Generasjon prestasjon – fører til selvmord blant unge. Å være ung i Norge, burde ha vært en dans på roser, sammenlignet med svært mange andre steder på kloden. Men, generasjon prestasjon, sier ut til å ødelegge mye. Dessverre er det så jævlig tungt for noen at de velger å avslutte livet.

I 2019 vil antallet selvmord sannsynligvis passere 600. De fleste av disse er unge gutter og jenter som ikke takler livet.

Generasjon prestasjon er i ferd med å bli et samfunnsproblem.

Å måtte prestere på alle felt i livet, å føle at man ikke strekker til når man egentlig må være best, penest, mest populær og vellykket, samtidig ha tilgang på siste mote, få flest likes og ha mange nok følgere på Insta, kan det selvsagt bli krevende i lengden. Generasjon prestasjon – fører til selvmord blant unge …

Selvmord eneste løsning?

For mange unge er det nesten umulig å gi litt mere faen, som kunne ha hjulpet litt på presset.

Generasjon prestasjon burde ha vært en unik mulighet ikke en belastning.

For de fleste er det angst, depresjoner og mangel på selvtillit og kanskje selvinnsikt, som fører til et dårlig selvbilde, som igjen fører til et ræva liv – som til slutt fører til at man dropper ut av skolen, begynner med dop, langt sterkere enn bare en joint.

For noen går det så langt at man velger å forkorte sitt eget liv, man går rett og slett til grunne.

Det er en handling som ikke kan gjøres om. Den er dødelig og endelig. Som et jævla digert punktum etter siste vers. Du er død for alltid.

Generasjon prestasjon - fører til selvmord blant unge ...
Generasjon prestasjon – fører til selvmord blant unge …

Å være ung i Norge er fantastisk for veldig mange

Tilbudene er mange og gode, de fleste får den utdanningen de ønsker seg, noen velger å stå på litt ekstra og jobbe samtidig som de fullfører utdanningen sin. Helsetilbudet er brukbart, fordi fastlegeordningen gjør at man har noen å snakke med, ‘helsesista’ svarer på Insta og de fleste foreldre er oppegående nok til å være der for de unge.

Allikevel går rekordmange til grunne i Norge, i det som skal være den tryggeste flekken på kloden i det beste århundre det har levd mennesker på denne planeten. Det er vanskelig å forstå. Hva er årsaken? Media? Internett? Skolen? Foreldre? Politikerne? Venner? Selvmordstallene i Danmark går ned, men i Norge går tallene for antall selvmord opp og stiger stadig.Hvorfor?

1500 selvmord i Sverige på ett år

I Sverige, som har nær dobbelt så mange mennesker som i Norge og Danmark, tok nesten 1500 mennesker livet sitt i 2016. Det er svært høye tall, men du gjettet riktig, også her går tallene nedover – altså det motsatte som skjer i Norge.

Hva han vi gjøre, vi som heier på barna våre og ønsker at de skal bli trygge voksne med gode liv? Hvordan kan man forhindre selvmord når det skjer uten forvarsel eller uten tegn for at noe er galt. Det bare skjer. Generasjon prestasjon – fører til selvmord blant unge …

Hva kan gjøres for at de unge skal orke å stå i livet når det butter i mot?

Kan de unge ha for lav smerteterskel, tro at man har en depresjon, om man er litt nedfor og tro at man er alvorlig syk med litt hodepine? Kan man rett og slett være for skjør, rent mentalt?

Kan de unge ty til lykkepille og sovetabletter når det egentlig ikke er så mye galt med dem? Ville det ikke være en tragedie, på grensen til patetisk, å velge å ta livet sitt, når man egentlig bare er en bortskjemt dritt unge som trenger et spark i ræva? Vi bare spør.

Generasjon prestasjon, generasjon meg, dessert generasjonen og dets like

Klart det setter de unge i bås og forteller dem at de i grunnen ikke har noe å være misfornøyde med. Unge toppbloggere forteller de andre unge, at det er mulig å bli rikere enn foreldrene sine, om de publiserer riktige bilder og lager trutmunn og er flink med make upen.

Det er dessverre kun tilfelle for de som vinner kampen om annonsørene; les Sophie Elise og en håndfull influencere til. De som blir mest lest og sett, blir faktisk ganske så rike, men de er ikke mange.

Hva man skal bli når man blir voksen er vanskelige tanker og bør man ikke få slippe det fokuset i alt for ung alder? Kan ikke den stien bli til mens man går og heller vokse med oppgaven. Sakte, men sikkert. Man kan uansett ikke bli f.eks lege som tenåring, ikke sant?

De unge bør også få slippe å ta tunge, krevende yrkesvalg eller valg om utdanning når de ikke vet. De unge bør slippe å ta de voksnes valg, de bør få være unge lengst mulig.

Å takle livet er vanskelig for unge

Å vite alt om sex som femtenåring når hormonene herjer i kroppen er vanskelig nok. At man i det hele tatt skal være nødt til å ta stilling til om det er ok å pule, når man egentlig ikke vil, er jævlig vanskelig. Særlig når alle tankene om prestasjon fra skole, foreldre og ikke minst seg selv – tar så mye energi og oppmerksomhet.

Generasjon prestasjon, fører til selvmord blant unge. Dessverre.

Å takle livet, livsmestring er altså enda et krav til de unge. De skal ikke bare mestre det, de skal være den aller beste utgaven av seg i ett sett helle tiden, hver dag. Det er klart det er et jævla liv.

Men hvem krever dette av de unge? Du gjettet riktig igjen, det er de unge selv som krever det av seg selv. Livet går til helvete det øyeblikket en venninne har løyet, en kjæreste har slått opp og antallet likes går nedover. Man kan jo få lyst til å legge seg ned å dø ved siden av dem. I ren og skjær medlidenhet. Men det er nå engang slik livet er av og til. Tøft og vanskelig. I perioder.

For det burde ha vært en trøst, om de unge hadde klart å se litt lengre enn nesa rekker. Kjærlighetssorg går over, venner kommer og går, misforståelser ordnes opp og neste fest er både hyggelig, morsom og du møter kanskje til og med, en ny og enda bedre kjæreste.

Alt var enklere for psyken før

Hadde de unge klart å se litt lengre fram i tid, enn bare akkurat i nuet – ville de ha forstått at det kommer dager i livet som er så jævlig verdt å leve. Å velge selvmord framfor livet skader ikke bare den som dør, det ødelegger hele familier.

Det finnes neppe statistikk for selvmord for hundre år tilbake i tid.

De som levde i starten på nittenhundretallet hadde det for travelt til å tenke tanken om å avslutte livet, de var for opptatt med å tjene penger, skaffe mat, skaffe seg klær til vinteren og sørge for at de ikke sultet til neste dag, som sannsynligvis var enda litt verre.

Ikke var det priskrig, slankepress og noe jakt etter likes. Arbeidsdagen startet klokka fem for alle over ti år og skulle de ha middag, måtte de lage den selv fra de var like gamle.

Livet var hardt, vanskelig og krevende, men de overlevde, de fleste.

For hundre år siden ble elevene slått med spanskrør av læreren eller måtte stå i skammekroken om de hadde gjort noe galt, som ikke å ha gjort leksene sine. Elevene hadde respekt for lærerne den gang.

Du må tåle å stå i livet

Det var også lite av alle sosiale goder, smeden trakk tenner for familier som ikke hadde råd å gå til tannlegen. Folk jobbet seg nesten ihjel, det var ingen som hadde hørt om depresjon eller dårlig nettforbindelse. De eldste passet yngre søsken. Far var sjeldent å se, enten var han på jobben, eller så sov han.

Vi påstår på ingen måte at alt var bedre før, vi påstår bare at norsk ungdom skal senke skuldrene og puste med magen. Det ordner seg om du bare gir livet en sjanse. Du har betydelig større sjanse, du som er mellom ti og tjue år nå, enn noen andre på kloden – til å få et vellykket, harmonisk og fullverdig liv, om du tør å leve det.

Å velge selvmord framfor livet er bortkastet, meningsløst, egoistisk og fullstendig tragisk. Det ødelegger mer enn det gagner noe for deg selv og dine nærmest. La heller generasjon prestasjon være et springbrett til et bedre liv, der du benytter deg til å ta vare på mulighetene som byr seg.

Du må bare forsøke å stå i livet. Det er garantert verdt det, du må bare være litt tålmodig, gi livet en sjanse til å blomstre, gi deg fred i sinnet og glede i hjertet.

Alarmtelefonen for barn og unge er åpen døgnet rundt. 116 111.no, eller du kan sende en anonym melding til 417 16 111, for å få snakke med trygge voksne som gjør alt de kan for å hjelpe deg. Eller du kan kan skrive noen ord helt anonymt i kommentarfeltet – om du trenger en venn.

Vargas

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Slik blir du Farmen-deltager!

Du har kanskje sett samtlige sesonger av Norges mest populære reality-serie, Farmen. Du har tenkt tanken en rekke ganger opp...

Lukk