du går i matforretninger, på bakeriet, på Vinmonopolet eller bestiller dyre retter på en restaurant. Du betaler for å få maten på bordet, men forventer å vite ha som er på tallerkenen. Du forventer også at vinen blir trukket opp ved bordet. Ikke på kjøkkenet. Rød eller hvit vin koster minst tre ganger pengene, sammenlignet med Vinmonopolet – du vil vite at den er god.

Restaurantbransjen er blitt hardt rammet etter pandemien, derfor er det større kamp om gjestene enn noen gang. De som har gode nok råvarer, smaksrike menyer og satser på bedre service enn sin konkurrenter – vil være morgendagens spisesteder. Resten kan allerede begynne å se seg om etter annen type arbeid. Ta kontakt med NAV. Still dere i køen.

Kundene er og blir viktigst, i hvert fall pengene deres. Det er de fornøyde stamgjestene som legger igjen mye penger, ofte. Som betaler restaurantens løpende utgifter. Ingen gjester, ingen omsetning, ingen lønn, tomt kjøkken, tomme bord. Ha det bra.

Skal du jobbe som servitør, daglig leder, restaurantsjef eller vie mye av din tid i servicebransjen. Vit at det er helt avgjørende det du driver med. Bare tenke deg til ryktebørsen, om du blir mottatt på et spisested med eksellent service, langt utenpå det du forventet. Selvsagt bringer du dette videre til dine venner og kollegaer. Det er knallbra og gratis markedsføring.

Forskjellen på god og dårlig service er å være eller ikke være – for mange som lever av det.

Forskjellen på god og dårlig service

Dårlig service i Fredrikstad

Dessverre er det dårlig stelt med god service de fleste steder i Fredrikstad. Der restauranten på Kråkerøy er et hederlig unntak og utmerker seg som best i klassen. Alt for mange spisesteder har ufaglærte ungdommer som raskt beviser anstrengt økonomi og billig arbeidskraft.

En ufaglært servitør kan være bra nok, om vedkommende har fått god nok opplæring og kunnskap. Det første en servitør bør gjøre er å lære seg menyen, vite hva som er på tallerkenen og i glassene. Først da kan servitøren yte den servicen kunden eller gjesten forventer. Tror du tenåringene på Aker Brygge kan menyen? Kanskje noen, men ikke alle. Dessverre.

Serviceyrket er krevende. Fordi alt du sier og gjør blir nøye vurdert veldig ofte. Det forventes at du skal se gjesten, om han eller hun søker kontakt med deg. Og ja, det er fortsatt forbudt å knipse ved bordet. Det vil enhver servitør se på som svært negativt. Du har et ansvar selv å oppføre deg som folk – om du er gjest, også.

God service er en helhet som dekker flere kriterier. Beliggenheten, lokalene, renhold, servitøren, miljø, stemning og selvsagt mat og drikke.

Du forventer at det skal være en viss standard når du kommer og setter deg, blir du sittende og vnepen på menyen i ti minutter – er det allerede et elendig førsteinntrykk, ikke sant?

Utfordringen for alle restauranter og spisesteder med dårlig service er jungeltelegrafen som treffer dem som ei slegge. God service vil bli snakket om, selvsagt. Men det vil også den dårlige service, men i langt større grad. Et dårlig terningkast, er én ting.

At folk begynner å dele det med venner, at din bedrift har ansatte med elendig innstilling og yter dårlig service – er starten på slutten. Jungeltelegrafen er nådeløs og snakker ofte sant. Det er forskjellen på god og dårlig service.

Skal du overleve i servicenæringen er første bud – god service.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik kan du Harryhandle før sommerferien!

Slik kan du Harryhandle før sommerferien! "Halve Norge" savner det sårt. Det å spare penger på svensk side av grensen...

Lukk