Går du edru fra fest? Eller må du ha en øl eller seks innabords før du entrer julebordet, sommerfesten eller til pizzaen på fredagskvelden? Da er du i så fall ikke alene. Sommeren går på hell, man må korke flaksene og velge alkoholfri drikke i langt større grad enn gjennom sommerferien. Er det vanskelig – bør du være på vakt.

Bergenet lesetid: 4 minutter

Avhengig

Går du edru fra fest? Eller er det like naturlig for deg å ta en drink før du entrer sosiale settinger, som å pust?

Les også: Gin, den nye vinen

Kanskje er det helt ubevisst og du gjør det som en gammel vane å ta en øl til maten? Du har kanskje aldri smakt alkoholfrie varianter av hverken øl eller vin? Det er faktisk et rikelig utvalg der ute – av begge deler.

Alkohol er godt innarbeidet i kulturen vår, og i en del settinger er vin, øl og drinker tett knyttet sammen med det sosiale samværet. For mange kan dette gjøre det vanskelig å velge alkoholfritt

Blakors.no

Dessverre er det slik for endel mennesker at man blir avhengig av alkohol. Drikker man for ofte over lang tid, kan man havne i den fella at min sakte, men sikkert har fått en avhengighet som gjør at man tar dårlige valg. Det kan faktisk gå så langt at man selv ikke er klar over at alkoholen har blitt et problem.

Går du edru fra fest?

Bildet er tatt av Ira Lee Nesbitt fra Pixabay

Alkoholproblemer

Om man havner i fella og får et alkoholproblem, kan det går riktig galt om du ikke tar grep. Mister man jobben grunnet avhengighet, har en vond snøball begynt å rulle og mister du jobben har du dårligere økonomi. Som kan ende opp med at du mister partneren din. Da begynner det å brenne på dass.

Les også: Drikker svigermor?

Enkeltpersoner som lider av alkoholproblemer, opplever ofte en nedgang i deres generelle livskvalitet. Personlige relasjoner lider også når alkohol tar prioritet over familie og venner. Dette kan føre til isolasjon og ensomhet.

Alkoholproblemer er et komplekst og alvorlig helseproblem som påvirker en betydelig del av befolkningen. Dette fenomenet refererer til de negative fysiske, psykologiske, sosiale og økonomiske konsekvensene av overdreven eller uansvarlig alkoholinntak.

Går du edru fra fest? Eller er du festens midtpunkt som går sanseløs beruset hjem. Uten å huske hva som egentlig skjedde? Det bør ikke bety at du har et alkoholproblem, men du bør være deg bevisst at det kan være det.

Rus

Kjennetegnet for en som drikker for mye og som kanskje trenger hjelp til å få bukt med alkohol forbruket er at vedkommende bruker en hver situasjon til å belønne seg selv.

Nesten hva som helst kan brukes til å belønne seg selv med en pils, en drink eller et par glass rødvin ekstra. Enten det er lørdag eller onsdag.

Ola og Kari nordmanns oppfatning av hva som er alkoholmisbruk har endret seg i takt med at det gjennomsnittlige alkoholforbruket øker. Både kvinner og menn drikker betydelig mer alkohol i 2012 enn for bare få år siden.

Bare forbruket på rødvin alene har økt med 50% på 10 år.

1964 drakk hver og en av oss over 15 år i gjennomsnitt 3,5 liter ren alkohol i året.

I fjor var forbruket mer enn 8 liter. I tillegg kommer det man produserer selv, og det som smugles inn i Norge. Det er ikke ubetydelige mengder.

Om du er usikker på om du kan drikke for mye for ofte, har du egentlig et enkelt valg. Velg vekk alkoholen i en periode, for å se om du tåler det uten problemer. Sprit, øl og vin bør nytes med forsiktighet. For din egen skyld.

Vargas

Pin It on Pinterest