Selv om du ikke husker de fantastiske dagene på Lillehammer i 94´så har du nok hørt historier og sett fantastiske bilder fra den gang verden hadde fokus på lille Norge. Lillehammer er og blir «the best Olympic Winter Games ever.»

Nå er det ganske nøyaktig 20 år siden TV-seere, publikum og deltagere ble trollbundet i ordets rette forstand under de magiske 16 dagene vinterlekene pågikk. Det var veldig kaldt de tre første dagene, men utover dette gikk alt helt knirkefritt. En av de største amerikanske TV-selskapene valgte å lage et tre timers sammendrag av de berømte OL-lekene på Lillehammer i Norge.


12. til 27. februar 1994, de beste olympiske vinterleker noensinne. Erklært av IOC- President Juan Antonio Samaranch i sin takketale.

Tittelen sa seg nesten selv. «16 Days in Heaven», på åpningsseremonien begynte det å snø som om det var bestilt. Mange trodde det var kunstig, tillaget og regissert. Alt var så naturlig det kunne bli, verden ble tatt med storm, Norge vant nesten alt og det ble et minne for livet for veldig mange.

Frivillige, deltagere fra hele verden, norske og utenlandske TV-seere, publikum på arenaene og andre som fikk oppleve Lillehammer OL var enige om en ting. Dette kan aldri noen gang gjøres like bra. Aldri.

Norge må selvsagt søke om OL for 2022, vi har bevist at vi kan, to ganger.

– De olympiske og Paralympics- vinterlekene er det største idrettsarrangement som kan arrangeres i Norge. Et nytt OL/PL i 2022 vil engasjere og aktivisere oss alle. Et bredt engasjement vil bidra til positive ringvirkninger både før, under og etter lekene. Nye og bedre idrettsanlegg vil være en varig arv for nye generasjoner og morgendagens utøvere, heter det i fra idrettspresidenten.

– Diskusjonen går høylytt. Et nytt OL i Norge vil koste store summer, men hvorfor skal det brukes som hovedargument i mot et OL? Norge er vel i best posisjon av samtlige nasjoner, om det er pengene det skal stå på. Hvem andre enn Norge bør holde OL i 2022, om ikke Norge skulle kunne være kvalifisert og ha råd til det.

Nå i 2014 har det altså gått hele 20 år siden Norge hadde verdens øyne på seg med Lillehammer i fokus. Et minne for livet for alle nordmenn, sportsinteressert eller ikke. Vi kan selvsagt gjøre det igjen, enda det ikke blir så magisk som de 16 dagene Norge viste vinterveien.

Sotsji-OL står for døren. Et OL som vil kunne koste 312 milliarder kroner. Penger den vanlige russer ikke får nevneverdig glede av. Store deler av Russland er fortsatt både 40 og 50 år tilbake i tid, om man sammenligner med den verden vi kjenner her hjemme.

Russland og president Putin er et. Sotsji-OL er hans baby og han vil gjøre alt han kan for at dette skal bli en suksess, terrorfaren til tross. Pengebruken er en ting, hva de enorme idrettanleggene skal brukes til når lekene er over, er det mange som undres over.

Sotsji blir utvilsomt tidenes dyreste vinterleker. Flere reportasje-team har dokumentert omfattende svindel, tortur og kriminalitet rundt byggingen av OL-anleggene. Putin og hans menn går over lik for å få alt på plass til 7. februar da OL i den russiske byen starter. President Putin er kjent for å ha blod på sine hender, han vasker de med skitne rubler i et desperat og patetisk forsøk på å få litt av glansen og oppmerksomheten fra OL, over på seg selv.

  • OL i Oslo i 1952 hadde et budsjett på 10,8 millioner kroner.
  • OL på Lillehammer hadde et budsjett på 11 milliarder kroner.
  • OL i Sotsji har et budsjett på 312 milliarder kroner.

Norge kommer til å arrangere OL i 2022, forhåpentligvis. Pris, ca 40 milliarder kroner.

Snart braker det løs, ta fram flagget og ha det klart, det blir masse tårer, gledestårer.

Foto: Flickr/ Sochi 2014 Winter Games

Vargas

nb_NO
en_GB nb_NO

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Se første klipp fra årets Paradise Hotel!

Nå er det ikke lenge før det braker løs igjen! Norges mest utskjelte Reality-serie endelig tilbake. Sosiale medier, TV og...

KREFT- en fånyttes kamp mot en lumsk sykdom

Du har hørt om den i mange år, du har opplevd venner, familie kanskje en søster eller bror eller en...

Lukk