Nordmenn er kjent for å være kreative og idé-rike. Mange norske gründere har slått seg stort opp på det internasjonale markedet med sine planer.

– Kjell Inge Røkke er en av disse. Han gjorde om Aker mek. fra en konkurstruet middels stor bedrift til en av de største i næringen. Da Aker ASA ble børsnotert i 2004 var Kjell Inge Røkke Norges fjerde rikeste mann. Ikke verst for en dyslektiker fra Molde som startet som fisker.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=q9x9s0L3JcU[/youtube]

– Andre gründere som har all grunn til å være fornøyd med egen innsats kan nevnes i timesvis, da Norge er et gründer- land av de helt sjeldne. De fleste husker hva «landsmoderen» Gro Harlem Brundtland sa i sin nyttårstale for noen få tiår siden. «Det er typisk norsk å være god». Det er all grunn til å tro at det var våre idrettsutøvere den tidligere statsministeren tenkte på, men gründer talentene er det all grunn til å nevne da disse er med på å skape mange tusen arbeidsplasser hvert år.

Olav Thon, Odd Reitan, Trygve Hegnar, og Petter Stordalen er noen få navn det er verdt å nevne.

Fantastisk stå-på vilje, arbeidsvilje, gründer- talent, litt flaks og meget dyktige medarbeidere har fått disse menneskene opp og fram. De er i dag eiere av bedrifter med mange tusen ansatte.

Du kan også bli din egen sjef, med ditt eget firma med egne ansatte om du bygger sten på sten og har tro på det produktet du står som gründer for.

– Du må regne med å ha din bedrift som en livsstil der du kan slutte å telle arbeidstimer med det samme. Det er knalltøft å starte opp egen bedrift, nesten uansett i hvilken genre det er. Konkurransen er alltid stor, og er du først ute med et produkt går det ikke lenge før noen prøver å etterligne deg og din struktur, spesielt om det ser ut som om du har lykkes.

– Norske Waleed Ahmed (20) og Flemming Sommerfeldt Bordoy (2o) fikk en lysende idé da de var på ferie og ville være på på nett, bruke mobiltelefon osv, men de syntes batterikapasiteten var altfor dårlig, og fikk med det en idé som kickstartet deres gründer-karriere.

Det hele begynte da Ahmed og Flemming som 18-åringer troppet opp på Innovasjon Norges distriktskontor i Telemark, og solgte inn idéen som sikret dem 150 000 kroner i oppstartspenger.

Allerede da hadde Innovasjon Norge stor tro på duoen. Nå står de som et eksempel for alle med en god idé.

Nylig inngikk de to gründerne en avtale som kan bli verdt 750 millioner kroner.

Går du med ideer du tror andre kan ha bruk for så må du ikke nøle. Å få avtaler på slike summer som Ahmed og Flemming hører til sjeldenhetene. Spesielt med tanke på at begge kun er 20 år gamle.

De norske guttene er gründerne bak solcelleetuiet til iPhone, et produkt de allerede har tjent 12 millioner kroner på.

Men de hviler ikke på laurbærene. Det er langt mer spennende ting på gang.

– Ahmed og Bordoy har nemlig sikret seg rettighetene på salg av et amerikansk pulsmålinginstrument i hele verden. Etter å ha møtt elektrokardiogram-hanskens oppfinner, professor Govindan Gopinathan, er Ahmed helt på nett med hvordan oppfinnelsen fungerer.

– Hansken måler pulsen til pasienten, og sender informasjon direkte til sykehuset fra ambulansen gjennom en datamaskin.

Uansett hvilke ideer du har, så luft disse med noen som du har tillit til. Er ideen god nok er det mange som kunne tenke seg å få kloa i den. Vær sikker på at du tar de riktige valgene. Sørg for å få patent (1) på det du har utviklet.

(1) Et patent er en tidsbegrenset, eksklusiv enerett som gis til oppfinnere eller til dem oppfinnerrettighetene er overdratt til. Med denne eneretten kan patentinnehaver forby andre å utøve oppfinnelsen.  Kravene for å få patent er at oppfinnelsen må være ny, skille seg vesentlig fra kjent teknikk og være «industrielt anvendbar» i vid forstand. I dag innvilges patenter innenfor de fleste fagområder, også innenfor bioteknologi og informasjonsteknologi/programvare. Retten kan overføres fra oppfinner til andre.

Les mer her.

– Vær standhaftig å prøv ut dine ideer. Da  er du med på å sikre vår framtid. Vi trenger blant annet forskning på fornybare energikilder, forskning på klimautviklingen, og framtidig teknologiske utfordringer som å reise lengre enn menneskene har gjort til nå.

Utfordringene står formelig i kø. Nordmenn vil være med langt der framme og utvikle verden videre.

Gründerne er selve lokomotivet i vår utvikling.

Er du med?

 

Vargas

 

Kilde

 

NRK.no

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
ADELE- Sexy og stemme som ingen andre

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rYEDA3JcQqw&feature=related[/youtube] Adele er 23 år,  og en av verdens mest-selgende artister. Muligens en av de vakreste også etter min mening....

Frykter du alderdommen?

Frykter du alderdommen? Bor du i Norge så har du all grunn til det også. Den voksne generasjon nordmenn vil...

Lukk