Forsvaret- sett i fra et kasernevindu. Ett år i førstegangstjeneste i Forsvaret tar ingen skade av, i hvert fall ikke soldatene som er inne på førstegangstjeneste. Et rykte om Norges største barnehage, har mange positive sider, men kan være noe tungrodd fortsatt. Gutter blir til menn, når de dimitterer skal man være beredt og i kunnskap av å forsvare Kongerike Norge. Der strides nok også de lærde fortsatt.

Forsvaret er utvilsomt lærerikt, man får erfaring med å bo tett med andre, man må akseptere andres prumpe-lukt enten man vil eller ikke, det blir for langt å reise hjem hver gang det skjer noe du ikke liker. Det vil si, akkurat det skjer hele tiden i Forsvaret, og spesielt på rekruttskolen. Forsvaret- sett i fra et kasernevindu.

– ALARM- ALARM!!! Noen skriker inn på rommet der det ligger 6 mann og snorker inne på militærforlegningen, klokka viser 03:13 og du står i full uniform m/ grunn-utrusting før du har fått opp øynene. Nå skal det lekes krig for alt det er verdt, ingen vet hvor lang tid dette varer, men det blir garantert noen døgn under et knappetelt i felten.

Her er det mange som bikker under allerede på første øvelse.

Table of Contents

94 Pedersen

94 Pedersen, fra Toten f.eks. Den bredeste Hedmarks dialekt man kan tenke seg. På oppropets første oppstilling i skauen der Hæren skal vokte en vei for Stabsbatteriet  på Setermoen i Indre Troms. Kaptein Hagen roper høyt og tydelig: “Da er det alvor gutter. Nå er det krig. Vis hva dere er lagd av og legg ned en skikkelig innsats, så vi kommer oss hjem i løpet av uken.”

Da smeller det fra 94 Pedersen. “Kaptein, je vill itte, je vil hem til a mor!”

Kaptein Hagen svarer: “Du blir her, 94 Pedersen. Her kan ikke mora di hjelpe deg, skjønner du ikke alvoret, gutt?” Den unge mannen vrier en grimase ut fra det tykkfalne ansiktet. “Nei, je vil itte bli skutt, da reiser je hemmat!” Gutten var åpenbart borte fra mor for første gang og var helt sikker på at det faktisk var krig, og at han var i fare for å bli skutt – på ordentlig.

I min tropp på Setermoen var det allerede menn, de fleste hadde gått fra å være ungdom til menn  iløpet av kort tid. Samlet hadde tropp 4 en fengselstraff på 8 år. De fleste hadde ikke fylt 20. Bortsett fra 42 Olsen fra Trondheim. Som ble tatt med en solid klump med hasj allerede på opp-møtedagen. Var mer høy enn nøktern siden, men fullførte hele førstegangstjenesten med stil.

Befalet på Setermoen dette året kunne det ha blitt skrevet bok om, og den ville det ha vært 18 års aldersgrense for å lese.

– Mange av befalet savnet dama på Østlandet, og gikk derfor å trøstet seg på den lokale puben. Har du aldri vært på Setermoen så har du ikke gått glipp av noe som helst. En pub, et kommunehus, en kiosk og en bensinstasjon. Ja også Samvirkelaget og en frisør må vite. Alle soldater må holde frisyren over skjortekragen, dessuten er det der de 42 gram med damer pr soldat holder til.

På butikken

På kolonialbutikken var det beste stedet å gå når man etter hver 14. dag fikk utbetal drøyt 900 kr som skulle vare i to uker. Etter to dager var det ofte tomt. Da var mor god å ha, noen ganger sendte hun rekommandert  da kom pengene fram- ble de sendt pr brev var det en eller annen idiot som sorterte posten litt for godt, og de pengene forble borte. Forsvaret- sett i fra et kasernevindu.

Vi som ikke hadde brakkesjuken gikk ofte på pub, ikke for å sjekke damer, men for å sloss med Panservernbataljonen. Det var de tøffe gutta med svarte “berets” (hodeplagg). Vi fikk juling hver eneste gang, helt til 78 Karlsen fra Støren møtte opp etter å endelig ha dimittert fra førstegangstjeneste. Han holdt på å slå ihjel et befal i fylla. Sloss med alt og alle, hele tiden.

78 Karlsen var mer vill enn tam, men snill som et lam når han var edru. Han sa at han likte å skremme de som fortjente det, og allerede glemt at han kunne lett ha tatt liv om han fikk det som han ville. Den dagen vi fikk med 78 Karlsen og endelig klarte å banke Panservern-bataljonen, ble det feiring, med påfølgende promille med påfølgende ALARAM!

Har man skarp-beredskap, skal man selvsagt ikke nyte alkohol, det endte med 3 dager i kakebu (arrest i militærleiren) og tre dagers resttjeneste.

I kantina

I kantina ble det servert tre måltider pr dag. Det siste kl 1800, hadde du det travelt var det ikke alltid du rakk å få med deg middagen heller. Var du blakk ble det lenge å vente til frokost kl 0600 dagen etter. All mat du hadde på tallerken, måtte spises opp. 94 Pedersen spiste bare kjøtt, pasta, ris og poteter. Aldri fisk.

– Da det var fiskepinner og potetmos lurte noen av gutta totningen til å tro at fiskepinner var kjøtt. Han tok en real tallerken, men skjønte straks at han var lurt. Kastet maten, og fikk en dags resttjeneste. Dårlig gjort, men 94 Pedersen var en slu faen. Han blandet våpenolje i saften til hele troppen da de var på øvelse, 16 mann lå med diaré i en uke.

Militæret kunne være tøft, men det var ikke minst et meget godt samhold mellom gutta som jobbet i samme tropp, og bodde sammen på en trang kaserne på et trangt rom, med tre køyesenger med plass til seks kvisete 19 åringer, som aller helst ville hjem til mor.

Vet du ikke hva du skal gjøre til høsten, send en søknad til Forsvaret, og du vil få venner for livet! Vi tipper 94 Pedersen kjenner seg igjen.

Har du spørsmål så spør, eller bruk Forsvaret.no for å finne svar på det du lurer på.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Jordmødre anbefaler sex for å framskynde fødselen

Jordmødre anbefaler sex for å framskynde fødselen. Gravide kvinner som nærmer seg termin, eller sågar går over dato- blir ofte...

Lukk