Fredrikstad – er så mye mer enn bare fotball, skjønt, det begynner å bli en stund siden byen ble sammenlignet med andre fotballbyer i dette landet. Fredrikstad har faktisk det meste, bortsett fra et lag i Eliteserien, ofte kalt Tippeligaen tidligere.

Fredrikstad ligger i andre divisjon eller noe, men har fortsatt den fineste stadion i landet. Men FFK, er ikke bedre enn at folk velger å snakke om noe annet i disse tunge fotball-tider. Øl, restauranter, puber, mat og øvrig kultur. Fredrikstad – mye mer enn bare fotball …

Fredrikstad har faktisk en hel del å by på

Mye mer enn i Sarpsborg i hvert fall, som ikke engang har ei skikkelig gågate, eller bryggepromenade å tilby. Snart har de ikke et skikkelig fotball-lag heller. All den tid surrehuene i Sarpsborg 08, driver å selger unna de beste spillerne. De fleste jeg kjenner, synes det beste med ‘Særp’ – er skiltet, til Fredrikstad.

Lest? Spis kjøtt med god samvittighet!

Rivaliseringen er dog ikke større enn at folk reiser mellom byene som om det var én stor by. Eneste forskjellen vi har funnet, etter å ha bodd ved Glommas utløp i snart 30 år. Er at Fredrikstad Blad ikke selges i ‘Særp’ og Sarpsborg Arbeiderblad – vil aldri bli solgt i plankebyen.

Plankebyen, grunnet all industrien, sagbruk og teglverk, som har vært i den flotte byen ikke langt fra svenskegrensa i flere generasjoner. Personlig var det Forsvaret som tilkalte meg byens oppmerksomhet, den gang gamlebyen var en aktiv garnisonsby og Artilleriregiment 3, som min rulleførende avdeling.

Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Tamburen: En halvliter? Ja, takk, siden du spør! Foto: Vargas12.com
Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Tamburen pub, et holdepunkt i gamlebyen Foto: Vargas12.com

Tamburen

Øynene var store og våte når fire naive ferskinger fra Nordmøre kom trillende inn i Fredrikstad, natt til 12. april 1988. Vi hadde vel knapt vært langt utenfor Kristiansund. Noen av oss – som ferske 19 og 20-åringer som skulle forsvare landet i kongens klær. Den gang gamlebyen faktisk yret av liv. Nå mer et museum, men med pikante restauranter og godt bevarte puber. Vi brukte vel ei månedslønn på øl, så snart vi fikk permisjon til å gå noe sted, utenfor kasernen.

Stedet var Tamburen, en liten trang perle av en pub, som heldigvis lever i beste velgående fortsatt. Med unntak av noen få år hvor den var stengt, har puben i hjerte av gamlebyen, vært et vannhull for svært mange tørste østfoldinger som er sosiale nok til å nye en halvliter i lystig lag. Koseligere pub, finner du neppe. Fredrikstad – mye mer enn bare fotball …

Det må i så fall være ‘Fyrtårnet‘, midt på Youngstorget i hovedstaden.

I Fredrikstad finner du ikke langt unna 100 spisesteder, fordelt på drøyt 80.000 innbyggere. Samt 25.000 turister, om man plukker med alle som besøker kystperlen, Hvaler i løpet av sommerukene. Vi skal ikke sulte med det første. Du finner all type mat, fra fantastisk Tapas, til det ypperste som finnes av fiskemat, samt en rekke kebab og pizza-restauranter. For ikke å snakke om puber. Du skal ikke tørste heller.

Fredrikstad – mye mer enn bare fotball …

Fredrikstad arrangerer Glommafestivalen, Månefestivalen, Tall Ship Races, seilskuter fra store deler av verden, de aller største og best i varetatte, som ruver høyt over Glomma gjennom deilige julidager. Og vi har Norges beste kino, et bra teater og fantastiske faciliteter på utescener, flere steder i byen. Du husker selvsagt NRK-serien, “Anno“, som ble spilt inn på Isegran? ‘In your face Særp’!

Fredrikstad Kino ble også i år kåret til Årets Kino. Dette er fjerde år på rad at vi vinner denne prisen, og femtende gang totalt.
Vi retter en stor takk til dere, Norges beste kinopublikum! Dere stiller opp på alt mulig rart vi finner på, døgnet rundt. Det er derfor vi fortsetter å finne på ting!

Fredrikstad Kino
Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Bryggepromenaden har 13 spisesteder Foto: Vargas12.com
Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Slippen, sannsynligvis Norges beste fiskerestaurant Foto: Vargas12.com
Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Tall Ship Races er et majestetisk skue Foto: Vargas12.com
Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Byferga er typisk bilde av den travle aktiviteten i Fredrikstad Foto: Vargas12.com

Gratis ferge

Ikke mindre enn fem forskjellige ferger, frakter befolkningen fra Lisleby til sentrum, fra gamlebyen til bysiden (Lisleby), fra gamlebyen til sentrum, fra Kråkerøy til sentrum, innom Isegran tilbake til Gressvik via sentrum. Det er med andre ord ingen grunner til å sitte hjemme å sture.

Jeg er nesten litt småflau over å fortelle deg at alle disse fergerutene. Som fyller sentrum med glade østfoldinger og andre – som har tatt turen til deilige Fredrikstad, er helt gratis og vært det lenge. Gågata i byen yrer av liv der haugevis med forretninger forteller om økt omsetning grunnet ferge-omleggingen.

Til og med bussen, skal bli gratis i Norges mest attraktive by i en periode fra november til februar. I Fredrikstad-sentrum finner du kjente holdepunkter som vi ønsker å nevne. Et av beste bibliotekene i landet, Slippen, Norge beste fiske- og skalldyrrestaurant, velkjente kjeder som Fridays, O’Learys, Espresso House, Grill og BBQ-restauranten KØL og pizza-kjeden, Villa Paradiso.

Pizzanini, Peppes Pizza, Egon og Kaffebrenneriet, har du sannsynligvis hørt om også. Alt dette er bare noe av det digre tilbudet du finner i plankebyen.

Tapas-restaurant

For ikke å snakke om Tapas-restauranten, Delicatessen, perfekt plassert på brygga i Fredrikstad. Kommer du med egen båt, kan du legge til å gå i bare slåbroken, rett inn på restauranten og bestille tidenes Tapas-måltid og nyte en vidunderlig spansk rødvin, om det skulle friste. Fredrikstad – mye mer enn bare fotball …

Fredrikstad – mye mer enn bare fotball ...
Fra et Tapas-utvalg et sted i Sverige Foto: Vargas12.com

Om du elsker å bade, har vi Kongsten-anlegget, som nylig ble pusset opp for 60 millioner kroner, flere utebasseng m/stupetårn hver sommer, nye basseng inne er åpent ellers i året. Rett i nærheten finner du et fullverdig golfannlegg, Kongsten fort, turområder og selvsagt i gangavstand til mye omtalte gamlebyen.

Vispen, Storesand, Foten, Feriehjemmet, Tangen, Bevø, Solviken og ‘Mærapanna’ er andre idylliske steder det er verdt å dyppe seg når Østfold, som ofte er blant de varmeste og mest solrike stedene i landet – blir i heteste laget.

Mye av alt

Mat og drikke har i mange hundre år vært en viktig del av det sosiale samfunnet i Norge, fra gamle dager til det nyere og mer moderne. Det finnes tusenvis av barer, puber, kafeer, kroer, restauranter og vertshus. Som tilbyr alt fra dårlig og dyrt, til godt, billig og overraskende deilige.

Vi som bor i Fredrikstad har mye av alt, men mest av det gode. Et populært og folkerikt sentrum som brukes daglig av alt fra studentene på Høgskolen. Pensjonister fra Kråkerøy, unge, voksne familier og single. Om du ønsker å være sosial, er Fredrikstad byen for deg, vil du heller være for deg selv i naturen – finnes det rike tilbud.

Vi kan ikke annet enn å fråtse i alle de fantastiske tilbudene Fredrikstad har å by på. I mange faser av dagliglivet, det være seg kultur eller idrett. Selvsagt finnes det utfordringer her, som ellers, men det har våre lokale politikere kontroll på.

Det er selvsagt ingen hemmelighet at Fredrikstad kommune har en ordfører fra Arbeiderpartiet, i Jon-Ivar Nygård.

Jeg kommer aldri til å si at du komme til Fredrikstad, jeg vil at du som har planer om å reise til ‘Særp’ enda det bor ok folk der, skal ta turen få kilometer lenger sør. Vi venter på deg, må vite.

Innen rimelig tid spilles det toppfotball igjen i Fredrikstad og vi vil banke Sarpsborg 08. Etterpå går vi på Slippen, feirer og bestiller, Boknafisk eller Bacalao – det er fantastisk godt, alt på dette stedet.

Uansett vil fotballresultatet, seieren, smake bedre enn all mat i verden. Vi er vant til kultur på her i byen! Skål!

Velkommen til Fredrikstad!

Øyvind Teige for Vargas12.com

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Egoene i engelsk fotball …

Egoene i engelsk fotball blir stadig større. Når spillerne med allerede fete lønninger vil opp og fram, til enda mer...

Lukk