Å gi blod tar ca 25 minutter fra du kommer til du går igjen, og er direkte livsviktig for pasienter med din blodtype.

Det er viktig å gi blod! Det er viktig å gi plasma og det er viktig å gi trombocytter. Blod har ingen erstatter, bare blod kan erstatte blod, og dette kan ikke produseres. Derfor er alle sykehus opptatt av å få så mange blodgivere som mulig. Men kan hvem som helst gi blod?

Hovedregelen er at alle friske mennesker mellom 18 og 60 år kan melde seg som blodgivere og eventuelt gi blod til fylte 70 år. Nye blodgivere kan aksepteres inntil 65 års alder etter vurdering av lege.

– Blodoverføring må ikke skade verken blodgiver eller mottaker. Derfor vurderer Blodbanken hver giver nøye. Når du skal gi blod fyller du ut et skjema for blodgivere om din helse og blir intervjuet av en bioingeniør, sykepleier eller lege.

– I motsetning til mange andre livsviktige legemidler kan blod hverken kjøpes eller fremstilles kunstig. Mange kan i dag ikke overleve uten blodoverføring – disse er avhengig av hjelp fra medmennesker. Det å gi blod tar ca en halv time – og foregår under nøye overvåking.

– Behovet for nye blodgivere er stort. Norge har rundt 100 000 registrerte blodgivere, men ifølge Tor Ole Bergan i Røde Kors, ønsker fagmiljøet seg 120 000 givere i arkivet. – Det er nettopp for å ha stor nok kapasitet etter katastrofer som den vi har sett nå, sier han.

– Rekordmange har meldt seg som blodgivere etter katastrofen 22. juli. Per 31. juli hadde 9432 nye givere meldt seg på giblod.no i år, og av de er det hele 30 prosent som har meldt seg etter angrepene i Oslo og på Utøya. – I tillegg kommer alle de som har meldt seg direkte til blodbankene sine. Flere lokale Røde Kors-lag har også hatt vervekampanjer etter katastrofen, forteller Bergan.
Meld deg som blodgiver på www.GiBlod.no

 

Gi blod du også  Foto: Adressa.no

– Ingen vet hva morgendagen bringer, og det kan være noen som betyr mye for deg, eller deg selv som trenger blodoverføring. Derfor er det viktig at blodbanken har nok blod til enhver tid. Siden blod er direkte ferskvare, så hjelper det lite å gå en gang. Gjør det til en vane at du gir blod en gang hver tredje måned. Blodbanken har orden på når du kan komme tilbake, og da blir du oppringt. Si ja jeg kommer -hver gang.

Om du er redd for hvite legefrakker, nålestikk eller blod, så er du ute igjen før du rekker å bli nervøs.

Jeg lover at du blir veldig godt tatt vare på og du får gratis drikke, og en valgfri gave uten at det skal bety noe. Det er blodet du gir som er viktig!

Vær et medmenneske og gi dine 450 ml du også.

Mer info

Vargas

Translate »

Pin It on Pinterest

Les også vår forrige artikkel
Anders Behring Breivik- Historien blir til

Den siktede masse drapsmannen Anders Behring Brevik (32) vil være en person dine og mine oldebarn snakker om en gang...

Frykten sitter i hodet

Menneskets hjerne er et av verdens fineste instrument og har plass til blant annet mange tanker. Frykt og redsel er...

Lukk