Frihet til å velge livet framfor å jobbe fra 08:00-16:00 som “slave” for andre. Er også manges store ønske. Å bli økonomisk uavhengig slik at man får et liv i frihet til å dyrke seg selv og egne interesser. Stadig flere har funnet veien ut av å slippe å jobbe seg “i hjel” for andre.

Bergenet lesetid: 5 minutter

Nok penger

Det handler om å være disiplinert, spare så mye penger som mulig – så ofte som mulig. Eller invester de pengene man har, så fornuftig som mulig. De små summene du bruker i kantinen eller på kiosken hver dag – blir store summer gjennom året. Tenk over hva du faktisk bruker penger på – hver gang.

Mange av oss streber etter å ta en god utdannelse slik at vi kan få en god jobb, en jobb man ikke trives i. Deretter skal vi jobbe frem til pensjonisttilværelsen, før vi endelig kan lene oss tilbake og nyte livet, for de som er så heldige å nå pensjonsalderen

NRK.no

Frihet til å velge livet slik du ønsker det skal leves, handler ikke nødvendigvis om millioner av kroner.

Men å ha nok penger til å leve et liv uten forpliktelser til andre enn deg selv. Altså, nok penger til å gjøre det du vil med livet – på egne premisser. Leve av hobbyen din, skrive romanen du alltid har drømt om eller starte egen forretning.

Livet er kort, derfor bør du gjøre det du kan for å bruke tiden din på deg selv, og ikke for at andre skal gjøre seg rik – på din innsats. Tenk litt på det. Du kan jobbe for deg selv og kanskje tjene det mangedobbelte og etter hvert få langt mer fritid.

Bildet er tatt av Pexels fra Pixabay

FIRE-movement

Målsetning for stadig flere nordmenn i alle aldre med ønske om et friere liv, handler om økonomisk uavhengighet. Rett å slett pensjonere seg i førtiårene om mulig, ja, kanskje før det også. Det hele er egentlig et stort regnestykke, der man står igjen med så mye penger som mulig.

Du bør tjene mye, bruke lite og spare eller reinvestere overskuddet.

På den måten får du oppsatte midler eller nok penger på bok til å gå av med pensjon. Utrolig, men sant om du er iherdig nok. Det handler som sagt ikke om å bli millionær, men slippe å måtte jobbe fulltid. Men ha frihet til å velge å bruke tiden på seg selv.

The FIRE movement, er en måte å leve på som flere nordmenn trakter etter, forståelig nok. Oversatt til norsk blir The FIRE movement, (financial independece, retire early) finansielt uavhengighet, gå av tidlig. Eller pensjoner deg tidlig.

Poenget med The Fire movement er å lykkes med å bygge en formue, eller gi deg en passiv inntekt, så du slipper å jobbe fulltid for andre. F.eks investere i eiendom og boliger som gir deg en passiv inntekt over tid. Kjøper du en firemannsbolig og leier ut fire leiligheter vil det gi deg et stort overskudd på sikt.

Utgift og inntekt

Regnestykket som må gå opp er såre enkelt. Du må tjene mye og bruke lite. Eller mer konkret, tjene, spare eller reinvestere 25 ganger dine årlige utgifter. Som skal være nok til å pensjonere seg i god tid før man er pensjonist.

Hver klar over at dette kan være mer krevende enn mange tror. Du må avse en hel del ved å spare der kanskje andre vil bruke penger. Dyr bil, svært hus og dyre Sydenturer kan man bare glemme. Det meste skal reinvesteres eller spares.

Poenget med økonomisk uavhengighet handler om å klare seg på de pengene man sparer. Da kan man ikke bruke penger som en “full sjømann”. Utgiftene må ned på et minimum og inntektene må opp. Jo mindre penger du klarer å bruke hver eneste måned, jo raskere kommer du i mål.

Hvis du forsøker å gjøre et eksperiment den kommende uken, så ser du hvor lite du kan klare å bruke. På én uke. Du handler kun det lille du faktisk behøver, så kopierer du bevegelsene uken etter. Og dermed er du i gang.

Utgift og inntekt bør være fokuset – uke etter uke. Brått så er du i mål.

Frihet til å velge livet handler om én ting. Uavhengighet.

Kilde: NRK.no

Vargas

Pin It on Pinterest