Forsvarsspilleren! Selve sjefen på banen. Den som holder troppen samlet. Nedtellingen til VM i fotball 2018 er på hell.

Kun timer før VM-ballen ruller i Russland, legger vi vekt på forsvarsspilleren, backen eller midtstopperen, alt etter plassering på banen og spillesystem klubb og manager velger. Alle som er glad i fotball, det være seg klubb- eller landslag – har sin favorittspiller. Forsvarsspilleren!

Lest? Midtbanespilleren!  

Man kan velge hundrevis av gode forsvarsspillere, om man må ha favoritter. Forsvarsspilleren, særlig da en av to midtstoppere, om laget spiller med fire-backs linje, eller den enslige midtstopperen om laget spiller som f.eks Manchester City, Chelsea eller Wolves, med kun tre bak, der vingbackene brukes i angrep ved behov – og omvendt, slik at laget ofte er i nødvendig overtall.

Forsvarsspilleren!

En god forsvarsspiller har ofte overblikket, er ofte kaptein på laget, styrer spillets gang og starter ofte med ballen fra keeper, slik Wolves så vellykket har gjorte i Championship, under Nuno Espirito Santo.

Forsvarsspilleren er den samlende kraft, slik mange husker, Rune Bratseth på landslaget var i en årrekke under Drillos første suksessperiode.

Forsvarsspilleren!

Paulo Maldini (49) spilte bare for AC Milan, Foto: Wikipedia.org

Soneforsvar eller markering mann mot mann, hvordan system laget spiller, avgjør alltid hvordan forsvarsspillerne skal bevege seg. Barcelona, Real Madrid og Manchester City, har først og fremst svært raske og ballsikre spillere, som ikke er redd for å drible seg ut av vanskelige situasjoner.

Tony Adams

Den moderne forsvarsspilleren bør være rask, like god teknisk som fysisk sterk, og vedkommende bør ha en særdeles gos pasningsfot, for å sette laget raskt i angrep. Arsenal, under Tony Adams ledelse var lenge god i Premier League, og da Arsene Wenger fikk orden på laget sitt, tapte ikke Arsenal én eneste kamp i sesongen 2003/2004, og det gikk 49 kamper før tapet kom.

Den gang styrte Ashley Cole, Nigel Winterburn, Martin Keown, Sol Campbell og Kolo Toure et forsvar som hadde et fotball-lag med mange gode spillere. Kanskje den aller beste, som har spilt i Premier League gjennom tidene – Thierry Henry hadde sin storhetstid med Arsenal på denne tiden.

Gjennom den moderne historie, husker man ofte de største navnene og vi elsker å ta fram de klassiske italienerne som vant trofeer med klubb og landslag. Paulo Maldini er et slikt eksempel. AC Milan-spilleren var en av de få klassiske forsvarsspillerne, spilte både venstre back og midtstopper, som valgte å bli værende i samme klubb gjennom hele karrieren, fikk imponerende 647 kamper for klubben i sitt hjerte og 126 for Italia. Slik blir man som kjent legende av – til evig tid.

Vi tar med spissen, Fransesco Totti, som spilte hele sin karriere for Roma, og endte opp med 619 kamper.

Fabio Cannavaro

Vi sliter med å skjule at vi lenge har hatt Italia som vår store favoritt hva landslag angår. Særlig i 2006 synes vi Italia spilte underholdende fotball. Kynisk ja, men Azzurri hadde personligheter som gjorde det nesten umulig å slå dem. Fabio Cannavaro var kapteinen som styrte Italia mot et noe overraskende VM-gull og som fikk løfte dette svært så vakre og populære trofeet.

Apropos Italia og forsvarsspillere – husker du Nesta, Zambrotta og Materazzi? Er det rart man vinner VM-gull med slike navn, med slike spillere? VM-finalen mellom Frankrike og Italia i 2006 – hadde ikke så mye å juble for, men det hadde ekstraomgangene og straffesparkkonkurransen. Zinedine Zidane ble som kjent utvist for å gå amok mot Materazzi som hadde slengt med leppa. Men det var Italia som gjorde færrest feil og vant på straffer med 5-2.

Slik var det ofte med Italia.

Scoret Italia det første målet, vant de ofte kampene. Siden VM i Argentina i 1978, har vi hatt forskjellige favoritter. Den gang altså vertsnasjonen. I Russland får ikke Italia delta, vi må finne en ny, valget faller igjen på de hvite og blå – vi velger oss Argentina og Lionel Messi. Dessverre kan det fort være Brasil som vinner, fordi Brasil er Brasil og kan bli historiske med sin sjette VM-tittel. Vi kan ikke nekte for at de også har de aller beste spillerne.

Sett av 14. juni til 15. juli. Da er verdens øyne rettet mot Russland.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
VM i fotball – mer politikk enn fotball?

VM i fotball - mer politikk enn fotball? VM i Russland 2018 er verdens største idrettsarrangement, mange mener Russland er...

Lukk