Fra hest og kjerre til Tesla – er det ikke mer enn drøyt hundre år gjennom historien. Det er et lite blunk i den store sammenhengen. Det tenkende menneske, altså Homo Sapiens, er også en fryktelig moderne skapning på kloden, vi har ikke vært her i mer enn 2,8 millioner år, cirka.

Tellus, altså jorda vår, ble til for mer enn fem milliarder år siden. Da begynner vi å snakke tidsperspektiv. Mennesket, er faktisk den eneste skapningen på kloden som føler sympati, kjærlighet og empati. Det er bra det er noe vi er best på.

Donald Trump

Mennesket er også regnet som den farligste skapningen på kloden, som er en fare for seg selv og artens eksistens. Når hevder å påstå at det brenner på dass allerede.

Selvom det er mange som gjerne vil diskutere den påstanden, at vi er det tenkende og kloke mennesket. Den påstanden får nemlig stadig vekk motstand. Vi vet alle hva Donald Trump kan prestere å si eller skrive på Twitter. “Grab them by the pussy” Fritt oversatt, klå henne i fitta. En påstand av den amerikanske president. Det tenkende mennesket, der altså. For en idiot.

Hvordan går det med evolusjonen ellers? Jo, takk som spør.

Bare tenk hva menneskene har utretter de siste to hundre årene. Vi har utviklet verden til et moderne industrisamfunn. Vi kan kjøre bil på moderne veier, i 120-150 km/t uten å dø, hver gang. Noen dør selvsagt, men den veien går det jo med de aller fleste av oss. Heldigvis hadde man nær sagt.

Tesla

Vi har altså droppet hest og kjerre nå og vi kjører heller elektrisk bil med digre batterier. For miljøet og fordi det går betydelig raskere. En Tesla f.eks, koster fra 700.000 kroner til et par millioner for den mest eksklusive utgaven. Og vi har penger til det, særlig vi nordmenn.

Penger ja, tenk hvilken utvikling vi har gjort innen økonomi. En gjennomsnittsfamilie tjener faktisk 1,2 millioner per år, om begge er i full stilling. Ola og Kari Nordmann har streng tatt råd til en Tesla hver. Det står ikke på.

Om vi tar for oss uttalelser fra de smarteste mennesker på kloden, altså de som har levde de siste par hundre årene, eller som lever fortsatt. Altså de smarteste av de kloke. Finner vi svar på hvor langt utviklingen har kommet.

Her skal man følge godt med i svingene fordi det er kanskje vrient å forstå for oss vanlige dødelige, men la oss gjøre et forsøk.

Fra hest og kjerre til Tesla
Fra hest og kjerre til Tesla

Albert Einstein

Albert Einstein (1879-1955) var en tysk teoretisk fysiker, som blant annet er kjent for å ha formulert relativitetsteorien. Som betyr at han regnet seg fram til ekstreme hastigheter i naturen, via tid og rom. Einsteins forskning endte opp med å gi verden et bilde av hvorfor tid er så viktig, sammenlignet med bevegelse.

Any fool can know. The point is to understand.

Albert Einstein

Han jobbet som patentbehandler innen elektromekanikk i Bern i 1903. Men jobbet på fritiden med teoretisk fysikk uten å ha et laboratorium tilgjengelig. Allikevel lykkes Einstein i å skrive artikler, et par år senere som kom på trykk, og som presenterte den berømte ligningen, E = mc2 – som relaterer til energi og masse.

Albert Einstein fikk Nobelprisen i fysikk i 1921.

Elon Musk

Apropos smartinger. Vi nevnte Telsa, den batteridrevne bilen mange nordmenn smykker seg med i disse tider. Et kjøretøy som blir produsert av fabrikker som eies av gründeren, Elon Musk. En mann som også startet det internasjonale nettbaserte betalingssystemet, PayPal i sin tid. Han eier altså Tesla-merket og driver selskapet SpaceX, som driver med reiser i verdensrommet i samarbeide med NASA. Musk er altså ikke helt borte han heller.

I det som betegnes som et omdiskutert PR-stunt, sendte Elon Musk og hans folk i SpaceX opp en Tesla i verdensrommet, med en dukke bak rattet, kalt Starman. Hans kraftigste romrakett, Falcon Heavy, sendt Musks egen Tesla ut i universet, og den svever kanskje rundt der oppe fortsatt. i følge Musk selv, kan bilen sveve i rommet i milliarder av år. Penger i dass vil noen hevde.

If we drive down the cost of transportation in space, we can do great things.

Elon Musk

Stephen Hawking

Til slutt blant våre helter, tar vi med vår største favoritt.

Forfatteren, fysikeren og teoretikeren, avdøde Stephen Hawking (vi anbefaler filmen om hans liv, “The Theory of Everything” på Netflix. En mann som også skrev en rekke fantastiske bøker. Både om sorte hull, om “Gud skapte ikke universet” og hva som kan skje med kloden – om intelligent teknologi overtar verden.

There is a real danger that computers will develop intelligence and take over. We urgently need to develop direct connections to the brain so that computers can add to human intelligence, rather than be in opposition.

Stephen Hawking

Hawking tok nemlig Einsteins relativitetsteori et hakk videre, gjennom kvantemekanikken. En teori som diskuteres i visse kretser fortsatt. Fysikkens molekyler og atomer og oppbyggingen av disse. Fysikk på et avansert nivå, men altså studert og løst av genier for mer enn hundre år siden. Stephen Hawking ble vurdert som en av klodens smarteste mennesker – gjennom tiden.

We are just an advanced breed of monkeys on a minor planet of a very average star. But we can understand the Universe. That makes us something very special.

Stephen Hawking

Covid-19

Fra hest og kjerre til Tesla er ingen spøk. Vi dundrer inn i framtiden hele gjengen uten å vite hva som treffer oss. Og det er kanskje like greit? Mange begynner å bli en smule engstelig for at flaggermus strykes fra menykartet i store deler av Kina, dette er jo fortsatt en delikatesse for mange, må vite.

Utbruddet av Covid 19-viruset har skapt uante bølger i hele verden. Børsene raser og folk dauer som fluer.

Sett i lys av at verden har vært overbefolket i lang tid, kommer kanskje viruset beleilig noen steder, men er åpenbart en katastrofe for den som rammes. Men dødelige virus har skjedd før og vil garantert ramme oss igjen. Det er like sikkert som at kriger kommer og går også.

Når vi vet at amerikanerne, lenge før ‘The Donald’ kom til makten på uærlig vis, har vært på månen, sendt ett kjøretøy på to tonn til planeten Mars. Og i tillegg har vært i verdensrommet med ulike romferger og i tillegg planlegger å sende mennesker til den røde planeten, via NASA og SpaceX utgaven til Musk – har verden virkelig gått videre.

CERN

Ikke for det, amerikanerne alene er selvsagt ikke enerådende på å gjøre fantastiske ting. Elon Musk er forresten født i Pretoria i Sør-Afrika. Og den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, CERN, ligger i Sveits. Og i Frankrike. En internasjonal organisasjon for partikkelfysisk forskning. Hvor 20 medlemsland med 2600 heltidsansatte, og med 8000 forskere og vitenskapsmenn – er dette verdens største forskningssenter, innen disse fagområdene.

CERN la også grunnlaget for det vi kjenner som World. Wide. Web, altså starten for det vi idag kjenner som internett, best kjent som nettet.

Mulig alt var mye bedre før internettet tok makten over oss. Ungene var ute og lekte, “barnepornoen” forble innad i familien utan at noen visste. Og vi hadde bare NRK på TV. Selvsagt var det fint å se Skomaker Andersen i julekalenderen, men nå har vi rett og slett ikke tid. Tid og rom har blitt for smått for oss – rett og slett.

I de harde tredveårene visste det jo ikke om noe annet liv enn det de levde, fra dag til dag. Og det man ikke vet har man jo ikke vondt av.

Hest og kjerre var et fantastisk hjelpemiddel for veldig lenge siden her hjemme, men brukes sikkert fortsatt i fattigere deler av verden. Hvor de ikke engang har hørt om verken Tesla eller Corona. Kanskje like greit?

God bedring!

Vargas

Pin It on Pinterest