(Mine Resistant Ambush Protected) MRAP

De amerikanske styrkene bruker disse kjøretøyene (Mine Resistant Ambush Protected)- og berger flere soldater som kjører på veiminer. De norske styrkene blir jo ikke trukket tilbake på lange tider, dessverre. Hvorfor kan vi ikke da bruke noen olje-millioner på et rikelig antall av solide kjøretøy til de norske troppene i Afghanistan?

En norsk agent tilbyr hurtiglevering av amerikanske kjøretøyer av typen MRAP (Mine Resistant Ambush Protected)-kjøretøyer, som har vært etterlyst av flere i Forsvaret.

Behovet ble ytterligere aktualisert av IED-angrepet ved Almar i Nordvest-Afghanistan, hvor Christian Lian, Simen Tokle, Andreas Eldjarn og Trond André Bolle mistet livet.

Ekspertgruppen som gransket angrepet konkluderte med at kapasiteten for å møte IED-trusselen var for dårlig og må styrkes. Et av forslagene var snarlig anskaffelse av ruteklareringskjøretøy.

Kan levere

Frederik Heiersted i firmaet Notec fanget opp behovet og reagerte kjapt med å sende tilbud direkte til forsvarssjef Harald Sunde om kjøp av en MRAP-variant som kalles M-ATV.

– Vi har sikret oss en avtale med Oshkosh som produserer kjøretøyene for det amerikanske forsvaret. Det gjør at vi kan levere kjøretøyene svært raskt, 30 kjøretøy i løpet av 30 dager, sier Fredrik Heiersted til VG.

Seniortalsmann i Forsvarsstaben, John Inge Øglænd, påpeker at det er mye som skal på plass før et nytt kjøretøy innføres.

– Vi legger stor vekt på anskaffelse av veiklareringsmateriell, hvor kjøretøy bare en del av en større pakke, sier Øglænd.

Han synes måten tilbudet fra Notec er fremsatt på, med kopi til Stortingets utenriks- og forsvarskomité, minner litt om et merkantilt kidnappingsforsøk.

Flere av de amerikanske enhetene som opererer i de norske ansvarsområdene i Faryab tok i vår i bruk M-ATV.

Etter det VG kjenner til, skal de amerikanske soldatene være svært fornøyde med de nye kjøretøyene.

M-ATV er også designet for å kunne bruke Protector, det automatiske våpensystemet Kongsberg Gruppen har utviklet sammen med Forsvaret.

Er det ikke på tide at det Norske forsvar bruker penger på egne soldater? Det er vel bare utenlands styrken igjen snart- Kommer det til en væpnet konflikt her hjemme så må vi be om time- out, for vi har ingen som kan stille i uniform. Vel, satt litt på spissen. Men jeg mener det gjøres for lite for å styrke forsvaret. Det er nesten bare fokus på nedleggelser over hele linja.

Hvis et slikt kjøretøy gjør at vi sparer norske soldaters liv så bør det ikke diskuteres om pris engang, det er bare å bestille nok. NÅ!

 

Kilde VG.no

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10017123

http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044572

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Partnerbytte og Gruppesex

Hva hadde du sagt da? Hvis dama di hadde kommet med forslag om partnerbytte? Hvis dere skulle kose dere på...

Statsbudsjettet med bare vinnere

  Norge er et rikt land- foreløpig. Når oljen tar slutt om noen år så er det verre å finansiere...

Lukk