Løper du til legen bare du kjenner deg litt tufs, eller blir du slept inn på legekontoret av din bedre halvdel rett før du kjenner gufset fra ovnen på krematoriet døra slår i bakhodet? Eller er du en slubbert som ikke gidder å gå på skolen, med litt snør i nesa?

Mange er nok litt forkjøla og lar det bli med å være hjemme fra jobb eller skole en dag eller to, og det kan nok være smart om man har feber feks. Så du ikke sprer smitte.  Er jo mye influensa nå når høsten faller på rundt om i landet. Problemet er at en lang rekke skoler har elever som løper til legen for å få sykemelding. For det minste.

Årsaken er langt strengere fraværsregler i den videregående skole nå enn tidligere.

Og jeg tror faktisk gutter er verre enn jenter til å gå til lege når det er noe. Ikke fordi de er mer syk, men fordi lista er lavere hos guttene til å «skulke». Vet det er endel gutter som har legeskrekk. Men jeg tror også at gutter og unge menn takler sykdom verre enn jenter/damer. Jeg tror også dette er genetisk.

Jeg er ingen lege, men kvinners smerteterskel er høyere enn mennenes. Og det kan jo ha med å gjøre at det er kvinner som føder, men å føde eller være gravid- kommer aldri til å bli en sykdom. Men når det kommer til smerte så er gutter og menn direkte pysete, i hvert fall de fleste av oss.

– Jeg kan bare se på noen tenåringer jeg kjenner.  Det kan gå vilt for seg, men jentene gir seg ikke på tørre møkka, og gutta må gi seg først! Når det gjelder legebesøk, så kan det være smart å gå tidlig så man får avkreftet mistanker om noe skulle være gærnt.

Men jeg mener det er forskjell på det, og å løpe til fastlegen så snart man har litt snufs i nesa, det er det nemlig folk som gjør, og ikke bare menn, selvom de er i flertall. I skolen har det i et økende antall semester, vært et stort sykefravær. Det er dette politikerne vil til livs. Samtidig gis lærere og rektorer i langt større grad muligheten til å vise skjønn. Ti prosentregelen legges til grunn for fraværet hos hver enkelt elev.

Elever som har mer enn ti prosent fravær, er i posisjon til ikke få karakter i hvert enkelt fag fraværet er gjeldende. Selvsagt er det fryktelig alvorlig for den enkeltes framtid. Da er fastlegens sykemelding det eneste som hjelper.

Legene på sin side, ønsker åpenbart at foreldrene bør få lov til å komme på banen, hvor de får lov til å attestere gyldig fravær igjen. Tusenvis av elever løper ned legekontorene for å unngå å få for høyt sykefravær, forståelig nok.

En ting å rekvirere en sykemelding, om eleven blir så syk at vedkommende ikke kan gå på skolen overt tid, pga alvorlig sykdom. Noe annet om det er snakk om influensa o.l.

Hva mener du? Er det ikke sløseri med legene og elevens tid, å tvinge fram sykemelding for elever i videregående? Når foreldrene kunne ha gjort den enkle jobben med å skrive en egenmelding på vegne av sine håpefulle.

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Er det sult jeg kjenner snev av, eller er det kanskje luft?

Spørsmålet renner man i hu rett som det er. Oftere etter en lang sommer der man ikke har rukket å...

Premier League – City vs United, større blir det ikke!

Mulig fansen er uenig, og at Liverpool's møte med Manchester United er sesongens viktigste kamp å ikke tape. For Mourinho...

Lukk